Chceli USA rozdelené Československo? Majú byť slovenskí národovci Američanom vďační? Myslí si to ruský publicista Starikov

0
Nikolaj Starikov (Autor: Wikipedia)

Na konferencii s názvom Geopolitika Ruska v Bratislave ste konštatovali, že viacnárodné štáty v Európe rozdelili po rozpade východného bloku Američania. Naozaj si to myslíte?

Vychádzam z toho, že v americkej politike existuje skutočné želanie rozdeliť všetky viacnárodné štáty v Európe. Začali v Juhoslávii, pokúsili sa rozdeliť Ruskú federáciu a ak budeme oprávnene za viacnárodný štát považovať aj Sovietsky zväz, tak tu sa proces rozdelenia podaril. Čo sa týka rozdelenia Československa, obyvatelia Česka a Slovenska poznajú tento proces lepšie ako ja. Ale považujem za jednoznačné, že Československo bolo vytvorené za podpory krajín Dohody po prvej svetovej vojne. Vtedy to nikomu neprekážalo, ale keď sa zmenili geopolitické priority krajín Dohody, teda neskôr krajín NATO, prijali ten postoj, ktorý niekedy zastával Adolf Hitler.

Podporovatelia nezávislosti Slovenska však boli predovšetkým slovenskí nacionalisti. Teda tí, ktorí často prechovávajú sympatie k Rusku a vystupujú za bližšie vzťahy Slovenska s Ruskom. Nie je trošku čudné povedať, že za nezávislosť Slovenska môžu USA?

Ťažko sa mi sledujú americké štandardy, ktoré všetkým vnucujú svoju vôľu. Ja si všívam historické tendencie. Slováci a Česi majú sami rozhodnúť o tom, či budú žiť spoločne alebo oddelene. Mne záleží na tom, aby v Európe nevypukla vojna, aby medzi našimi národmi boli priateľské vzťahy. Ale domnievam sa, že na historické tendencie tu netreba zabúdať.

Nerozumiem tomu, že prečo by USA mali chcieť rozpad viacnárodných štátov.

Zoberte si mapy Európy z 19. storočia. Uvidíte niekoľko veľkých štátov. Rusko, Rakúsko-Uhorsko, Nemecko. V porovnaní s vtedajšou dobou je dnešná mapa Európy naplnená množstvom štátov. Odkiaľ sa vzdali? Vznikli rozpadom veľkých štátov.

Vždy, keď americkí politici, prezidenti a ministri zahraničia prídu do Európy, hovoria, že podporujú Európsku úniu. Aj teraz konštatoval Barack Obama aj Hillary Clintonová, že nepodporujú vystúpenie Británie z EÚ. Neznamená to naopak, že chcú zjednotenú Európu?

Oni podporujú Európu, ktorú budú riadiť oni. Keď sa Európska únia pokúsila viesť nezávislú zahraničnú politiku, tak dostala milión utečencov bez dokladov a nikto nevie odkiaľ. Preto teraz v USA neprebieha debata o zničení EÚ. Keby sa však EÚ pokúsila viesť nezávislú politiku, oni by aktivovali všetky možnosti, ako ju rozdeliť na časti.

USA nesledujú nejaké princípy, ale svoje záujmy. Môžem uviesť dva príklady z postsovietskeho priestoru. Prvým je Ukrajina. Vám sa to nemusí zdať, ale pre Rusko je očividné, že Rusi a Ukrajinci sú jeden národ. Je to jeden národ s neveľkými kultúrno-ekonomickými rozdielmi. Američania však podporujú tie sily, ktoré tvrdia, že Ukrajinci a Rusi sú úplne iné národy. A hneď vedľa sa nachádza Moldavsko, kde Američania podporujú sily, ktoré hovoria, že Moldavci ako osobitý národ a nezávislý štát nemôžu existovať. Naopak sa majú pripojiť k Rumunom a stať sa Rumunmi. Kde sú potom princípy? Neexistujú princípy, existujú iba záujmy Spojených štátov. Keď sa im spoločne s Francúzmi a Angličanmi hodilo vytvoriť jednotné Československo, vytvorili ho. Keď im viac vyhovovalo rozdelenie štátov, tak rozdelili to, čo niekedy vytvorili.

Považujete Ukrajincov a Rusov za jeden národ?

Jednoznačne.

To znamená východných, ale dokonca aj západných Ukrajincov?

Absolútne. Podľa mňa sa môj národ končí v Zakarpatsku, kde žijú Rusíni, ktorí sú tiež jeho členmi. Podľa mňa sú členmi môjho národa aj obyvatelia Ľvova, aj Donecka a tak ďalej.

Nie je dôležitejšie, ako to vidia samotní Ukrajinci než Rusi?

Keď im niekto hovorí 24 hodín denne v priebehu 20 rokov, že sú úplne iný národ, nemôžeme sa diviť tomu, že časť ľudí bude tejto propagande veriť. Keď im však budeme hovoriť historickú pravdu, vrátime sa k situácii, ktorá bola v Sovietskom zväze, keď všetci žili priateľsky a nikto sa nesporil o tých veciach, o ktorých hovoríme. 

- Reklama -