Bude kotlebovec Krupa vo vlakoch strieľať? Zbraň môže použiť, otvorene v rozhovore pre PL.sk tvrdí jeho kolega Uhrík. A pustil sa aj do Kisku, ktorý vraj podporoval fašistické jednotky

0
Milan Uhrík. (Autor: SITA)

Prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska sa nedávno vyjadril, že Marian Kotleba je fašista. Čo hovoríte na tento výrok?

Zo strany prezidenta to považujem za maximálne nekorektné, lebo okrem iného aj zavádzal. Hovoril v prítomnom čase, že Marian Kotleba pochoduje ulicami s pochodňami v uniformách. Keď už, tak to bolo desať až pätnásť rokov dozadu.

Ak by Kiska použil minulý čas, už by to bolo v poriadku? Marian Kotleba bol fašista?

Dostávame sa zase k tomu, že cieľom týchto pochodov nebolo uctievať fašizmus, ale cieľom týchto pochodov, teda… Teda ich cieľom bolo si uctiť prvú slovenskú štátnosť a nie fašizmus ako taký. Netreba to prepájať, viem, že sa to veľa ľuďom mýli a pletie, ale treba to striktne odlišovať. A keď už sme pri prezidentovi Kiskovi. Tvrdí, že na Slovensku máme fašistov, no my sa za nich nepovažujeme. Sám ale podporoval fašistické jednotky na Ukrajine, a tam mu ten puč vôbec neprekážal. Ja to beriem od neho ako pokrytecké.

V súčasnosti ste zaviedli hliadky vo vlakoch. Čo od tohto kroku očakávate?

Očakávame, že to povedie k zvýšeniu bezpečnosti vo vlakoch. To je náš hlavný cieľ, prečo to robíme. Na rozdiel od policajného prezidenta, ktorý sa oháňa štatistikami a rieši letáčiky, ktoré sa rozdávajú. My sa snažíme prakticky riešiť bezpečnosť ľudí. To je podstatný rozdiel v našom videní bezpečnosti. Práve cieľom polície má byť zabezpečenie bezpečnosti na uliciach, ale aj vo vlakoch. Polícia si však bezpečnosť predstavuje zbieraním štatistík a meraním rýchlosti za každou značkou. Druhým cieľom je motivovať a, nechcem použiť slovo vyprovokovať, políciu, aby sa začala viac zaujímať o bezpečnosť ľudí v uliciach a aby aj ona prispela k praktickej realizácii bezpečnosti zvýšením policajných hliadok a nielen zbieraním štatistík a analýz na papieri a tvárením sa, že všetko je v poriadku, keď to tak nie je.

Prednedávnom mal Tibor Gašpar, predseda policajného zboru tlačovku, kde sa vyjadril na adresu vašich hliadok. Pár poznámok mal aj k propagačným materiálom, ktoré ste spomínali, a členovia ĽS NS ich rozdávali cestujúcim. Citujem prezidenta zboru: „Objavujú sa v nich výrazy, ktoré aj ja, subjektívne sám za seba, hodnotím ako podozrenie zo spáchania extrémistického trestného činu.“

Pokiaľ sa preukáže, že boli extrémistické, ponesieme zodpovednosť, no bola na nich napísaná len pravda. Že to nie je diplomaticky korektné, ako sa dnes používa v diplomatickom slovníku, to je skôr ich problém ako seberovných osôb, že sú zvyknutí na inú rétoriku. My ale veci nazývame tak, aké naozaj sú. Asociál je asociál a nie marginalizovaný občan, homosexuál je homosexuál a nie skrátka nejako sexuálne pomýlený človek. Keď sa to niekomu nepáči, tak je to jeho problém.

Bude sa projekt hliadok či domobrany nejako rozrastať?

Takýto projekt máme vo volebnom programe a radi by sme ho zrealizovali. Pravdepodobne na to použijeme peniaze, ktoré získame od štátu za voľby. Tieto hliadky by som ešte nenazýval domobranou. Tá je trochu niečo iné a treba to aj legislatívne viac prepracovať a dohodnúť sa s políciou. Môžeme to považovať za prvý krôčik k vytvoreniu domobrany, no určite to nie je ešte tá finálna podoba. To je na diskusiu a ešte aj na debatu s príslušnými orgánmi.

Podľa mojich informácií nedeľňajšiu, prvú hliadku viedol poslanec Peter Krupa. Bude alebo už viedol aj ďalšie hliadky?

Pán Krupa viedol už dve hliadky a zdá sa mi, že dnes (14. 4.) bude viesť ďalšiu. Nebude tam však len on, ale aj ostatní členovia strany či poslanci. Snažíme sa týmto aj o zmenu politickej kultúry, nech ľudia poslancov nevnímajú len ako nejakých papalášov zatvorených v parlamente a tam posudzujú situáciu na základe papierov a štatistík odtrhnutých od reality. Chceme, aby ľudia videli, že poslanci sú tu na to, aby im slúžili a spoznali realitu na ulici a ich životy, a na základe toho prijímali rozhodnutia v parlamente.

Majú členovia hliadok alebo poslanec Krupa počas „služby“ dovolené pri sebe nosiť strelnú zbraň?

Krupa je držiteľom zbrojného preukazu skupiny A, tým pádom má právo držať a nosiť zbraň aj pri sebe. Je to úplne štandardné legislatívne právo, také, aké využíva na Slovensku neviemkoľko ľudí. Skrátka, zbrojáky alebo zbrojné pasy sú úplne bežná vec. Áno, legálne drží zbraň a môže ju aj držať pri sebe, a môže ju použiť na svoju obranu či na ochranu zdravia a života iných osôb. V súlade s platnou legislatívou a zákonom o zbrane a strelive. Pokiaľ viem, tak ostatní členovia hliadok zbrane nemajú.

Čo hovoríte na kontrolu duševného stavu Petra Krupu, ktorú vykonala polícia?

Považujeme to za šikanu a v takomto duchu sme sa o tom už aj vyjadrovali. Je to zo strany polície naozaj šikanovanie, lebo pán Krupa mal zbraň v legálnej držbe a spravil v parlamente ukážkovo, doslova učebnicovo to, čo by mal spraviť každý občan. Prišiel za strážnikmi, ktorí chránili budovu parlamentu a odovzdal zbraň a tí ju odložili do trezoru. Keď z parlamentu odchádzal, tak strážna služba-polícia mu zbraň vrátila. Krupa postupoval úplne podľa zákona, napriek tomu to médiá poňali bulvárne. Hovorili, že prišiel so zbraňou do parlamentu, aby sme boli korektní, tak prišiel len po parlament.

Ak si vezme zbraň aj na nasledujúce rokovania, tiež ju takto korektne odovzdá?

Áno, dali sme si prísľub, že ktokoľvek z nás si zoberie do parlamentu zbraň, tak ju vždy odovzdá. Dokonca sme sa dohodli aj s políciou, ktorá parlament chráni.

Na čo si Krupa zbraň do parlamentu vôbec nosil? Na čo ju tam potreboval, keď na vstupných dverách je jasne vyznačený zákaz zbraní v NR SR?

Opäť opakujem, on nešiel so zbraňou do parlamentu, on ju odovzdal na vrátnici v súlade s tou preškrtnutou zbraňou. Nemohol ju nechať dakde na ulici. Do parlamentu išiel neozbrojený, nebolo to tak, že by ju tam pašoval. A prečo ju priniesol po parlament? No, počuli sme, že v parlamente sú zlodeji a zločinci, tak sa tam bojíme chodiť aj my.

Ste aj vy držiteľ zbrojného pasu?

Áno. Tiež mám zbrojný preukaz triedy A.

Ak by ste išli do parlamentu so zbraňou, tak ju tiež odovzdáte na vrátnici?

Zatiaľ som tam so zbraňou nebol, no urobil by som presne to, čo urobil pán Krupa.

Bude sa hliadok vo vlakoch zúčastňovať aj pán Kotleba alebo vy?

Nie, my máme úplne inú agendu.

Poďme k téme umenia. Neschválili ste dotáciu pre štúdio tanca a ich festival museli zrušiť. Ďalej ste finančný príspevok stopli aj Bábkovému divadlu na Rázcestí a v súčasnosti ste prerušili divadelné predstavenie v Brezne. Vy tieto kroky ospravedlňujete tým, že malo ísť o dekadentné umenie. Myslíte si, že ste oprávnení rozhodovať, čo je a čo nie je pre nás, občanov, vhodné umenie a máte právo niekomu uprieť možnosť takéto predstavenie či festival navštíviť? Umenie je subjektívne, niekomu sa páči, niekomu nie… O tom je demokratická spoločnosť, človek si môže vybrať…

Nepovažujeme sa za nejakých kritikov umenia alebo za odborníkov. Len sa snažíme nastaviť hranice zdravého rozumu, ako boli nastavené napríklad aj v histórii. Podľa tej logiky, čo hovoríte, by mohlo byť umením naozaj hocičo. Čo niekto prehlási za umenie? To by, samozrejme, mohlo viesť k totálnemu rozvratu spoločnosti a totálnemu rozvratu morálnych a kultúrnych hodnôt, lebo ktokoľvek by chcel kritizovať niečo naozaj zlé, tak by bol označený za extrémistu, ktorý sa ide vŕtať do umenia, ktorý tomu nerozumie a nechápe umeleckú dušu. Všetko má nejaké zdravé hranice, odtiaľ-potiaľ, ktoré by sa nemali prekročiť. V rámci týchto hraníc môže každý slobodne tvoriť. Umenie by malo naozaj vyjadrovať niečo abstraktné, nejaké vyššie posolstvo. My sa do tohto naozaj nechceme vŕtať a ani sa do toho nebudeme vŕtať. Dotácie, ktoré sme stopli, mali vždy svoje odôvodnenie. Zatiaľ boli stopnuté alebo teda medializované tri predstavenia zo stoviek. To treba podotknúť, že ďalšie stovky prešli absolútne bez problémov. Nikto napríklad nemedializoval, že sme pridelili ďalšie dotácie. Každý sa zameriava len na tie dve-tri, ktoré sme nepridelili.

V prípade bábkového divadla to bolo podujatie Stop extrémizmu. Stopli sme ho, lebo podľa nášho súdu či úsudku, to bolo vyslovene rasistické podujatie. Volalo sa to List čiernemu synovi a boli v tom popisované starosti, ktoré zažíva čierny syn, ktorý sa narodil bielej matke, v bielej spoločnosti. Keďže tam ide o nejaké rozlišovanie rás, my to považujeme za rasistické. Sme za to, aby sa takéto rozlišovania nerobili. Ako najlepší dôkaz, že je to rasistické, sme uviedli protipríklad. Dajme tomu, že by bola situácia opačná. Keďže nie sme rasisti a nerozlišujeme medzi farbami, tak rovnako by to mohlo byť aj tak, že by ten syn bol biely a narodil by sa v čiernej spoločnosti, a ten príbeh by ukazoval trápenia bieleho človeka, ktorý sa narodil v čiernej spoločnosti. Ja sa teda pýtam, či by toto všetky tie ľudskoprávne zahraničné mimovládky považovali za rasistické podujatie, alebo nie. Podľa mňa áno, lebo tak sa nám k tomu aj vyjadrili. My zase považujeme za rasistické, čo sa pôvodne snažili presadiť oni. To znamená, toho ich čierneho človeka v bielej spoločnosti. Takto by sa ľudia naozaj rozlišovať nemali. Toto vedie len k stupňovaniu a zveličovaniu rozdielov medzi rasami. Kritizujú rasizmus, no sami farby delia a chcú to zdôrazňovať.

A štúdio tanca?

Tam išlo vyslovene o zvrhlé predstavenie. Možno to pre niekoho je umenie a kultúra. Možno áno, to ja neviem, nech si to každý posúdi sám, subjektívne. Nám prekážalo hlavne to, že to malo byť financované z verejných zdrojov. Myslíme si, že tých 20-tisíc eur by sa dalo použiť zmysluplnejšie, napríklad na nejaký verejnoprospešný účel ako na podporu niečoho takéhoto.

Médiami nedávno zarezonovalo zrušené breznianske predstavenie…

Ja som tam bol osobne ako riaditeľ úradu aj spolu s predsedom, a tým hlavným dôvodom, prečo sme to stopli, bolo to, že predstavenie bolo plné vulgarizmov. Malo to byť slávnostné podujatie, boli všade kvety, stužky a malo to byť oceňovanie učiteľov. A oni tam zrazu začali poriadne nadávať, nebudem radšej ani hovoriť, dali sme to do tlačovej správy. Použili ťažké vulgarizmy, hoci nám sľúbili, že ich zmiernia, respektíve vyhodia. Opäť sa zase vyhovorili na to, že to je umelecké dielo a oni do toho zasahovať nemôžu. Pokazilo to celé predstavenie, tak sme ho prerušili. A vôbec to nebolo také dramatické, ako sa to prezentovalo v bulvárnych médiách. Pýtali sa na to aj krajskí poslanci na zasadnutí, ako to bolo naozaj a aj tí poslanci, ktorí sami na predstavení boli, potvrdili, že vôbec ani nepostrehli, že predstavenie bolo prerušené. Tiež sa im to zdalo nevhodné na takúto slávnostnú udalosť.

Ešte treba poznamenať jeden podstatný bod. Nebolo to verejné predstavenie. Toto si ľudia mýlia. Myslia si, že sme prišli do nejakého divadla a nepáčilo sa nám, tak sme ho zrušili. Nie, my sme si jednoducho objednali kultúrne vystúpenie na náš slávnostný program. Tak, ako keď si na svadbu svojej dcéry alebo vašu vlastnú svadbu objednáte skupinu, ktorá sľúbi, že začne hrať pekné pesničky a zrazu začne hrešiť. Vy, ako zodpovedný svadobný otec či organizátor, by ste im povedali: Tak, páni toto je už priveľa. Nechceme, aby ste pokračovali v takomto štýle, ďakujem, ale neprosím.

Svadba je ale súkromná akcia platená z vlastného vrecka. Breznianska akcia však bola financovaná z verejných zdrojov. To je trochu rozdiel, nemyslíte?

Chápem, kam tým asi mierite. Bolo to financované z verejných zdrojov, tak sme to mali nechať dohrať. BBSK bol organizátorom akcie a za BBSK zodpovedá predseda a ja. Zodpovedáme za to, aby boli veci robené dobre a aj slušne. Bolo našou povinnosťou niečo takéto spraviť, hoci to bolo financované z verejných zdrojov. To, že to je financované z verejných zdrojov, ale neznamená, že sa tam môže nadávať a urážať. Poviem na to protipríklad. Predstavte si, že by sme to nechali naozaj dohrať. Dopozerali by sme to, no zatínali by sme päste a premáhali sa, aby sme to prežili. Rovnako by sme potom mohli byť bulvárnymi médiami a aktivistami označovaní za extrémistov, že sme na krajskom podujatí trpeli vulgarizmy a že to bola fakt tretia cenová skupina. Skrátka, tam neexistovalo správne riešenie a ako za najsprávnejšie sme vyhodnotili, že sme podujatie zastavili a pokračovalo sa v ďalšom programe oceňovania učiteľov.

Vy ste si toto predstavenie objednávali a nevedeli ste, čo obsahuje?

My sme to nevedeli a na celé predstavenie sme sa neboli pozrieť. Vypýtali sme si štruktúru predstavenia a scenár, jednoducho, chceli sme vedieť, o čo tam ide. Upozornili nás, že tam sú vulgarizmy. My sme povedali, dobre, ale požiadali sme ich, aby ich obmedzili, najlepšie odstránili. No, a oni povedali, áno, pokúsime sa to odstrániť. Pokúsili sa a neurobili nič, čiže sme to nemohli nechať ďalej pokračovať.

Rozvášnený dav: “Monika Flašíková-Beňová je špinavá ku*va.” Kotleba s nimi súhlasí (7:20). Zdroj: Youtube/RafaVideoart

Hovoríte o morálnych zásadách, ktorými ste sa riadili alebo ktoré vás nútili stopnúť dotácie spomínaným festivalom, či prerušiť breznianske predstavenie. Tento fakt sa ale dosť bije so skutočnosťou, že vaši sympatizanti či dokonca poslanci sa dosť často vyjadrujú práve vulgárne. Napríklad Mazurek na proteste proti islamizácii…

Tu treba rozlišovať, že to, čo sme zastavili, je kultúrne podujatie. Bolo to celé naplánované. Konkrétne tento protest proti islamizácii v Bratislave bola verejná akcia, kde mohol každý kričať hocičo. My predsa nemôžeme ľuďom na ulici diktovať, čo môžu a čo nemôžu kričať. Rušiť ich: toto nehovorte a toto hovorte.

Na proteste proti islamizácii z 20. júna 2015 sa dav tiež rozvášnil a počas príhovoru Mariana Kotlebu zaznela veta: „Beňová je k*rva špinavá.” Kotleba následne na to pritakal: Povedali ste to za mňa. Tu predseda BBSK, líder ĽS NS a v súčasnosti aj poslanec NR SR sympatizuje s konkrétnym hanlivým výrazom na adresu europoslankyne. To už nie je len o anonymnom dave…

Ľudová slovesnosť ulice sa skrátka vyjadrila. Všimnite si, Marian Kotleba to nezopakoval, on sa vulgárne nevyjadroval. Ak by to povedal on, bolo by to vulgárne, no povedali to ľudia. No a mali pravdu.

Vráťme sa ešte k Breznu. Vy ste predstavenie zrušili pre vulgarizmy a nadávky a preto, aby ste od nich ochránili publikum. No v súčasnosti predstavenie Kováči hrajú po celom Slovensku, dokonca aj v SND v Bratislave a hru videl aj Andrej Kiska, ktorí sa s hercami aj vyobjímal a neskrýval k nim svoje sympatie. Nebol tento krok podľa vás kontraproduktívny a urobil im vlastne celkom peknú reklamu?

Neviem, či by išiel na predstavenie prezident Kiska aj za normálnych okolností. Mám pocit, že to robí len účelovo, lebo my sme to zastavili, tak on skrátka musí ukázať, že je na opačnej strane. A just sa mu to musí páčiť, aj keď sa mu to možno ani nepáčilo. A či sme tomu urobili reklamu? Pre mňa za mňa, nech to hrajú v divadlách, nech si ľudia kúpia lístok a nech tam idú. Je mi to jedno, ale neželáme si, aby takéto predstavenie bolo na slávnostnom oceňovaní učiteľov. Tam sa to jednoducho nehodilo.

V Kunsthalle sa koná výstava Strach z neznámeho, kde vystavuje aj Ján Triaška s obrazom Vodca. Ide o portrét Mariana Kotlebu namaľovaného prasacou krvou. V súčasnosti malo aj periodikum .týždeň na obálke Kotlebovu podobizeň so špecifickým vizuálom pripomínajúcim Adolfa Hitlera. Čo si myslíte o takýchto prejavoch zo strany umelcov či médií na osobu Mariana Kotlebu?

Je to niekedy trochu smutné, že médiá za každú cenu, aby bol nejaký boom, tak robia takéto montáže. Na náš názor sa ani nespýtajú, oni sami vedia lepšie, či sme, alebo nie sme fašisti. My síce tvrdíme, že nie sme, no oni stále tvrdia, že to vedia lepšie. Nevenujú sa tým reálnym problémom Slovenska. O to nikto ani nezakopne. Všimnite si, že po voľbách už nikoho nezaujímajú nejaké podvody s DPH-áčkom či dačo, čo naozaj ohrozuje Slovákov. Všetky médiá riešili len to, že Peter Krupa prišiel do parlamentu s pištoľou, ktorú tam legálne odovzdal. To bol najväčší problém.

Ak by Triaška vystavoval v Bystrickom kraji, zakročili by ste voči tomu nejako?

Pravdepodobne nie. Neviem sa k tomu poriadne vyjadriť. Je to umelecká tvorba. Takých diel, či už pozitívnych, alebo negatívnych je plno. Existujú karikatúry aj na iných politikov a reagovať na každú takúto vec nemá ani význam.

Rozprávali ste sa o tom s Kotlebom? Dotklo sa ho to nejako? Urazilo?

Pozrel si to, zobral to na vedomie, pousmial sa a to bolo všetko.

- Reklama -