Britský veľvyslanec exkluzívne pre PL: Náš najväčší problém? Brexit, brexit, brexit. Pre toto nechceli byť Briti v EÚ

0
Britský veľvyslanec na Slovensku Andrew John Garth (Autor: mr)
Britským veľvyslancom na Slovensku ste od októbra 2014. Čo považujete za najväčší úspech svojho doterajšieho pôsobenia?
 
Nuž, tie dva roky prešli veľmi rýchlo a za ten čas sa toho udialo v tejto krajine naozaj veľa. A musím povedať, že som veľmi spokojný s tým, ako sa nám podarilo rozšíriť a prehĺbiť vzájomné vzťahy medzi Spojeným kráľovstvom a Slovenskom. Najmä v oblasti obchodu. Vzájomný obchod vzrástol o 33 %, čo znamená rečou čísel takmer päť biliónov eur. A tiež tu je veľká investícia firmy Jaguar 1,3 miliardy eur.
 
Rovnako som potešený počtom slovenských podnikov, ktoré si vyberajú Britániu za cieľovú destináciu svojich produktov a ten ekonomický rast je viditeľný. A tiež tu je faktor turizmu. Toto je krásna krajina a čoraz viac priamych letov priváža stále väčší počet britských turistov na Slovensko. A aj v obrátenom garde dúfam, že uvidím ešte viac Slovákov dovolenkovať v Británii.
 
Takže toto sú dve oblasti, ktoré ma obzvlášť tešia (obchod a turizmus – pozn.red.). Máme však aj silné kultúrne programy v spolupráci s British Council, spomenul by som napr. Shakespearovo výročie, na ktoré bolo naviazaných množstvo aktivít.
 
Už ste spomenuli, že pri Nitre vyrastie závod automobilky Jaguar Land Rover. Máte informácie, že by britské korporácie do budúcnosti chystali aj ďalšie zaujímavé investičné projekty na Slovensku?
 
Investícia Jaguaru bola nepochybne zásadným úspechom. A Slovensko sa k tejto významnej investícii postavilo naozaj profesionálne. Viem, že ľudia v Jaguari sú veľmi spokojní s podporou, ktorej sa im zatiaľ dostalo. Navyše firma so sebou pritiahne aj ďalších dodávateľov do regiónu, ako aj širšieho okolia. To bude mať za následok viac pracovných miest a tým pádom aj väčšiu ekonomickú prosperitu pre celú krajinu. A očakávam, že ešte ďalšie spoločnosti prídu na Slovensko práve v spojitosti s investíciou Jaguaru.
 
Okrem toho treba povedať, že táto investícia zvýšila celkový profil Slovenska v rámci ´medzinárodnej podnikateľskej arény´, keďže vašej krajine sa podarilo získať naozaj prémiovú značku. Myslím, že ide o jednu z najväčších investícií v Európe za posledné roky. Takže aj preto očakávam, že ďalšie firmy budú nazerať na Slovensko ako na potenciálnu investičnú destináciu. Nie som si vedomý, že by sa na Slovensko chystali nejaké nové britské firmy. Teda, nemôžem to s určitosťou tvrdiť (úsmev).     
 
Aký kredit má Slovensko vo Veľkej Británii? Registrujú, respektíve poznávajú nás vôbec Briti?
 
No…, pozrime sa na to cez futbal. Slovensko hralo proti Anglicku v lete na majstrovstvách Európy, teraz sa hrá kvalifikácia MS, pričom v skupine sa Slovensko znova stretáva s Anglickom, ako aj so Škótskom. Čiže pri futbale majú Briti Slovensko vždy na pamäti. Okrem toho, minimálne 70-tisíc Slovákov žije a pracuje v Británii a tým pádom s nimi prichádza do kontaktu veľa Britov. Mnoho mladých Slovákov študuje vo Veľkej Británii a napokon je tu turizmus a už spomínaný rastúci počet leteckých liniek. Takže verím, že povedomie o Slovensku a Slovákoch bude rásť. Na druhej strane, stále je priestor na zlepšovanie podnikateľského prostredia, ako aj podpory Slovenska ako skvelej turistickej destinácie. 
 

 
Aké dôsledky bude mať brexit na život Británie, respektíve EÚ? Prečo väčšina voličov zahlasovala v referende za vystúpenie z Únie? Kde hľadať príčiny?
 
Referendum sa konalo 23. júna a väčšina ľudí zahlasovala za vystúpenie z EÚ. Myslím, že bolo veľa dôvodov, prečo ľudia volili odchod z Únie. Keď sme v 70. rokoch vstúpili do EÚ, brali sme ju hlavne ako obchodnú koalíciu. Ľudí sme sa odvtedy nepýtali, aký druh Európy by vlastne chceli. A oni sa teraz rozhodli, že chcú niečo iné než to, čo bolo „v ponuke“. Mnohí boli znepokojení najmä migráciou, využívaním našich finančných príspevkov v rámci EÚ, no rovnako tak aj otázkou suverenity. V zmysle, koľko z tej suverenity má krajina presunúť na inštitúcie v Bruseli. Myslím, že toto boli hlavné obavy. Ale každý volič mal nejaký vlastný dôvod.
 
Čo sa týka brexitu, ľudia sa rozhodli. A premiérka spolu s vládou majú jasno v tom, že brexit znamená brexit. Takže opúšťame „klub EÚ“. Teraz však treba definovať podmienky odchodu a nového vzťahu, ktorý musí fungovať pre obe strany a to nielen v oblasti obchodných väzieb, ale aj ochrany a bezpečnosti, vedy a výskumu.   
 
Aký máte názor na snahy Škótska, ktoré by chcelo zostať členom EÚ, pričom je však súčasťou Spojeného kráľovstva? Je to vôbec administratívne možné?
 
Nedávne referendum o nezávislosti Škótska dalo vcelku jasne najavo, že chce zostať silnou súčasťou Spojeného kráľovstva. Tento výsledok treba rešpektovať. A z tejto pozície budeme vychádzať aj pri našich vyjednávaniach o vystúpení z EÚ: spoločne, ako jedno Spojené Kráľovstvo. Tu je však dôležité povedať, že so škótskou vládou budeme úzko spolupracovať na dosiahnutí čo najlepších podmienok pre všetky časti našej krajiny. Aj preto budú názory delegácií zo Škótska, Walesu, Severného Írska, ako aj inštitúcií z priemyselného sektora vypočuté a urobíme maximum, aby sme ich vzali na zreteľ.
 
Pri brexite ste sa dotkli témy migrácie. Samotní Slováci zaujímajú vcelku razantný, ba až odmietavý postoj k téme utečencov. Nielen bežní občania, ale aj politické špičky. Aký je váš názor na tento postoj slovenských občanov?
 
Pochopiteľne, v demokracii má každý občan právo vyjadriť svoj názor. A práve migrácia je momentálne jednou z oblastí, ktorá ľudí znepokojuje. V Británii sme čelili veľkému množstvu ľudí, ktorí sa v krátkom období rozhodli prísť do krajiny, čo vytvorilo obrovský nápor na služby (napr. ubytovanie, zdravotníctvo, školstvo, atď.). Myslím si, že je správne, aby ste na Slovensku hovorili o dôsledkoch, ale aj o príležitostiach, ktoré migrácia prináša. V Británii sú s migráciou nesporne spojené aj pozitívne benefity. Takže je ´zdravé´ diskutovať o týchto veciach. 
 
Čo sú najväčšie problémy súčasnej Veľkej Británie?
 
Brexit, brexit a brexit (smiech). V súčasnosti je to naozaj najväčšia výzva, ktorej musíme čeliť. Je nesmierne dôležité, aby naše budúce vzťahy s EÚ boli dobré. A k tomu potrebujeme nielen silnú Britániu, ale aj silnú Európsku úniu. Sme vzájomne previazaní a preto aj závislí jeden od druhého. Preto si musíme byť istí, že budúca dohoda bude výhodná pre obe strany. V globalizovanom svete nechceme nič, čo by brzdilo efektivitu európskeho kontinentu, a tým pádom ani jeho výkonnosť a produktivitu.
 
 

 

- Reklama -