Chceli zo mňa spraviť arcilotra. Biela dodávka obchádzala všetky moje nehnuteľnosti. Utekali pred susedmi. Nad chalupou krúžil dron. Rezník prezráda, čo si prežil pred voľbou šéfa RTVS

0
(Autor: )
V TASR končíte ku koncu júla, v akej situácii ju zanechávate?
 
V TASR som mal tú česť stráviť desať skvelých profesionálnych rokov naplnených intenzívnou prácou. Myslím, že počas nich sa nám spoločne s mojimi kolegami podarilo z TASR vybudovať modernú európsku verejnoprávnu tlačovú agentúru. Ľudia v TASR sú mimoriadne pracovití a súčasne skromní. Vedia o svojom vplyve a dosahu na výstupy mediálneho trhu a preto si dvojnásobne uvedomujú mieru svojej spoločenskej zodpovednosti. Odmenou za naše dlhoročné úsilie je líderské postavenie na trhu a udávanie trendov v našom segmente. Sumárne – TASR je dnes vo výbornej kondícii, formu na každú sezónu musíte ladiť individuálne.
 
Zaoberáte sa už aj situáciou v RTVS?
 
Áno, priebežne. Tak, ako som avizoval, už som sa postupne stretol s pánom ministrom Maďaričom, s pánom predsedom Rady RTVS Gallom aj s pánom riaditeľom Mikom. Všetky stretnutia boli vysoko korektné, profesionálne a smerovali k tomu, aby všetky procesné a administratívne náležitosti prebehli v presnom rámci. Samozrejme, dotkli sme sa aj toho, ako by vývin v RTVS mal pokračovať v budúcich rokoch.
 
Vráťme sa ešte k vášmu zvoleniu. Pre časť opozície ste boli nestráviteľný, podpredsedníčka parlamentu Lucia Ďuriš Nicholsonová na vás na poslednú chvíľu pred druhým kolom vytiahla kauzu, keď ste ako riaditeľ rozhlasu prenajal pozemky rozhlasu Kočnerovi, respektíve jeho firme Štúdio K. F. A. a ten vďaka tomu získal stavebné povolenie na svoju bytovku Five Star Residence. Ako ste vnímali tieto snahy tesne pred voľbou?
 
Tak, že to bolo tesne pred voľbou. Je zjavné, že išlo o politický guerilla marketing, ktorého cieľom bolo spojiť moje meno s menami pána Kočnera, Bašternáka, prípadom Bonaparte a vyrobiť tak zo mňa arcilotra a verejného nepriateľa. Realita je taká, že ja som nikdy žiadnu zmluvu s pánom Kočnerom nepodpísal. Ak s niekým podpíšete zmluvu, tak predsa nemôžete niesť zodpovednosť za to, komu on o rok neskôr tú firmu predá. Pani podpredsedníčka o tomto fakte buď nevedela, alebo vedela. Na verejnosť však predstúpila a klamala, otázkou je, či vedome, alebo nevedome. V každom prípade žiť s vedomím, že klamala, musí ona.
 
Zároveň vás vyzvala, aby ste zrušili túto zmluvu so Štúdiom K. F. A. Spravíte tak?
 
Nepoznám obsah dodatku, ktorý s pánom Kočnerom podpísala pani Zemková, takže vám neviem odpovedať. Pýtam sa však: ak bol ten dodatok taký toxický, prečo sa mu nikto nevenoval doteraz, od jeho podpisu uplynulo jedenásť rokov. Celé to však určite nepovažujem za prioritu, od ktorej sa má odvíjať ďalši rozvoj RTVS. A diali a dejú sa aj ďalšie čudné veci.
 
Aké?
 
Už viac ako dva týždne obchádza biela dodávka všetky nehnuteľnosti, ktoré mám zapísané na liste vlastníctva, fotia ich a filmujú, bez povolenia vstupujú na súkromné pozemky a keď sa ich susedia opýtajú, čo tam robia, bez slova utekajú, naskáču do auta a zmiznú ako gáfor. Ponad chalupu so záhradou, ktorú majú pri Senci moji rodičia viac ako tridsať rokov, pravidelne začal krúžiť dron. Mne pred panelákom, v ktorom bývam takmer dvadsať rokov, stáli dve autá, v ktorých sedeli ľudia s fotoaparátmi a čakali, kedy a s kým prídem domov. Považujete to za normálne?
 
Ako ste vnímali fakt, že pred voľbou ste boli predmetom dočasných dohadov v koalícii? Pre Most-Híd ste boli spočiatku nepredstaviteľný, nakoniec zrejme aj oni hlasovali za vás. Prečo? Chceli od vás nejaké sľuby?
 
Počas celého procesu voľby som nikdy nekomentoval vyjadrenia politikov a nebudem to robiť ani teraz. Rozvoj všetkých služieb – televíznych a rozhlasových – mám popísaný v mojom projekte. Hovorím tam okrem iného aj o rozvoji národnostno-etnického vysielania, to by som chcel dodržať. Nič iné neexistuje.
 
Už v projekte ste hovorili, že nebudete obmedzovať vysielanie pre národnostné menšiny – bol toto ten prísľub, ktorý ich obmäkčil?
 
Ale veď projekt som napísal a odovzdal dávno predtým, ako sa zjavili tie nezmysly, že som niekedy chcel zrušiť Rádio Patria. Ako môžete chcieť zrušiť niečo, čo ste sám vytvoril a vymyslel? Veď autorom konceptu samostatného okruhu pre národnostno-etnické vysielanie, ako aj autorom názvu Rádio Patria som ja, osobne. A, mimochodom, aj autorom názvu a koncepcie regionálneho vysielania Slovenského rozhlasu, ktorý roky poznáte pod názvom Rádio Regina.
 
Vaše prvé kroky v novej inštitúcii budú aké? Aké máte prvé plány s televíziou a aké s rozhlasom?
 
Určite sa v prvom rade podrobne oboznámim s aktuálnym vnútorným prostredím v rozhlase a v televízii. Potrebujem a chcem poznať súčasné nastavenia jednotlivých procesov a parametre z toho vyplývajúce. Musíme začať pracovať na programovom koncepte na rok 2018, lebo aj na základe neho sa budeme uchádzať o novú zmluvu so štátom. Práce bude viac ako dosť.
 
Hovorili ste o treťom, športovom kanáli. Kedy sa naň môžu diváci tešiť?
 
V projekte uvádzam štart Trojky v roku 2020, keď budú Olympijské hry v Tokiu. Ak bude situácia priaznivá, viem si to predstaviť aj o rok skôr, keď budeme ako krajina organizovať majstrovstvá sveta v hokeji. Šport a jeho popularizáciu prostredníctvom médií považujem za veľmi dôležitý faktor zdravého rozvoja spoločnosti. Toto budem akcentovať počas celého môjho funkčného obdobia.
 
Aká bude RTVS o päť rokov?
 
Verím, že to bude dôveryhodná, moderná, objektívna a úspešná národná kultúrna inštitúcia verejnej služby, ktorá bude svojim poslucháčom a divákom prinášať kvalitné programové výstupy. A verím, že keď o dvadsať rokov neskôr niekto siahne do rozhlasového alebo televízneho archívu, nájde tam aj nadčasové tituly, ktoré vznikli práve v tomto období.
 
Veľká časť debaty kandidátov sa venovala spravodajstvu. Vy ste hovorili v prípade Lukáša Dika, že nebudete cez médiá riešiť personálne otázky, ale aj bez ohľadu na tento prípad – aké rozsiahle budú personálne zmeny?
 
Personálne zmeny som nikdy neriešil prostredníctvom médií a nebudem tak robiť ani v tomto prípade. Je prirodzené, že každý štatutár si so sebou prináša aj ľudí, o ktorých kvalitách je presvedčený. Ale žiadne kobercové nálety, ktoré poznáme z minulosti, sa konať nebudú.
 
Miroslav Kollár vašu voľbu zhodnotil aj slovami, že “Slovenská republika má dvadsaťštyri rokov, osemnásť z nich viedol Jaroslav Rezník niektoré z médií verejnej služby. Je teda suverénne najúspešnejším verejnoprávnym mediálnym manažérom novodobej slovenskej histórie”. Ako chcete zúročiť tieto skúsenosti teraz v RTVS?
 
Priznám sa, že tieto slová som nezaregistroval, a preto Miroslavovi Kollárovi ďakujem, hoci v minulosti, keď ešte pôsobil v mediálnej oblasti, sme spolu viedli polemiky. Boli však vždy korektné a vedené snahou nájsť najlepšie riešenia pre rozvoj slovenského mediálneho priestoru. Áno, mám dlhoročné skúsenosti z riadenia verejnoprávnych médií, ale to je len predpoklad, ktorý musíte potvrdiť. Osobne urobím všetko preto, aby RTVS bola opäť jednou z najdôveryhodnejších inštitúcií v Slovenskej republike.
 
Minister kultúry Marek Maďarič avizoval, že navrhne nový spôsob voľby riaditeľa RTVS, chce, aby ho vyberal 15-členný zbor voliteľov zložený z odborníkov. Je to dobrý nápad? Alebo ste za to, aby bol naďalej volený politikmi?
 
Nepoznám podrobnosti tohto návrhu, osobne som zažil aj voľbu Radou Slovenského rozhlasu, voľbu poslancami v parlamente, opäť voľbu Radou a opäť voľbu v parlamente. Spôsob voľby doteraz nikdy nemal žiadny vplyv na praktický výkon funkcie generálneho riaditeľa žiadneho média.
 
- Reklama -