Čaká nás rabovačka a takto dopadnú voľby. Sulíkov poslanec Droba o Kotlebovi, svojom šéfovi, ale aj temných postavách z pozadia vládnych strán

0
Poslanec za SaS Juraj Droba (Autor: SITA)

Prekážajú vám stretnutia vášho predsedu s Marianom Kotlebom z minulosti?

Bavíme sa o roku 2010. Vtedy sme začínali a, samozrejme, sme robili chyby. Richardova motivácia bola legitímna – oslabiť Slotovu SNS pod päť percent. Dnes by na podobné stretnutie nešiel. Považujem za divné, že niekto sa takouto hlúposťou vôbec zaoberá. A samotné otvorenie tejto pseudotémy považujem za úbohú podpásovku.

Aj ste sa o tom s Richardom Sulíkom bavili? Ako vám tie kontakty obhajoval?

Vôbec som nemal potrebu hovoriť s ním o tom. Poznajúc jeho rozmýšľanie, presne viem, o čo mu išlo, a on ako predseda strany sa nemá čo predo mnou obhajovať. Dnes máme Kotlebu v parlamente a učíme sa s tým žiť. Nejaké stretnutie spred šiestich rokov považujem za úplne nepodstatné. Richard Sulík je dnes jedným z veľmi mála slovenských politikov, ktorý drží chlapské slovo, dokáže obhajovať záujmy Slovenska v zahraničí a nehľadá hmotný prospech.

Ako hodnotíte postup vašich bývalých straníckych kolegov – Miškov a Chren – ktorým po rokoch začala prekážať táto história kontaktov? Nebolo by férovejšie, keby s tým išli von ešte v čase, keď boli v SaS, respektíve v tom čase, keď boli tieto veci aktuálne?

Ich konanie ma udivuje. O to viac, že ešte v decembri 2015 túžili byť na kandidátke SaS.

Ste ešte v kontakte s Jurajom Miškovom či Martinom Chrenom? Aké sú vaše vzťahy?

Dlhšie sme spolu nehovorili.

Chvíľu to vyzeralo na to, že váš predseda bude zostavovať koaličnú vládu. Verili ste tomu, že sa tak aj naozaj stane?

Uveril by som tomu až v momente, ak by vládu nebol schopný vyskladať Robert Fico a pán prezident by dal poverenie Richardovi Sulíkovi. Bugár a Procházka ani len nepredstierali záujem pokúsiť sa o pravicovú vládu, čo hovorí za všetko. Rozhodol jednoducho charakter.

Máte troch predsedov výborov, máte podpredsedníčku parlamentu. Ste spokojný? Nemali ste ambíciu viesť niektorý z výborov?

Strana získala to, na čo mala podľa volebnej matematiky nárok. Chcel som predsedať jednému z výborov, no okolnosti to zariadili inak.

Akou formou budete robiť opozičnú politiku? Bude napríklad váš predseda tieňovým premiérom, budete mať tieňových ministrov, ktorí budú sledovať svoje rezorty, ako sme to poznali z minulosti?

Tieňová vláda v súčasnosti nie je na programe dňa. SaS má v parlamente 15 tímlídrov, z ktorých každý má odborne na to, aby po budúcich voľbách riadil rezort. Sledujeme svoje“ rezorty a témy a nepotrebujeme sa hrdiť titulom tieňový minister.

Vláda ešte ani poriadne nevládne a už sú tu prvé kauzičky – napríklad kúpele a pán Danko. Bude koaličná podoba vlády zárukou, že sa veci z minulosti nebudú opakovať, alebo si skôr myslíte, že oni sa už nejako dohodnú?

Čo sa určite bude opakovať z predchádzajúceho obdobia, je rabovačka verejných zdrojov. Obávam sa však, že potrvá celé štyri roky. Most a Sieť sa úplne diskvalifikovali a v roku 2020 v parlamente nebudú, Smer bude mať maximálne 20 percent. Temné postavy v pozadí týchto strán nedopustia, aby sa ich pôsobenie na ministerstvách skončilo predčasne. Pre väčšinu z nich to je posledná šanca kapitalizovať svoje investície. Veľkú šancu predčasným voľbám nedávam.

Čo hovoríte na zloženie parlamentu? Viete si s novými kolegami z neštandardných strán predstaviť, že za nimi pôjdete pýtať podporu pre svoje návrhy?

Viacerých ľudí od Borisa Kollára vrátane neho poznám a rád budem s nimi spolupracovať na dobrých zákonoch v súlade s naším programom. Akúkoľvek spoluprácu s fašistami vylučujem. Zrádzal by som tým svoje svedomie. A zrádzal by som tým ľudí, ktorí mi dali dôveru a volili ma.

Komunikujete s nimi alebo sa im radšej v parlamente vyhýbate?

Ani Borisovi Kollárovi, ani Martine Šimkovičovej sa určite vyhýbať nebudem. A ak sa náhodou niekedy pustím do reči s niekým od Kotlebu, bude to preto, aby som lepšie chápal mentálnu výbavu a hodnotový svet tejto časti slovenskej populácie.

Na čo sa teda sústredíte vo svojej práci?

Budem predkladať dobré návrhy zákonov, ktoré prispejú k tomu, aby sa na Slovensku lepšie podnikalo a pracovalo a aby štát nehádzal usilovným ľuďom polená pod nohy. A začnem sa sústreďovať na župné a komunálne voľby. SaS sa bude v roku 2020 uchádzať o riadenie tohto štátu a dovtedy musí výrazne posilniť svoju prítomnosť a vplyv v regiónoch.

- Reklama -