FOTO Čerstvé svedectvo priamo z Bruselu. Takto to vyzerá v meste s najvyšším rizikom teroristického útoku. Výpoveď Slováka z centra diania

0
Vojaci v uliciach mesta (Autor: Igor Kiss)

V Bruseli už je druhý deň vyhlásený najvyšší stupeň pohotovosti, dôvodom zostáva bezprostredná hrozba teroristického útoku. Ako to vnímate z pozície bežného občana?

Ako bežný občan to vnímam ako každý iný deň. Je tu síce zopár obmedzení, ktoré sa týkajú každodenného života, a to najmä obmedzená doprava, prípadne zatvorené kultúrne inštitúcie ako múzeá či divadlá. Tiež boli zrušené kultúrno-spoločenské podujatia, ktoré mali ľudia už dlhodobo naplánované,  napríklad hudobné koncerty. Skrátka, bol narušený bežný víkendový program. Nie je však zakázané vstupovať do nejakých štvrtí v meste.

Ani do Molenbeek?

Smiech. To neviem, tam som dnes nebol.

Takže, do ktorých priestranstiev sa nedá dostať?

Tam, kde sa môže vyskytovať veľa ľudí. Napríklad metro, múzeá.

Cítite sa v Bruseli bezpečne?

Ja osobne som sa tu vždy cítil bezpečne, aj teraz sa cítim rovnako. Bývam v podstate na okraji mesta, 10 minút od Komisie, tak mňa sa priama hrozba alebo bezpečnostné opatrenia vôbec netýkajú. Akurát to metro ma hnevá. Do centra sa cestuje zložitejšie, ale, našťastie, autobusy jazdia ako hodinky.

Ako by ste opísali atmosféru v meste v porovnaní s bežným víkendovým dňom v Bruseli, keď ešte neplatil najvyšší stupeň hrozby teroristického útoku?

Čo sa týka európskej štvrte (Komisia, Rada, Parlament, pozn. red.) tam som výraznejšie obmedzenia nezaznamenal. Cez víkendy sa tam všeobecne nepohybuje až také veľké množstvo ľudí, nakoľko sú inštitúcie zatvorené. Turisti sa tam zvyknú fotiť, hlavne pred Komisiou a Radou EÚ. Všimol som si síce menej turistov, ale v okolí inštitúcií som si nevšimol žiadne hliadky, či už vojenské alebo policajné, ani zátarasy.

Aké pocity ste nadobudli pri prechádzaní v centre mesta?

Je pravda, že ľudí je v meste menej v porovnaní s predchádzajúcimi víkendmi. Asi tak o tretinu. Môže to súvisieť aj so zlým počasím. Je tu asi 5 stupňov a prší. Prípravy na vianočné trhy sú však v plnom prúde. Stánky sú už postavené a pohybujú sa tam turisti aj napriek tomu, že je vyhlásený najvyšší stupeň teroristickej hrozby. Dá sa povedať, že sa snažia využiť, že je mesto poloprázdne a fotia sa.

Uviedol by som aj konkrétny príklad. Na mieste, kde stojí atrakcia Bruselu – soška Manneken Pis (cikajúci chlapček, pozn. red.), sú cez bežný víkendový deň veľké tlačenice. Na tej ulici sú vždy  stovky ľudí a ťažko sa dá tadiaľ prejsť. Dnes poobede tam však bolo maximálne 20 ľudí.

Igor Kiss

Igor Kiss (Zdroj Archív I. K.)

A čo bary a reštaurácie v centre? Bruselský starosta odporučil majiteľom týchto zariadení,  aby ich počas stavu ohrozenia zatvorili.

Myslím, že asi polovica kaviarní a reštaurácií zostala zatvorená. Je tam málo turistov. Napríklad Waffle Factory, najväčšia reštaurácia s waflami v meste je otvorená stále a dnes bola zatvorená.

Kde sa pohybuje najviac policajtov a vojakov?

Najviac sa ich pohybuje v okolí hlavnej železničnej stanice (Gare Centrale). Videl som tam asi 20 policajtov a asi 10 vojakov.

A čo ľudia, ktorých ste stretli. Vyzerali vystrašene?

Nemal som pocit, že by boli vystrašení , alebo že by sa vyhýbali niektorým častiam mesta.

Boli ste niekedy v okolí štvrte Molenbeek?

Bol som tam dvakrát. Prvýkrát pred dva a pol rokom, druhýkrát pred dvoma rokmi.

Ako vás pôsobila momentálne najznámejšia bruselská štvrť?

Brusel je mutikultúrne mesto, to znamená, že zvýšený počet Arabov, moslimov, ľudí tmavšej pleti. Necítil som sa tam ohrozený, skôr mi to pripadalo orientálnejšie. To je všetko. Je pravda, že domy tam boli v pomerne zlom stave. Ale ľudia boli v pohode.

Počas minulotýždňových teroristických útokov v Paríži ste boli v Bratislave. Do Bruselu ste pricestovali až v stredu večer. Pocítili ste  zvýšené bezpečnostné opatrenia v meste, prípadne v práci?

Keď som pýtal kolegyne v práci, či sú nejaké obmedzenia, tak mi povedala, že napríklad v európskych inštitúciách bezpečnostné prehliadky trvajú  o čosi dlhšie, sú dôkladnejšie ako predtým. Okrem toho nič zvláštne.

Dnes je predsa len víkend, ale vo štvrtok, v piatok nebol predsa len zvýšený počet vojakov a policajtov  aj pred inštitúciami?

Nie. Rovnaký počet ako od januára. Od útokov v redakcii Charlie Hebdo posilnili bezpečnosť pred európskymi inštitúciami. V týchto dňoch je tam rovnaký počet bezpečnostných zložiek.

- Reklama -