Čarnogurský: Taliansku nepomáha v čase, keď sa im hromadia mŕtvoly, Európska únia. Ak po pandémii neprehodnotia sankcie proti Rusku a Číne, treba ich opľuť

0
Ján Čarnogurský (Autor: fb J.Č.)

Pozrime sa spolu na súčasné  dianie. Koronavírus ochromil svet, najmä Európu. Ako vnímate situáciu, napríklad aj čo sa týka poskytovania pomoci priamo v rámci spoločenstva, Európskej únie?   

Ukazuje sa, že právne výmysly, ako je napríklad Európska únia – teraz schválne preháňam – stroskotali napríklad na poskytovaní pomoci nad rámec vlastných štátov iným štátom. Európska  únia by mala byť schopná v prvom rade poskytovať svojim členským štátom takú pomoc, akú potrebujú. Lenže ukazuje sa, že Európska únia je schopná poskytnúť nanajvýš finančnú pomoc. Je schopná zmobilizovať nejaké peniaze a poskytovať ich členským štátom. Lenže keď členské štáty potrebovali až fyzickú pomoc, jednak konkrétne zdravotnícke materiály – počnúc  primitívnymi rúškami a cez ďalšie zdravotnícke materiály potrebné na zvládnutie vírusu – tak Európska únia neposkytla nič. Naopak Nemecko si chcelo privlastniť, podľa toho, čo čítam, aj zdravotnícke pomôcky určené pre Slovensko. A na rozdiel od Únie zdravotné pomôcky a aj zdravotníkov posielajú do Talianska štáty mimo EÚ, a to Rusko a Čína. Dokonca najnovšie vyšla Taliansku takýmto spôsobom na pomoc aj Kuba.

O čom to podľa vás svedčí?

Na takej relatívne primitívnej prekážke, ako je koronavírus – opäť zámerne preháňam – ale je to vírus a pandémia, na zvládnutie ktorých by mali byť štáty v 21. storočí pripravené. Nebagatelizujem teraz dôsledky koronavírusu, myslím pripravené v tom zmysle, že sú schopné organizovať vlastné možnosti, aby pandémia bola v maximálnej miere zvládnutá. A tieto právne nezmysly, vrátim sa opäť  k tomuto pomenovaniu Európskej únie, nie sú schopné to zvládať, ako sa ukazuje. Naopak, kto je schopný to zvládať, sú štáty založené na princípe národného štátu. Pomerne úspešne to zvládla Čína, zatiaľ to v plnom rozsahu nezasiahlo Rusko, takže uvidíme, ale v každom prípade to niečo vypovedá o súčasnom stave sveta. 

Paradoxne, Taliansku pomohli v tejto zúfalej kolapsovej situácii nakoniec Rusko a Čína, teda štáty, ktoré sú na sankčnom zozname Európskej únie. 

(Smiech) To je ďalší problém. Povedzme, že Rusko a Čína poskytujú túto pomoc, ale zároveň sú sankcionované. Morálne to nejde dokopy. 

Nebude podľa vás po ukončení pandémie Európska únia takpovediac nejako prehodnocovať svoje prístupy? Myslíte, že sa nejako po pandémii zmení geopolitická mapa? 

Keď sa tento problém s koronavírusom nejako, aspoň ako-tak prechýli, a Taliansko a Španielsko sa dostanú aspoň trochu z tých ťažkostí, ktoré rozhodne nie sú obyčajnými ťažkosťami, lebo sa im tam doslova hromadia mŕtvoly, ak si neviem predstaviť, ako by mohli tieto štáty pokračovať v sankcionovaní Ruska a Číny. Ale či to budú morálne schopné spraviť, to sa ukáže. Právne je to jednoduché – stačí, aby jeden člen Európskej únie nezahlasoval za sankcie a sankcie sa nebudú môcť predĺžiť. Lenže som zvedavý, či to napríklad také Taliansko bude schopné urobiť. Ak nie, tak potom jedine si treba pred ním odpľuť. Ale ak áno, klobúk  dolu.

Ruské vojenské vozidlá s nákladom smerujú na vojenské letisko Čkalovskij 22. marca 2020, kde ich naložili do nákladných lietadiel Il-76 s materiálnou a zdravotníckou pomocou pre Taliansko. Foto:TASR

Občania začali byť, súdiac napríklad podľa sociálnych sietí, skeptickejší voči Európskej únii. Nepostarala sa o nich, keď bolo treba. Hovorca českého prezidenta Zemana Jiří Ovčáček napríklad povedal: „Nastal čas rozvoľniť naše vzťahy s Európskou úniou.“ Myslíte, že sú to len také, nazvime to, traumatické vyjadrenia v čase krízy alebo to naozaj ovplyvní spoločenstvo? 

V prvom rade je potrebné dať bokom reči o upevňovaní vzťahov v rámci EÚ alebo o premene EÚ na federáciu, tak minimálne toto prestane. A zrejme bude potrebné premyslieť celú  koncepciu Európskej únie nanovo, respektíve vrátiť sa k tomu, čo bolo na začiatku, a síce, že to bude únia národných štátov. 

Konvoj armádnych nákladných vozidiel priviezol na kremáciu telá obetí koronavírusu z Bergama na cintorín do severotalianskeho mesta Ferrara v sobotu 21. marca 2020. Foto: TASR

 
Slovensko ako podľa vás zvláda koronavírus? 

Práve som čítal u vás, že Matovič upiera Pellegriniho vláde zásluhy, a Pellegrini sa sťažuje, ale tak je v poriadku, ak Matovičova vláda prehlbuje to, čo nastolila Pellegriniho vláda. Čo sa týka zmeny zákona pre koronavírus a zásahu do práv občanov cez dáta mobilných telefónov, nevidím v tom problém. Som prívržencom systému právo a poriadok. Tento systém pripúšťa obmedzenie osobných práv, pokiaľ to vyžaduje všeobecné blaho. Isteže, vláda musí byť vtedy poctivá a rešpektovať to blaho občanov. Čo je však veľmi dôležité v tejto mimoriadnej situácii – malo by hlavne skončiť kritizovanie bývalej a súčasnej vlády, kto čo zanedbal, kto čo urobil a neurobil.

Autor: Lucia Balichová 

 

 

- Reklama -