Galko naložil vláde. Kšefty, podvod, zrada a snaha SaS poraziť Smer. Navyše drsný odkaz pre Danka

0
Podpredseda SaS Ľubomír Galko (Autor: Reprofoto/Facebook: Ľubomír Galko)
Vláda v súčasnosti nereaguje na protesty, ktoré opozícia, ale už aj občianski aktivisti z vlastnej iniciatívy organizujú v uliciach, ani na opakované snahy o odvolávanie ministra Kaliňáka. Ako si predstavujete pokračovanie snáh o odvolanie ministra vnútra? Kauza Bašternák a ďalšie zrejme nestačili, čo sa teda ešte musí podľa vás stať?
 
Musí sa stať to, že Smer začne ešte výraznejšie strácať popularitu. My opoziční politici musíme stále o kauze hovoriť, aby nevyšumela, a to budeme robiť. Zhodou okolností, minulý týždeň som sa zúčastnil na verejnej diskusii k tejto kauze, ktorú usporiadalo Občianske združenie Proti korupcii. 
 
Bola to veľmi užitočná diskusia a ľudia, ktorí sa na nej zúčastnili, budú skutočnosti, ktoré im boli vysvetlené, určite šíriť ďalej. Zároveň sa ako poslanci budeme pravidelne zaujímať o stav vyšetrovania. Máme na to určité možnosti – interpelácie, schôdze príslušných výborov, mimoriadne zasadnutia NR SR a podobne. Občianska spoločnosť zasa pomôže tak, že bude aktívna. Vznikajú rôzne občianske iniciatívy, napríklad iniciatíva V jednote je sila. Tie treba rozhodne podporiť, sú užitočné. 
 
Už aj zo samotného Smeru-SD sa ozývajú hlasy ich vlastných poslancov, že v strane sú potrebné zmeny vo vedení. Myslíte si, že by prípadné zmeny, ak by skutočne nastali, mohli oslabiť nielen samotný Smer, ale aj vládnu koalíciu? 
 
Evidujem túto nespokojnosť. Je to znak toho, že Smer-SD sa postupne rozpadá. Osobne si myslím, že jeho pozícia aj pozícia celej koalície sa bude už do najbližších volieb len a len oslabovať – bez ohľadu na to, či vydržia celé volebné obdobie alebo nie. Je to vláda kšeftov, od ktorej nie je možné očakávať žiadne reformy alebo nejaký progres, navyše vznikla na základe podvodu a určitej zrady na voličoch niektorých strán a som presvedčený, že ľudia si to zapamätajú.
 
V čisto hypotetickom prípade, ak by nastali predčasné voľby, s kým si viete predstaviť povolebnú spoluprácu vzhľadom na to, že viaceré strany, ktoré boli zvolené v marci, otočili po voľbách kabát a pridali sa ku koalícii so Smerom, aj keď pred voľbami to rázne odmietali?
 
Aby som si udržal bojového ducha, vôbec nič si teraz nepredstavujem, nevieme vôbec, ako to v najbližších voľbách dopadne. Sústreďujeme sa na čo najlepší výsledok SaS. Od volieb stále v prieskumoch rastieme. Agentúra AKO (najviac sa trafila do reálnych výsledkov v marcových voľbách) nám nedávno namerala už 17 %. Ak presiahneme hranicu 20 % a Smer pôjde dole, môžeme tie nasledujúce voľby vyhrať a dostať poverenie zostaviť vládu. O to sa budeme poctivou prácou najbližšie roky usilovať. A po voľbách sa uvidí. Ako som povedal, chceme dosiahnuť čo najlepší výsledok pre SaS. Samozrejme, že by to mali byť strany napravo od stredu, s ktorými sa budeme najlepšie vedieť dohodnúť na realizácii maxima z nášho programu. 
 
Odmietavý postoj k migrantom na Slovensku dlhodobo pretrváva a vláda si na tejto agende vydobyla povesť odporcu kvót podobne ako aj ďalšie krajiny V4. Je táto téma kvót a prijatia migrantov skutočne taká pálčivá, že prekryje problémy napríklad v školstve, zdravotníctve, sociálnom odvetví či zamestnanosti?
 
V prípade Smeru je to len marketing, a hlavne je to podvod, lebo europoslanci za stranu Smer-SD niekoľkokrát opakovane za povinné kvóty v EP hlasovali. Takisto vláda nedávno potichu súhlasila s pokutami za neodobratých migrantov. Oni celkovo inak hovoria na Slovensku a iné v Bruseli. Tu robia ramená, tam poslušne zrážajú opätky.
 
Téma migrantov je dôležitá, ale nemenej, a zrejme výrazne viac, sú dôležité aj témy, ktoré spomínate. Dôvod, prečo ich táto vláda a jej nominanti nespomínajú, je jednoduchý. Nevedia tieto problémy riešiť, nemajú na to odborníkov, a tak mlčia a „točia“ čo najviac len o migrantoch. 
 
V parlamente vládne napätá atmosféra v súvislosti s opatreniami predsedu NR SR (generátor náhodných slov) Andreja Danka. Čo si o týchto opatreniach vy osobne myslíte? Nepýtam sa na názor strany SaS, ale na váš osobný pocit z tejto situácie. 
 
To, že hovorí nesúvislo a niekedy „náhodne“, by bol ten najmenší problém, zo začiatku to mohlo byť pre mnohých aj milé. Oveľa väčším problémom je podľa môjho názoru to, že to Andrej Danko v snahe vyrobiť zo seba etalón slušnosti prepálil a že sa to pomaly, ale iste začína otáčať proti nemu. Svojím hlúpym bojom proti horalkám, tričkám, transparentom, a naopak – brojením za zavedenie povinnej vojenskej služby a podobnými avantúrami začína byť ľuďom na posmech. Ak čo najskôr nepribrzdí, odhadujem, že skončí zle. Poučenie z toho pre každého by malo byť : „Nerobte zo seba niekoho, kým v skutočnosti nie ste, a už vonkoncom si nevynucujte autoritu a rešpekt obmedzeniami a represiou, to je tá najhoršia cesta.“
 

Boli ste ministrom obrany a v tejto funkcii ste zožali aj kritiku a poniektorí vás vinili z toho, že nemáte potrebné skúsenosti z tejto oblasti, ako by ste zhodnotili svoje pôsobenie v kresle ministra? Urobili by ste dnes niečo inak, ak by ste mohli? 

 
Nie je dôležité, ako sa hodnotí politik, ale to, ako politika hodnotia voliči. Po skončení našej vlády prebehlo niekoľko ankiet, kde čitatelia hodnotili jednotlivých ministrov. Dopadol som v nich veľmi dobre. Napríklad u čitateľov HN som vyhral so 48 %, druhá Lucia Žitňanská mala 17 %, tretí Daniel Lipšic mal 14 % a potom nasledovali ostatní s 1  4 %.
 
Ďalšie kritérium sú aj preferenčné hlasy vo voľbách. V marci 2010, keď som začal v politike, som ma cca 3 800 preferenčných hlasov. V druhých voľbách – v marci 2012, cca 37 000 a teraz v marci 2016 skoro 54 000. Tieto čísla ma motivujú k ďalšej robote a spravím všetko preto, aby tento trend zostal zachovaný naďalej. Samozrejme, že ak by som v čase, keď som bol ministrom, mal terajšie skúsenosti, niektoré veci by som určite robil inak, ale nie zasa nejakým úplne zásadne iným spôsobom.  Ale to asi každý by tak spravil, keď sa pozrie dozadu. 
 
V súvislosti s obranou sa ponúka otázka, či je Slovensko skutočne ohrozené migračnou krízou, povedzme tak ako západ Európy, keďže k nám ani do okolitých krajín migranti prísť ani len nechcú? 
 
Slovensko nie je len Slovensko, Slovensko je aj Európa. To, že k nám alebo do okolitých krajín migranti nechcú, neznamená, že sa problémy, ktoré iné krajiny s migračnou krízou majú, nemôžu „preliať“ aj k nám.  Aj preto je potrebné, aby sa migračná kríza riešila v krajinách, kde problémy sú, aj s našou pomocou, pokiaľ ju vieme poskytnúť (pomoc pri ochrane vonkajších hraníc, dobrovoľníci, napríklad zdravotníci v záchytných táboroch, finančná a materiálna pomoc a podobne).
 
S migračnou krízou sa spája často aj téma terorizmu a šírenia islamského radikalizmu. Viacerí teroristi prišli do EÚ spolu s migrantmi. Prispeli k tomu podľa vás aj otvorené hranice a voľný pohyb osôb?
 
Prispelo k tomu hlavne to, že si niektoré krajiny EÚ (Taliansko, Grécko) neplnili povinnosti pri ochrane vonkajších hraníc EÚ a schengenského priestoru. Ale tá téma je oveľa hlbšia a príčin je oveľa viac – kríza na Blízkom východe, vojenský konflikt v Sýrii, Iraku atď.
 
Myslíte si, že riešením tejto teroristickej hrozby je obnovenie hraničných kontrol? 
 
Nie, veď často útočia aj ľudia, ktorí v danej krajine EÚ legálne žijú a sú z druhej či tretej generácie prisťahovalcov. Ja osobne za mimoriadne dôležité pokladám skvalitnenie činnosti spravodajských služieb jednotlivých krajín a ich úzku spoluprácu v rámci EÚ aj mimo EÚ. Oveľa intenzívnejšiu a kvalitnejšiu spoluprácu, než aká bola v minulosti.
 
Európu v lete zaskočili výsledky britského referenda o vystúpení z EÚ a začali sa ozývať aj ďalšie krajiny, ktoré uvažujú o takomto referende, a snahy sa objavili aj na Slovensku. Je tým ohrozená celistvosť Únie?
 
Teraz by som to nevidel nijako dramaticky. Skôr si myslím, že všetci budú oveľa starostlivejšie sledovať, ako sa EÚ aj Británia dokáže s odchodom vyrovnať, a na určitý čas práve odstredivé tendencie ustanú.
 
Vráťme sa ešte na Slovensko. V NR SR sedia od marcových volieb aj kotlebovci, čo hovoríte na ich doterajšie vystúpenia a návrhy zákonov, ktoré predložili?
 
Predložili zopár návrhov zákonov, ktoré odkopírovali od SaS, zopár vlastných, ktoré pokladám za nezmysly. Celkovo sa veľmi neprejavujú, hrajú to na to, že koalícia a opozícia sú tí zlí, štandardní politici, čo sa stále hádajú. A že oni sú tí slušní, čo sú ticho. Ale toto im dlhodobo podľa mňa nevydrží, lebo sľubovali ľuďom kopu riešení, napríklad rómskej problematiky, a tie neprichádzajú. Nemajú ich. Nemajú čarovný prútik ani oni. A nemajú ani reálne riešenia, ak dáme bokom násilie. 
 
Kotlebova ĽS NS je terčom kritiky opozície za to, že má vo svojich radoch aj členov s radikálne pravicovou minulosťou. Je preto Kotlebova strana podľa vás extrémistická?
 
Nebudem nálepkovať celú stranu. Zostaňme pri tom, že mnohé názory a postoje, ktoré sú prezentované niektorými ich členmi, sú na míle vzdialené mojim názorom a postojom.
 
- Reklama -