Chystám sa vytiahnuť ďalšie tunely školstva. Naša strana mnohým poslancom prekáža. Čo ešte prezradila pre PL.sk Lucia Nicholsonová?

0
Lucia Nicholsonová (SaS) (Autor: SITA)

Ako hodnotíte výsledok odvolávania ministra školstva Juraja Draxlera?

Tak, že počty jednoducho nepustia. Nemáme reálny výtlak na to, aby sme niekoho odvolali, ale na druhej strane je dôležité získať priestor, aby sme mohli poukázať na prešľapy Smeru. Ľudia to vnímajú.

Čakali ste, že sa to takto skončí, respektíve, neboli ste prekvapená?

Nie, nebola som prekvapená. Mnohým ľuďom sme však tým otvorili oči.

Čo hovoríte na to, že minister Draxler stále viní v kauze MPC ekonóma Jozefa Kováča?

Je to zbabelec, ktorý hodil cez palubu nevinného, aby mohol kryť šéfku MPC (Danku Kapucianovú – pozn. red.), ktorá je jeho človekom. Šéfka MPC je dosadený človek s jasným poslaním.

Ste s Kováčom v kontakte?

Áno, pravidelne.

Čo mienite v tejto veci ďalej robiť?

Pripravujeme podanie na OLAF (Európsky úrad pre boj proti podvodom – pozn. red.) pre mnohé projekty MPC, v ktorých ide o desiatky miliónov eur.

Prečo podla vás ostala D. Kapucianová vo svojej funkcii naďalej? Mala by odísť dobrovoľne?

Nemá na to morálnu výbavu, aby odišla dobrovoľne. Okrem toho, podľa mňa tam bola dosadená s jasným cieľom. Cez MPC idú národné projekty, v ktorých ide o stovky miliónov eur.

Nedávno ste spomínali, že sa vám ozývajú ľudia z prostredia školstva. O čom konkrétnom vás informujú? Plánujete tieto veci aj vytiahnuť?

Informujú ma o ďalších projektoch, ktoré sú len tunelmi do školstva. Určite tie veci vytiahnem.

Minule ste sa s kolegom Martinom Poliačikom snažili presadiť, aby bol predaj psov bez registrácie nelegálny. Neprešla vám ani úprava, aby sa zviera nebralo ako hnuteľná vec. V čom vidíte nevôľu ostatných zákonodarcov? Plánujete sa ešte k tomuto vrátiť?

V tuposti zákonodarcov a v ich nezáujme o veci verejné. Ale aj v tom, že o každom ich hlasovaní rozhodne palec Jany Laššákovej.

Pociťujú poslanci SaS v parlamente nevraživosť zo strany niektorých kolegov?

Určite, že áno. SaS mnohým prekáža, sme pre mnohých nečitateľná chyba v programe.

Čo hovoríte na výrok Richarda Sulíka o tom, že človek zo severnej Afriky nemá na území EÚ rovnaké práva ako človek z EÚ? Čo si myslíte o jeho postoji k utečencom a Angele Merkelovej? Nemal by šéf liberálov zaujať liberálnejší postoj?

Keďže sme liberálna strana, v ktorej nerozhoduje jeden mocný prst, stane sa, že na rôzne veci máme rôzne názory. A ja mám na tému utečencov liberálnejší názor ako predseda.

Aký je váš názor na riešenie utečeneckej krízy?

Treba sa držať zdravého rozumu. A ten mi hovorí, že na Slovensku neexistuje, aspoň zatiaľ, reálna hrozba z prílevu utečencov, lebo tu žiadni nie sú. Vo všeobecnosti si myslím, že tým legálnym utečencom, ktorí by sa k nám dobýjali, treba pomôcť odštartovať azylovú procedúru. A tiež si myslím, že z pohľadu EÚ by sme sa viac mali venovať vojnovému konfliktu v krajinách, odkiaľ utekajú. Riešiť príčiny, nie dôsledky.

Minule sa na facebookej stránke SaS objavil aj príspevok inšpirovaný Návratom do minulosti. V ňom jedna z postáv odporúčala druhej, aby sa vrátila v čase a dala Ficovmu otcovi kondóm. Čo si myslíte o vhodnosti takéhoto príspevku? Ako to môžu vnímať voliči strany?

Ľudová tvorivosť nemá hraníc a ja som v tomto pomerne liberálna. Nemyslím si, že toto bol až taký veľký prešľap.

Strana SaS by sa podľa preferencií stále nedostala do parlamentu. V čom je problém?

Neviem. Možno sa nevieme prihovoriť ľuďom jazykom, ktorému by rozumeli, možno nás je málo počuť. Verím však, že výsledky volieb budú pre SaS priaznivejšie ako prieskumy.

Nie je chyba možno práve v tom, že strane šéfuje Richard Sulík? Nebolo by dobrým riešenie ho vymeniť?

Nemôžete vyhovieť všetkým, nikdy. Netreba sa o to ani snažiť, lebo to navádza k populizmu a pretvárke. Možno časti prekáža Sulík, možno časti prekážam ja alebo Galko. SaS je taká, aká je, ponúka to najlepšie, čo ponúknuť môže, vrátane Sulíka, lebo momentálne nie je nikto, kto by ho mohol vymeniť.


 

- Reklama -