Číž: Obrovský cirkus len preto, že si niekto dovolil podať trestné oznámenie na Šeligu a Farskú. Opozícii a Kiskovi ide hlavne o snahu diskreditovať Smer

0
Podpredseda poslaneckého klubu Smer-SD Miroslav Číž (Autor: OS)

Bývalý premiér Robert Fico v rozhovore pre týždenník Echo povedal, že organizátorov protestov Za slušné Slovensko platili z organizácií Georgea Sorosa a že „dobre vie, kto sa s nimi stretával a akú rolu v tom čase zohral, pričom všetko pôjde von“. Následne NAKA vypočula aj niektorých organizátorov z dôvodu anonymného trestného oznámenia, že organizovali štátny prevrat. Na konanie polície aj výroky Fica zaznieva veľká kritika. Ako to vnímate? Stojíte za Robertom Ficom?

Samozrejme. To, čo sa opäť spustilo, je len súčasť procesov, ktorých deklarované a skutočné ciele sa výrazne rozchádzajú. Veď je predsa samozrejmé, že ktokoľvek z občanov mohol na organizátorov protestov podať trestné oznámenie, pokiaľ mal pocit, že buď konanie alebo ciele aktivít sú v rozpore s právnym poriadkom nášho štátu.

Pred časom sme aj pod tlakom médií prijali zákon v rámci boja proti korupcii, že akonáhle je podané aj anonymné trestné oznámenie, tak polícia musí začať trestné stíhanie, čoho samozrejmou súčasťou je aj vypočutie obvinených osôb.

Vypovedať a nie raz bol aj Robert Fico, pričom podania boli úplne nezmyselné, pozri napríklad oznámenie pána Matoviča o tajných účtoch na exotických ostrovoch. Trestné oznámenie na Roberta Fica podali aj organizátori protestov. Spustil sa však obrovský cirkus len preto, že niekto z občanov si dovolil podať trestné oznámenie na nich.

Organizátori však považujú výsluch za šikanu.

Ešte stále tu máme platný právny stav. Pre Fica to nie je šikana, keď chodí vypovedať na políciu? A nie sú šikanou tie desiatky trestných oznámení, ktoré sú voči nemu podané? To čo sú za reči? Každý človek predsa vníma, keď má pocit, že je nevinný, že ho polícia šikanuje. Právny stav teda platí pre všetkých, s výnimkou Farskej a Šeligu? A udialo sa vôbec pri výsluchu čokoľvek neštandardné?

My sme predsa nezačali riešiť politické problémy trestnými oznámeniami. Myslím si, že aj pre samotných policajtov to prináša nemalé problémy, ale ich úlohou je jedine preskúmať, či prebiehajúce aktivity boli alebo neboli v súlade s platným právnym stavom.

Prezident Andrej Kiska tiež hovorí, že je neprijateľné, aby štátne inštitúcie šikanovali ľudí za to, že slušne ukázali nespokojnosť.

Tým pádom prezident presne dokazuje, akým spôsobom vykonáva svoj úrad a aké je jeho právne vedomie. Vlastne hovorí, že pre organizátorov protestov neplatí to, čo platí pre všetkých občanov v tomto štáte, pričom sa nedá prehliadnuť jeho úloha a súčinnosť i spolupráca s organizátormi.

Pavol Paška mi tesne pred svojou smrťou hovoril, že chodí trikrát za týždeň na políciu, pretože stále na neho niekto podáva anonymné trestné oznámenia a on musí chodiť vypovedať. Mrzí ma, že samotní novinári nevedia, že zákony by mali platiť pre každého.

Určite však žiadne trestné oznámenia neboli podané zo Smeru, pretože týmto spôsobom politický zápas neorganizujeme a ani to v tom mediálnom svete nemá význam. Naopak ale hľadajú sa všetky bezcharakterné spôsoby, ako vstúpiť do politiky s úmyslom dosiahnuť svoje ciele. Absolútne  tu potom neplatia žiadne pravidlá a politická etika a už zrejme ani právo.

Opozícia však hovorí o nebezpečnom precedense, ktorým sa potiera právo na slobodné zhromaždenie či právo na slobodné šírenie informácií.

Aký precedens? Veď sa koná úplne štandardne ako voči každému, voči komu je podané trestné oznámenie.

Podľa nich ide o zastrašovanie voči mladým ľuďom, ktorí sa chcú slobodne vyjadriť, aj keď ich kritika smeruje proti vláde.

Nespokojných občanov veľmi ľahko zaregistrujete na sociálnych sieťach. Veľa ľudí v rôznych skupinách má pocit, že tu prebiehal pokus o štátny prevrat. Dokonca bývalý premiér českej vlády Jiří Paroubek napísal, že sa prezident Kiska za pomoci niektorých zahraničných spravodajských služieb a opozície pokúsil o štátny prevrat. Čo mala teda polícia robiť, keď dostala takéto podanie?

Nie je teda podľa vás problém ani vo výroku Roberta Fica, že „dobre vieme, kto sa s nimi stretával a akú rolu v tom čase zohral“?

Ide predsa o kontinuálne vyjadrenia, ktoré Fico hovorí celý čas. Áno, protesty boli demokratický prostriedok, ale nesmieme zabúdať, že v demokracii existujú štandardné nástroje na presadenie svojho názoru.

Som však veľmi nespokojný s tým, ako to celé podávajú médiá. To isté sa ale deje aj v Česku, Poľsku či Maďarsku. Začali sa používať politické nástroje, ktoré vylučujú integráciu spoločnosti a naopak stavajú občanov proti sebe. Už len čakám, kedy sa na Slovensku začnú rôzne pouličné zápasy.

Súhlasíte teda s Robertom Ficom, že tu mohlo ísť o štátny prevrat?

Slovo štátny prevrat sa používa vo viacerých významoch; má prakticko-politický, politologický a, samozrejme, aj trestnoprávny obsah. Vlastné organizovanie a konanie protestov je, samozrejme, legálne, ale legálne je aj preskúmať, či nejde o nelegitímnu snahu prevziať moc v krajine a povaliť vládu počas riadne  zvoleného volebného obdobia, a navyše s podozrením, že je prítomné aj nedovolené zasahovanie zo zahraničia.

Právo vyslovovať názory v tomto smere v prostredí politiky považujem za samozrejmé a prirodzenú súčasť demokracie. Iná situácia je však pri posudzovaní trestno-právnych faktorov, kde nemôže ísť o nič iné ako posúdenie, či to-ktoré konanie je, alebo nie je v rozpore s trestno-právnymi ustanoveniami ústavného a právneho poriadku nášho štátu.

Opozícii a prezidentovi Kiskovi ide hlavne o snahu diskreditovať Smer. Prezident je v rozpore s vládou v celom rade otázok, hlavne medzinárodných, a nerešpektuje parlamentom schválené programové vyhlásenie vlády. Napriek tomu sme sa dlho snažili rešpektovať jeho ústavnú pozíciu, ale on sa stal neskrývaným predstaviteľom opozície, svojsky vykladá svoju úlohu pri „zabezpečovaní riadneho chodu ústavných orgánov“ a otvorene koordinuje svoje aktivity s organizátormi protestov. Na svoju povinnosť byť mediátorom pri riešení politických problémov a kríz úplne rezignoval. Nemožno ignorovať ani dôsledky škandálov, ktoré pána prezidenta sprevádzajú.

Kiska naopak poukazuje na to, že Robert Fico chce svojimi výrokmi ukázať občanom Slovenska, že má stále moc a vie ľudí zastrašovať.

To je absolútna hlúposť. Robert Fico je predsedom najsilnejšej politickej strany, reprezentuje 27 % občanov Slovenska a 17-tisícovú základňu Smeru. Koná v logike parlamentnej demokracie tak, aby reprezentoval a organizoval realizáciu hodnôt, pre ktoré nás občania volili.

Fico na rozdiel od pána prezidenta viac ako 10 rokov viedol vládu nášho štátu, vždy rešpektoval deľbu moci a ústavné kompetencie jednotlivých aktérov a aj ústavný poriadok ako  celok. Vždy rešpektoval výsledky volieb, nespochybňoval ich a navyše na rozdiel od pána prezidenta si uvedomoval hodnotu nerozdelenej spoločnosti s rešpektom k rozdielnym názorom.

Smutnú úlohu zohrávajú tiež niektoré médiá; úplne rezignovali na objektívne informovanie spoločnosti, byť hovorcom verejnosti a objektivizovaného verejného záujmu, stávajú sa aktívnou súčasťou politického zápasu a politicko-aktivistickými plátkami, ktorých jediným cieľom je likvidovať Smer a hodnoty, ktoré prezentuje. Nikdy som si nemyslel, že rozsah nekalej politickej súťaže sa môže dostať až do takejto absurdnej polohy. A zdá sa, že aktuálny nekalý mediálny tlak začína zrejme ovplyvňovať aj riadnu činnosť príslušných štátnych orgánov. 

- Reklama -