Erik Best opäť šokuje: Americká propaganda je už silnejšia ako ruská. USA v Sýrii ustupujú Sankcie proti Rusku mnohí nechceli. A Nobelove ceny …

0
Erik Best, americký novinár (Autor: Petr Merta)

Čo vidieť za ruským zásahom v Sýrii? Najprv sa hovorilo o tom, že ide o cielenú likvidáciu tzv. Islamského štátu, teraz Putin vyhlásil, že cieľom je upevnenie pozície režimu prezidenta Bašára Asada. Čo k tejto akcii Moskvu viedlo? Čo tým chcú získať?

To ako sa to celé podáva na Západe a v Rusku, je trochu odlišné. V Rusku sa vôbec netaja, že ide o podporu Asada a hovoria to od začiatku dennodenne. Rozdiel je v tom, že Rusi tvrdia, že tam sú viacmenej všetci teroristi, alebo všetci chcú kalifát a iba Kurdi, Rusi a Asad bojujú proti IS. V tom je ten rozdiel. Američania nechcú priznať, že sú primárne zameraní proti Asadovi a málo proti tzv. Islamskému štátu a momentálny problém pre Američanov je, že sa tam objavil Putin. Rusi v podstate svojmu publiku hovoria, že tam sú kvôli podpore Asada. Z toho ich v podstate Američania obviňujú, ale sami Rusi to nijako netaja! Problém je, že Američania zrazu musia priznať, že nielenže nemajú stratégiu, ale že tá akoby stratégia nefunguje; a v piatok zrušili program na podporu protiasadovských síl.

Teraz dokonca americké noviny píšu, že Američania už v Sýrii skoro žiadny hlas nemajú a viacmenej ustupujú. To je nová situácia. Zrazu je tam Rusko ako hlavná sila. To podporuje ruský výklad, ktorý tvrdí, že sa Rusko angažuje v Sýrii, aby dokázalo, že jednopolárny svet má alternatívu a tí, ktorí chcú túto alternatívu využiť, majú teraz možnosť – a tou je Rusko. Toto môže mať vplyv na štáty, ktoré neboli doteraz rozhodnuté, ku komu sa prikloniť, pretože nechceli podporovať Ameriku, ktorá pre nich nebola alternatívou. Dokonca teraz Juncker (predseda Európskej komisie – pozn. red.) vyhlásil, že si nemôžeme nechať diktovať z Washingtonu, ako sa správať k Rusku.

Sám ste spomenuli nedávne prekvapivé slová šéfa Európskej komisie Jeana-Clauda Junckera, ktorý povedal: „Musíme sa usilovať o praktický vzťah s Ruskom. Nie je to sexy, ale musí to tak byť, nemôžeme takto pokračovať. S Ruskom sa musí zaobchádzať slušne. Nemôžeme dovoliť, aby nám vzťahy s Ruskom diktoval Washington.“ To je od lídra EÚ pomerne nezvyklé vyjadrenie. Čo sa zmenilo? Máme očakávať obrat v správaní EÚ k Ruskej federácii?

Pochopil som to ako pokračovanie toho, čo sme videli od začiatku. Nie všetci Európania súhlasili so sankciami a ďalšími protiruskými opatreniami, ale Američania natoľko tlačili, že nakoniec museli. Nemci začali postupne ustupovať, napríklad odsúhlasením projektu Nord Stream 2, Severného prúdu, ale to robili bez toho, aby to hovorili priveľmi nahlas. Juncker to teraz povedal nahlas. Beriem to ako ďalší krok k oslabeniu americkej moci, ale nepovažujem to za nič zásadné.

Keď Tunisania dostanú Nobelovu cenu mieru a každý, kto to pozornejšie sleduje, vie, že to je organizácia podporovaná state departmentom (ministerstvom zahraničia USA – pozn. red.), Tak to znižuje dôveryhodnosť Nobelovej ceny, a to isté platí pre Bielorusku, čo dostala Nobelovu cenu za literatúru. Niekto povie, že je to vynikajúca spisovateľka, ale ona nevyhrala preto. Vyhrala preto, že kritizuje Putina. To už je toľko vecí. A keď sa k tomu pridá útok (Američanov) na nemocnicu v Afganistane, sú to maličkosti, ktoré menia situáciu vo svete. Mám pocit, že jedným z dôvodov, prečo išlo Rusko do zásahu v Sýrii, je, že cíti, že pozícia Ameriky je oslabená a je tu priestor pre niekoho iného, kto ponúka alternatívu.

Český minister obrany Martin Stropnický pre sobotňajšie noviny MF Dnes tvrdil, že jeho maďarský kolega mu povedal, že Rusi organizujú prílev utečencov do Európy cez Balkán. Lenže onen maďarský minister obrany poprel, že by niečo také povedal a odmietol to aj Kremeľ. Ako sa také vyhlásenie od Stropnického dá vysvetliť?

Ten, kto pozorne sleduje americkú tlač, vidí, že už asi týždeň sústavne používajú argument, že Rusko je tým, kto vytvára vlny utečencov. Ide o ďalší dielik do mozaiky. Môže sa povedať, že Stropnický počul nejaký nezmysel a on to opakuje, pretože to vytvára obraz, že utečenecká kríza je kvôli Rusku. Zdá sa mi, že tu máme obrovskú informačnú vojnu a propagandu z oboch strán. Každá strana používa propagandu, ale musím povedať, že propaganda americká je už o toľko silnejšia, že väčšia časť svetovej populácie to vidí. A utečenecké vlny poháňané Ruskom sú len ďalším príkladom tej propagandy.

Nemecko chce v EÚ presadiť trvalý mechanizmus na prerozdeľovanie utečencov, čo ste predpovedali už pred posledným hlasovaním Rady ministrov vnútra EÚ. Máme sa pripraviť, že to bude schválené?

Predpokladám, že áno. Samozrejme, pán Sobotka a Zaorálek robia všetko preto, aby dávali najavo, že to tak nebude. Inak by mali obrovské problémy. Museli by to buď chcieť vetovať, a teda naštvať Nemecko, alebo budú musieť ísť proti českému parlamentu a naštvať úplne všetky ostatné parlamentné strany. Navyše sa začalo hovoriť o novej „utečeneckej dani“. Merkelová hovorí o tom, že je to súčasť globalizácie, že je to nevyhnutné. Takže ona fakticky počíta s tým, že kto príde do Európy, tu už zostane. A keď áno, bude musieť existovať systém na rozdeľovanie. Nemeckí politici hovoria o tom, že oni už utečencov majú dosť a musia sa pridať ostatné krajiny. Je to tlak na ostatné štáty, aby pomáhali. Podľa mňa budú možno chcieť rozhodnutie o permanentných kvótach odložiť, ale počítam s tým, že prijaté budú, a myslím, že Sobotka to vie tiež, pretože to chce oddialiť. Ak by to nevetoval, mal by doma veľké problémy.

autor: Radim Panenka

- Reklama -