Čaká nás občianska vojna, bude to drsné. Ale nakoniec islam porazíme, sme múdrejší. Hovorí pre PL ostrieľaná švédska novinárka

0
Švédska novinárka Ingrid Carlqvist (Autor: archív I.C.)

Narodil som sa v komunistickom režime vtedajšieho Československa. Všetky médiá informovali v súlade s ideológiou Komunistickej strany Československa. Ako ste vy vyrastali? A kedy ste si uvedomili, že je väčšina mainstreamových médií servilných k vládnucej politickej garnitúre a niektoré informácie zamlčuje?

Narodila som sa v roku 1960 a vyrástla vo viere, že Švédsko je najlepšie, najviac prosperujúce a najrovnoprávnejšie z krajín na svete, čo nič nemôže zmeniť. V roku 2016 však žijem v Absurdistane, kde ide všetko od desiatich k piatim, kde sú novinári horší ako boli v bývalom NDR a kde sloboda prejavu neexistuje. Ako novinárka som začala pracovať, keď som mala dvadsať. Postupne som spoznávala, že väčšina kolegov prácu neberie tak seriózne ako ja. Ale nikdy by mi ani v najhorších snoch nenapadlo, že bude prevažná väčšina z nich klamať svojim čitateľom a poslucháčom priamo do očí, ako to robia dnes.

Prečo to tak je?

Robia to, lebo nikdy, ako vy, nepocítili, ako vyzerá život v totalite. Ani si to nevedia predstaviť. Nazývajú krajiny ako Poľsko, Česko či Maďarsko rasistickými. Pritom pravda je inde. V postsocialistických krajinách cítite totalitné idey na sto honov, preto sa bránite masívnej moslimskej imigrácii. Švédski novinári sú stupídni a väčšina z nich si ani nepripustí, ako toho málo vedia, a ako zle vykonávajú svoju prácu.

Vyhlásili ste, že si väčšina novinárov myslí, že sú elita, že sú výnimoční, že sa nad obyčajných ľudí povyšujú. Môžete uviesť príklad takého konania?

Vyplýva to už len z toho, ako o svojom publiku hovoria. Vo Švédsku o ňom hovoria ako o “Nisse aj Hökarängen” (pojem sa blíži označniu – ľudia z ulice). Myslia si, že ľudia sú hlúpi, že o svete nič nevedia a chcú len svoju pizzu, pivo a televíziu. Myslia si, že bežný čitateľ či poslucháč je strašný rasista, takže ho nemôžu informovať o všetkých zlých veciach, ktoré imigranti páchajú, lebo by sa tí “ľudia z ulice” zdvihli zo svojich gaučov, odložili plechovky s pivom a šli von mlátiť utečencov.

Váš kolega z Dispatch International založil Medzinárodnú spoločnosť pre nezávislé spravodajstvo. Ako je na tom táto organizácia vo Švédsku?

Vo Švédsku bolo nemožné usporiadať nejaké stretnutie so Spoločnosťou pre nezávislé spravodajstvo. Všetka tá nenávisť ultraľavičiarov a všetky tie novinárske lži nás prinútili, aby sme sa stretnutia vzdali. V Kodani však organizácia pôsobí bez problémov.

Veľa sa hovorí o ruskej propagande. Veľmi sa však nespomína americká, islamská či propaganda neziskového sektora. Prečo?

Najskôr preto, že väčšina novinárov je súčasťou americkej, multikultúrnej a moslimskej propagandy, čo platí aj o mimovládnom sektore. Preto o nich ako o propagande nepremýšľajú. Potrebujú však nepriateľa a Rusko, ktoré bráni konzervatívne hodnoty, kresťanstvo a ostatné z jeho hľadiska ohrozené veci, vidí ako obraz nepriateľa.

Máte nejaké osobné skúsenosti so správaním moslimov vo vašej krajine?

Nikto ma neznásilnil, nikto neobťažoval. V tomto zmysle nie. Musela som sa však presťahovať z Malmö, kde som žila dvadsaťpäť rokov. Z tretieho najväčšieho mesta vo Švédsku sa stalo strašné miesto, kde budú moslimovia onedlho väčšinovou časťou obyvateľstva a nastane rozklad.

Pre televíznu stanicu Russia Today (RT) ste komentovalali silvestrovské sexuálne útoky v Nemecku. Myslíte si, že sa s pribúdajúcimi informáciami o zlom správaní niektorých imigrantov zmení aj migračná politika Angely Merkelovej či Francoisa Hollanda?

Nie. Myslím si, že s ich zvláštnym projektom budú, aj proti mienke obyčajných ľudí, pokračovať. A to nám môže niečo napovedať. Nerobia to pre svojich vlastných ľudí, ale pre niekoho iného. Otázka je, pre koho?

Napokon, o RT sa tiež hovorí ako o exportérovi ruskej propagandy…

Ku mne sa vždy správali korektne. Nesledujem RT každý deň, takže toho o nej povedať viac nemôžem.

Nie je však v krajinách ako Belgicko, Nemecko, Francúzsko či Švédsko na zmenu imigračnej politiky už neskoro?

Dúfam, že nie. Obávam sa, že sa u nás rozpúta určitá forma občianskej vojny. Ku koncu však zvíťazíme, lebo sme múdrejší. Ľudia sa však musia vzchopiť a uvedomiť si, že v určitej fáze vojny už vlastne sme.

Mohla by sa západná Európa zmeniť na územie kalifátov?

Niektoré časti možno áno. Verím však, že sa Európania spoja a islamistov vykopnú.

Keby ste boli lekárkou, aký recept by ste Európe predpísali?

To je veľmi jednoduché. Európania by mali otvoriť oči a premýšľať, aký kontinent by chceli zanechať svojim deťom a vnukom.

Ako často ste počuli, že ste rasistka či xenofóbka?

Miliónkrát. Nezaujíma ma to. Viem, že nie som. Usilujem sa, aby som ochránila svoju krajinu a možno aj celú Európu od islamu, ktorý je oveľa horší ako nacizmus a komunizmus.
 

Ingrid Carlqvist Švédska spisovateľka, editorka a novinárka, ktorá sa narodila roku 1960 v Štokholme. Vyštudovala žurnalistiku na Gothenburskej univerzite. Spoločne s Larsom Hedegaard vedie internetové spravodajtsvo Dispatch International, ktoré má vo svojom podnadpise citát tretieho prezidenta USA Thomasa Jeffersona: “Naša sloboda závisí od slobody tlače a tá nemôže byť obmedzovaná bez toho, aby bola stratená.” Dispatch International je web kritický k islamu a v tomto ohľade aj k často servilnému prístupu mainstreamových médií. Často píše o problémoch s imigráciou a prispôsobivosťou utečencov. Je tiež významnou členkou Gatestone inštitútu. Napísala niekoľko kníh.
- Reklama -