EÚ v podstate zomrela. Vykašlite sa na svoju krajinu, budeme vás živiť, povedali sme utečencom. Pozor na emócie, inak tu ľudia vyjdú do ulíc, varuje známa osobnosť

0
Vysokoškolský pedagóg, lekár, podnikateľ, moderátor Roman Šmucler (Autor: Hans Štembera)

Vy ste sa o teroristických útokoch v Paríži vyjadrili, že nevraždili barbari z Islamského štátu, ako tvrdil prezident Hollande, ale francúzski občania zo severu Paríža a Belgičania z Bruselu. A že je nutné si to priznať a konať. Nie je ale Francúzsko už v takej situácii, že riešenie neexistuje bez opustenia množstva pseudokorektných politických postojov, a toho už nie je Francúzsko rovnako ako celá Európska únia schopné?

Zabíjali čiastočne občania Francúzska, čiastočne občania Belgicka a potom ešte dvaja ľudia, o ktorých nikto nevie, kto boli, len sa vie, že prišli z Grécka. Z toho vyplýva celé riešenie problému. Po prvé si Francúzsko – a tiež Belgicko – musí urobiť poriadok na svojom území, musí veľmi zintenzívniť policajnú prácu a skôr než bombardovanie Sýrie jej pomôže zavrieť do väzenia extrémistov na svojom vlastnom území. Je vidieť, že na to polícia nie je pripravená. Je až šokujúce, že partia ôsmich-desiatich ľudí destabilizovala celú západnú Európu. A, mimochodom, je zaujímavé, akú veľkú ochranu majú tí ľudia vo svojej komunite, ktorá ich nevydala. Keď poviem drsné prirovnanie, je to trošku, ako keď si predstavíme heydrichiády naruby. Útočníci niečo spáchali, zmizli a tí ľudia za nimi stoja, ako Česi bránili tých, ktorí zabili Heydricha. Tak je vidieť, že sa zavrela nad útočníkmi voda a ich okolie ich chráni. A keď dôjde na najhoršie, vlastne nikoho nedostali živého. Čiže je vidieť veľké odhodlanie tých ľudí a veľkú podporu, ktorú majú v komunite, lebo inak by, samozrejme, bola polícia úspešnejšia.

Po druhé je vidieť, že cez Grécko k nám chodia najrôznejší ľudia zo všelijakých dôvodov a tiež atentátnici. Preto musíme mať nejakú hranicu, a či platí Schengen, musí byť hranica Grécka veľmi dobre strážená. Ak Grécko nechce byť v Schengene, musíme si povedať, ktoré štáty v Schengene budú, a tie musia mať kontrolovanú hranicu. Toľko k tomu, čo je potrebné urobiť. Potom je úplne jasné, kto ten teroristický útok spáchal, že sa tí ľudia vidia v Islamskom štáte. Islamský štát je zlý, to je jasná vec, ale IS je niekým podporovaný a bez toho, že mu skončí podpora, to nevyriešime. Keby Islamský štát nedostával vojenskú a materiálnu podporu, nevydržal by dlhšie ako týždeň. To nie je z mojej hlavy, ale počul som to od pani Hybáškovej (bývalá velvyslankyňa EÚ v Iraku) – pozn. red. a ďalších ľudí, ktorí tomu rozumejú.

Spomenuli ste destabilizáciu západnej Európy partiou desiatich ľudí. Francúzsko vyhlásilo výnimočný stav, v Bruseli bol vyhlásený najvyšší stupeň teroristického nebezpečenstva. Čím to je, že sú tak zaskočení, keď vývoj v oboch krajinách to tak trochu predurčoval?

Je vidieť, že Európa je v oveľa horšom stave, ako sa zdá. Len dúfam, že Islamskému štátu nedôjde, že keby tých chalanov nebolo desať, ale bolo ich tridsať, čo by to prinieslo, to ani nechcem domýšľať. O tisíckach ani nehovorím, aj keď najmenšie nemecké odhady hovoria, že problémových ľudí sem prišlo asi stotisíc. Nemci povedali, že asi desať percent ľudí, ktorí prichádzajú, sú buď kriminálnici, alebo teroristi. A my si nevieme poradiť ani s desiatimi, sme totálne nepripravení a bude nám to trvať ešte dlho. Uvedomil som si paralelu s bývalým Sovietskym zväzom, keď začal bojovať s Afganistanom, tak to trvalo tridsať rokov. Rusko sa muselo zmeniť, padol Sovietsky zväz, menili sa režimy, veľmi veľa vecí sa muselo zmeniť, kým bolo Rusko schopné tomu čeliť. Len dúfam, že nebudeme musieť prejsť takými zmenami, že sa trebárs nerozpadne Európska únia, nevznikne niečo ďalšie.

Situácia je naozaj veľmi vážna a musíme ju riešiť nielen preto, že by nás teroristi ohrozovali, ale naštváva sa naša populácia. Vpravo, vľavo vidíme extrémistov najrôznejšieho typu, ktorí z toho budú profitovať voľby za voľbami. Čiže tá vec sa radikalizuje. Nezabúdajme, že v dvadsiatych rokoch malo Nemecko oprávnený strach z boľševikov a z boľševickej revolúcie a ten strach vyústil do toho, že prišiel Adolf Hitler, všetci mu tlieskali a nikto nedomyslel, že je ako tí boľševici, len v bledomodrom. Myslím, že by Európa mala upúšťať paru, ale tie špičky si to, bohužiaľ, neuvedomujú.

Neopakuje sa história v tom, že možné rozvrátenie Európy znovu vzíde z Nemecka?

Veľa sa kladie za vinu nemeckej kancelárke. Ale Angela Merkelová čelí tomu, že migranti majú veľkú podporu SPD a sociálnych demokratov celoeurópsky. Ona sa chce udržať pri moci, tiež udržať veľkú koalíciu, a tak sa snaží a dúfa, že sa to nejako vyrieši. Ale to, či sa udrží, alebo neudrží veľká koalícia v Nemecku, už teraz nie je hlavná vec. Hlavná vec je, aby koalíciu potom nerobil niekto úplne iný. Ale strach z islamských teroristov mám rovnaký ako z nejakých európskych extrémistov. A môžu to byť pravicoví extrémisti typu, ako sa hovorí fašisti, ale môžu to byť aj ľavicoví extrémisti. Poznám veľa ľudí, ktorí vlastne fandia islamským teroristom a hovoria, že to je správne, že to je útok na Židov, na bohatých. Sú ľudia, ktorí nechcú, aby to u nás buchlo, ale sú ľudia, ktorí islamistom držia palce. A držia im aj vo Francúzsku, inak by ich polícia chytila?? do dvadsiatichštyroch hodín.

Primár Lekárskeho psychologického oddelenia Vojenskej nemocnice v Brne Jiří Brančík v Českej televízii uviedol, že motiváciou pre teroristické útoky v Paríži je nenávisť. Podľa neho je v tom viera a títo ľudia jednoducho veria, že je potrebné bojovať proti inému spôsobu života a presadzovať svoje, nehľadajú nejaké zdôvodnenie. Čo si o takomto tvrdení myslíte a nebolo by potom namieste ísť až tak ďaleko a zakázať islam v Česku alebo aj v Európskej únii?

My si pletieme islam a islamizmus, to sú dve rôzne veci. Ja som pomerne vlažný katolík a predpokladám, že asi nikto nechce, aby sa vracali katolícke extrémy typu inkvizícia. Zakázať islam je preto nezmysel. Ale extrémistov tu máme dosť. Myslím, že ako sa situácia bude priostrovať tým, že tu máme toľko pravicových a ľavicových extrémistov, že aj keď tu nemáme nikoho z islamu, úplne si vystačíme. Keď vezmem ortodoxných komunistov, ortodoxných anarchistov, ortodoxných pravičiarov, tých ľudí je tu určite dosť. A ako vidíme z Francúzska, ono ich stačí desať.

Nemusia vyhrať voľby, úplne stačí, aby ich bolo desať. Preto je potrebné na jednej strane sa upokojiť a na druhej musí polícia konať. Francúzsko by malo predovšetkým povedať, že si urobí poriadok na predmestiach. Začína to robiť, nie som si úplne istý, či to robí Belgicko, ale vôbec to nerobí Nemecko. Prezident Hollande má silné reči voči Islamskému štátu, uskutočnili dve bombardovania, ale je vidieť, že francúzska polícia sa snaží akoby čistiť Francúzsko, čo je dobré. Vzali to za správny koniec a ten výnimočný stav im to umožňuje pomerne jednoznačne riešiť. Na druhej strane je potrebné, aby výnimočný stav tiež skončil v prijateľný čas, lebo to tiež nie je práve podpora demokracie.

Čo si myslíte o ruskom vojenskom angažmáne v Sýrii? Je potrebné akceptovať, že Rusku tam ide predovšetkým o jeho záujmy, keď to ale zároveň pomáha svetu v boji s islamskou republikou?

Každému ide vždy o jeho záujmy. Ja som veľký fanúšik Ameriky, ale Islamský štát existuje, lebo ho podporuje Saudská Arábia a tá si to môže dovoliť, pretože obchoduje s Amerikou. Čiže vždy niekto má nejaké záujmy. Hlavne nepripúšťajte diskusiu typu, že niekto je dobrý a niekto zlý, každý má svoje záujmy a dokonca je možné, že sa v rôznych záujmoch s niekým stretneme a s niekym rozídeme. Aj so Saudskou Arábiou sa môžeme zhodnúť na niektorých veciach, ale rovnako tak sa môžeme s Ruskom dohodnúť na boji s IS. O to viac, že bez Ruska sa ani nedá vyhrať, ako hovorili Hollande, Obama a ďalší, navyše Rusko je jediné, ktoré tam poslalo vojakov. Na druhej strane to neznamená, že musíme Rusko vo všetkom chváliť. Často o politike diskutujeme ako malé deti. Mám niekoho rád, nemám niekoho rád. Buď na smrť nenávidím Rusko, alebo milujem Rusko a nič na ňom nie je zlé. Ale tak to predsa nie je. Churchill, ktorý je asi vzor, sa dokázal dohovoriť so Stalinom na porážke Hitlera, ale nestal sa preto komunistom. Dokonca akonáhle skončila vojna s Hitlerom, hneď začal robiť všetko pre to, aby Stalin skončil.

Na svojom facebookovom profile ste odporučili tesať vetu herca Karla Dobrého, ktorý žil v Sýrii, že tam nemôže predsa zostať len spálená krajina a pár gangstrov, ktorí si to vybojujú, a zvyšok utečie inam. Je ale vôbec reálne, že by sa to skončilo inak?

Myslím, že áno. Uvediem analógiu, ktorú som už niekoľkokrát počul. Keď naši ľudia utekali v roku 1939 do Francúzska a Veľkej Británie, všetkým chlapom tieto krajiny dali samopal a povedali, vybojuj si Československo späť. Francúzsko ani Anglicko predsa nehovorili: “Utekajte všetci z protektorátu, budete tu žiť pod našou ochranou, budete sa mať dobre.” Na každého chlapa, ktorý odišiel do Sovietskeho zväzu, do Francúzska, do Anglicka, bol vyvíjaný veľmi silný tlak, aby vstúpil do našich armád. To isté sa dialo počas prvej svetovej vojny. To, čo my teraz robíme, že hovoríme “vykašlite sa na svoju krajinu, my vás tu budeme živiť, budete sa mať veľmi dobre v Nemecku”, povedie k tomu, že sa časom zistí, že tam rovnako budú občanmi druhej kategórie. Niektorí z nich sa adaptujú, ale veľa z nich bude na podporách, miestni na nich budú pozerať skrz prsty, ako je to obvyklé na predmestiach Paríža. A oni sa skôr alebo neskôr zradikalizujú. My sme im mali dať zbrane. Ale povedzme si, ako to bolo. Tú vojnu sme ako Európska únia veľmi podporovali, preto je to tak zložité, že tzv. umiernená sýrska opozícia bola vyzbrojovaná Západom a ona potom dala všetky zbrane IS, čo zjednodušuje. Ale keby sme tam tie zbrane nedodali, tak by pravdepodobne vyhral Asad a tá vojna aj utečenecká vlna by napríklad vôbec neboli.

Európska únia jednoznačne zlyhala a migračnú krízu vôbec neriešila. Má vôbec zmysel pokračovať v projekte diskusného klubu v krásnom prostredí kaviarní v Bruseli alebo stačí európsku spoluprácu len nejako zmeniť?

Európska únia v podstate umrela. Teraz je potrebné si povedať, či skutočne chceme vybudovať Európsku úniu v duchu krásnych myšlienok z čias prosperity, alebo akú ju chceme budovať, alebo sa vrátia národné štáty. Európska únia sa snažila nahradiť národné štáty, ale základné princípy, to znamená ochranu hraníc, spoločnú políciu a armádu, spoločné právo, ktoré by bolo rovnaké vo všetkých krajinách, tu nie je. Zostali národné štáty, ktoré boli len oslabené schengenským priestorom. Máme dva prvky, ktoré sú spoločné pre štáty, a to je Schengen a euro. Inak sme všetko ostatné nechali tak a riešime úplne sekundárne veci ako zastúpenie žien v dozorných radách.

A vôbec nepremýšľame o tom, že sem môžu prísť ľudia, ktorí ženy vôbec nepustia do práce. Musíme si povedať, či chceme spoločný štát, či už to bude federácia, alebo superštát, a ten musí mať svoju armádu, políciu. Alebo či chceme mať Úniu, ktorá potom musí mať aspoň spoločnú hraničnú stráž, ak chceme mať Schengen. Alebo si povieme, že ten Schengen sme prehnali, a budeme mať hranice jednotlivých štátov, čo nám nebráni obchodovať bez daní a bez ciel. Teraz sa musí nájsť líder, ktorý to rýchlo vyrieši, lebo národné štáty na to ešte nedozreli a v Bruseli je stále taká predstava, že toto všetko prejde a potom zase budeme pokračovať ďalej, bez čohokoľvek, čo urobíme. Ale ono sa to samo neurobí.

Čím si možno vysvetliť tú niekoľkomesačnú nečinnosť Európskej únie, vďaka ktorej Európu križujú státisíce utečencov?

Myslím, že v Bruseli to nechávajú dôjsť veľmi ďaleko, aby sa pri tej príležitosti zrušili národné štáty. Tá určitá neschopnosť Európy je daná tým, že časť politikov dúfa, že sa to po tej horúcej situácii vráti späť k národným štátom, že budú zase hranice, a druhá časť politikov zase dúfa, že sa pri tejto príležitosti podarí národné štáty zrušiť. Že sa trebárs povie, nebude žiadna Česká republika, ale bude niečo ako Český kraj, ale armáda aj polícia budú pod vedením Bruselu. Oveľa pravdepodobnejší je ale prvý variant, čo znamená, že to spadne späť na národné štáty. A to je dôvod, prečo sa migračná kríza nerieši, lebo sú dva tábory, ktoré sa nevedia dohovoriť. A každý čaká, že tým vyhrotením sa to rozhodne v jeho prospech. Teda, že buď ľudia povedia “už konečne urobte celoeurópsku políciu a armádu”, alebo povedia “tak už konečne preč s Európskou úniou a vráťme sa k Českej republike”.

Keď došlo k prerušeniu dodávok elektriny na Krym, komentovali ste to, že ste zvedavý, ako sa toto bude u nás hodnotiť, či ako hrdinský čin, alebo terorizmus. Pozdáva sa vám, keď sa v Českej televízii hovorí o strojcoch útoku na stožiare s vedením ako o aktivistoch?

Slovo aktivisti je tak krásne, že z neho nie je úplne jasné, či je pozitívne, alebo negatívne. Z toho je vidieť, ako sme z toho zmätení. Je to taký pokus upozorniť zase na Ukrajinu vo chvíli, keď z ich uhla pohľadu “hrozí”, že by sa Západ s Ruskom mohol zblížiť. A ako sa to bude hodnotiť ďalej, sa uvidí. Tých vplyvov je veľa. Teraz si vezmite, že prvýkrát od roku 1953 zostrelilo NATO ruské lietadlo, teda aj my ako súčasť NATO. Sme svojím spôsobom, ak sa to nejako nevysvetlí, vo vojne s Ruskom. Keby nás NATO požiadalo o spoluprácu potrebnú pri útoku na Rusko, musíme vyhovieť. Situácia je tak strašne vážna, že je naozaj potrebné, aby to riešil niekto schopný, lebo to nie je žiadna sranda. Neviem, či to zostrelenie bolo oprávnené, alebo nie, ale keď dá niekto z NATO pokyn na zostrelenie ruského lietadla, tak to nie je sranda. To už je len o tom, že niekto dá pokyn na vystrelenie rakiet. A čo keď niekto neudrží nervy na uzde? Stálo by za to, aby si skôr všetci sadli k jednému stolu a trošku vypustili paru, lebo emócií je teraz veľmi veľa. A ani v Česku nie je veľa dôvodov emócie pridávať, lebo inak tu ľudia vlietnu do ulíc.

- Reklama -