Buď si na tento skorumpovaný systém zvyknete alebo sa pridajte ku mne, čo som na krematóriu. Nesrovnal je horší než Ftáčnik. Poslankyňa Černá opísala bratislavské mravy

0
Marta Černá, nezávislá poslankyňa Mestského zastupiteľstva v Bratislave (Autor: SITA)

Hlasovali ste za šéfov mestských podnikov. Prečo ste sa rozhodli hlasovať takto?

Mne je úplne jedno, kto je generálny riaditeľ, o čo sa oni všetci bijú, lebo sú tam veľké prachy. Záleží na tom, aby fungovala služba. A úprimne povedané, také OLO tu u nás funguje ako švajčiarske hodinky, verejnú dopravu nepoužívam, ale funguje tak, ako funguje a Bratislavská vodárenská…  Kým ja budem žiť, tak tú Vodárenskú nikto privatizovať nebude.

A prečo ste hlasovali áno?

Pretože mi je fuk, kto tam je. Čo tam záleží na generálnom riaditeľovi.

Transparency International Slovensko  sa vyslovilo, že celý ten priebeh výberu bol pochybný.

Prečo sa do toho zapájal Transparency? Ja sa vám úprimne priznám, že ja im neverím.

Sám primátor ich k tomu prizval.

Tak ale to je jeho vec, keď bol sprostý, tak prizval. Ja im neverím. Rozprávajú do všetkého. Ja som v kontrole robila príliš dlho, než aby som verila tejto inštitúcii.

A veríte svojim kolegom, poslancom Hrčkovi a starostke Čahojovej, ktorí vravia, že sa ich snažil primátor korumpovať?

Mám vám povedať pravdu? Je to zaujímavé. Mňa sa nikto neodváži korumpovať. Je to odpoveď?

Ale čo hovoríte na to, že sa vašich kolegov snažili korumpovať?

Asi vedeli, že môžu. Lebo mňa, keby šiel niekto korumpovať, tak by dostal kopanec do riti a letel by.

Oni však podali trestné oznámenie v tejto veci.

Hrčka je podľa mňa inteligentný chalan. Keď nastúpil do magistrátu ako náhradník v minulom volebnom období, tak som mu fandila. Ale ukázal sa ako strašný narcis, ktorý, keď nie je presne tak, ako on chce, tak… No a to ja prosto neznášam. Viete, čo bolo včera? Narazil narcis na narcisa. Primátor a Hrčka.

Ale aj pán viceprimátor, ktorý odstúpil minulý týždeň z funkcie…

Kolek? Neverím, že odstúpil preto.

Myslíte, že je za tým niečo iné?

Presne, a ja už prestávam mať prehľad o tom, čo sa tam deje. Je zaujímavé, že ja som sa nepotrebovala stretnúť s primátorom, ani keď bol ním Ftáčnik, ani s týmto. Mám predsa vlastný rozum a materiály. Nesrovnal kritizoval Ftáčnika, a to, čo robí, je horšie, než čo robil Ftáčnik. Úprimne povedané, čudujem sa, že kopa mojich spoluposlancov stále komunikuje s primátorom medzi štyrmi očami. Ja tomu nerozumiem. Ja to nepotrebujem.

To znamená, že zákulisné dohováračky, klientelizmus, to je bežná prax na magistráte?

To vždy bolo. A poviem vám, kedy nebolo. Za Kresánka (poz. red. Peter Kresánek bol primátor Bratislavy v rokoch 1990 – 1998), azda, alebo som do toho ešte nevidela. Ale je tam špina furt. A myslím si, že je to preto, lebo ani jeden z nich nemá volebnú kampaň, pretože ho ľudia poznajú a chcú voliť, ale preto, že im ju niekto zaplatí. Ja sa nevyťahujem. Nebudem už kandidovať. Mám už toho plné zuby a najradšej by som s tým praštila. Ale poviem vám, ako to je. Tri- až štyritisíc ľudí mi zvykne dať svoj hlas bez toho, žeby som mala čo i len jeden materiál rozosielaný po voličoch. Ja pre tých ľudí niečo robím, tí to vedia, tí to oceňujú a volili ma. A ešte ma aj hecujú, aby som ešte kandidovala, ale už nebudem.

Ale uisťujem vás, že každý jeden má nejaké záujmy. Mňa moja vlastná rodina, nie že prekliala, ale prerušila styky, lebo keď som sa dostala do komunálu, tak si mysleli, aké to bude fajn a budú sa obracať s hentým, tamtým. Ja som povedala, že pre mňa neexistuje taká cesta. Ale asi ja som tá blbá, nie tí ostatní.

To nehovorte nahlas. (smiech)

Prečo? Múdriem. (smiech) Človeče, čo si mám o tom myslieť. V živote som nikoho neprotežovala. Ste mladý a buď si na tento skorumpovaný, sk*rvený systém zvyknete, alebo sa pridajte ku mne, čo som na krematóriu.

Je to zlé, poviem vám, nikdy nebolo také zlé zastupiteľstvo, ako je v tomto volebnom období. Nikdy. Ja neviem, ako sa tam tí ľudia dostali…

- Reklama -