Bezpečnostný expert: Oko za oko, zub za zub. V polovici augusta sa to začne vo Francúzsku, v Nemecku o týždeň neskôr. A u nás?

0
Jaroslav Štefec, český bezpečnostný analytik (Autor: ReproFoto: Facebook)

Na Facebooku ste napísali: „Čo k tomu dodať. Počítam, že vo Francúzsku sa to rozbehne do polovice augusta, v Nemecku tak o týždeň neskôr. Kedy u nás?“ Mohli by ste to trošku konkretizovať? Čo sa vo Francúzsku rozbehne?

Tajným službám a polícii sa intenzívnou činnosťou darilo do istej miery eliminovať niektoré skupiny, ktoré teroristické činy pripravovali. Existujú objektívne štatistické metódy, ktoré dokážu s vysokou vierohodnosťou predikovať. A tu to vychádza tak, že potlačením činov tých menších skupiniek sa otvorila cesta osamelým vlkom. Sú to provokácie, ktoré vytvárajú pomerne veľké napätie v spoločnosti. Šíri sa pocit strachu v spoločnosti starousadlíkov a na druhej strane to vytvára atmosféru agresivity u tých ľudí, ktorí žijú vo Francúzsku už niekoľko generácií a ich očakávania sa nenaplnili. Spomeňme si na násilné búrky v Marseille, čo sa nejako výrazne neriešilo. Ale teraz dochádza k určitému kvalitatívnemu zlomu. Začína sa objavovať pocit „my sme silní, oni sa nás boja, pusťme sa do toho“. Dokonca si myslím, že väčšina vodcov, ktorí chcú vyprovokovať nejaké zrážky – a oni ich vyprovokujú –, ich ešte brzdí. Pretože vedia, že ešte nie sú dobre organizovaní, nemajú vytvorené komunikačné kanály v rámci komunít, ktoré sem prichádzajú zo zahraničia. Ale atmosféra predbieha organizáciu. Začína to mať charakter organizovaného útoku väčších a väčších skupín. Bohužiaľ, ten charakter je katastrofický.

Ako hodnotíte fakt, že si islamisti trúfli na kňaza, ktorého zavraždili? Je to niečo ako vyhlásenie vojny? Kňaz predstavuje určitý symbol…

Presne tak. Je to čisto symbolický čin, ktorý bol vykalkulovaný. Jediné obrovské šťastie je, že tá francúzska špeciálna jednotka neváhala. Inak by pobili spoľahlivo všetkých. Zásah bol rýchly, okamžite zasiahli a teroristov zastrelili. Nebolo tam žiadne dohováranie. Zabránili obrovskému masakru.

Vo Francúzsku platí už niekoľko mesiacov výnimočný stav. Čo viac ešte môžu a musia urobiť?

Okrem výnimočného stavu tam musí nastúpiť armáda a urobiť poriadok s no-go zónami. Dať jasne najavo, že sa nebudú s nikým baviť. V tomto prípade musí platiť „oko za oko, zub za zub“, pretože „kto do teba kameňom, ty doňho chlebom“ tu nedáva vôbec žiadny zmysel.

A čo Nemecko? Tam sa v posledných dňoch odohralo hneď niekoľko útokov. Nemci si asi začínajú uvedomovať, že aj Nemecko prestáva byť bezpečnou krajinou. Zmení to tamojšiu spoločenskú klímu?

Základný problém Nemcov je, že sú zvyknutí žiť v normálnej organizovanej spoločnosti, kde polícia plní svoju úlohu a funguje to tam dobre. Ľudia to berú tak, že žijú v usporiadanej spoločnosti, kde platia pravidlá. Zrazu im do toho vnášajú chaos ľudia, ktorí nectia poriadok, nedodržiavajú pravidlá, správajú sa úplne inak, než je tá spoločnosť zvyknutá. Nemcom bude určite chvíľu trvať, než si uvedomia – podľa mňa ešte dlhšie ako Francúzom –, že je to všetko úplne inak a že s týmto prístupom neuspejú. Oni si to začínajú uvedomovať, ale nevedia, čo s tým. Štát sa stále tvári akoby nič. Podobný problém je u nás. Armáda nakupuje radary, nové lietadlá. Ale nepremýšľa o tom, že by sa mali začať strážiť hranice, zaisťovať zálohy. Rok nevedeli kúpiť vojakom nepriestrelné vesty. Veď to je katastrofa. Vojaci nemajú poriadne handry, topánky. Obrovské problémy, ktoré nikto nerieši. A to chcú nakupovať radary za desiatky miliárd korún.

Česko a Slovensko sa zatiaľ javia ako také pokojné ostrovčeky v rozbúrenom mori. Vydrží nám to alebo hrozí, že sa situácia preleje aj k nám?

Keď sa začne rozvíjať chaos, tak ten sa nezastavuje na hraniciach. Jedine vtedy, keď je na nich dostatočne vysoký múr alebo plot. Presne toto vedia napríklad Izraelčania. To bol základný dôvod, prečo si tam postavili obrovský múr, pretože ten je schopný chaos zastaviť. Musíte ho, samozrejme, aj strážiť. Ak bude úplne voľný pohyb ľudí, chaos sa začne šíriť aj do ďalších krajín. Útoky boli vo Francúzsku, Belgicku, Nemecku, problémy sú aj v Turecku.

Na Turecko sa chcem opýtať. EÚ má dohodu s Tureckom o utečencoch. Tam sa dejú v posledných dňoch po neúspešnom prevrate ohromné čistky a krajina smeruje k islamizácii. Nie je riskantné spoliehať sa na túto dohodu? A existuje nejaký záložný plán?

Mám obavu, že Európa nemá žiadny záložný plán. Z prostého dôvodu: Európa je v podstate bezbranná. De facto nemá žiadnu armádu, teraz nemyslím európsku armádu, ako o nej hovoril premiér Sobotka. Tvrdil, že sa musí vytvoriť európska armáda. Aká európska armáda? Veď väčšina krajín NATO sú európske krajiny. A velenie NATO tu predsa nemusí rozhodovať o použití armády. Členské krajiny NATO si svoje armády spravujú samy. A keď vznikne problém, tak sa obrátia buď na NATO, alebo na iné členské krajiny NATO a požiadajú ich o pomoc.

Načo vytvárať európsku armádu, keď ju máme v rámci NATO?

Áno. Máme ju v rámci NATO. A keď do toho nebudú chcieť ísť Američania, tak pokrčíme plecami a oprieme sa sami o seba. To je čisto náš problém. Problém je v tom, že Európa nemá veľmi veľkú armádu. S tými našimi desiatimi funkčnými tankmi z tých 132, ktoré máme, s tými asi tridsiatimi stojacimi obrnenými transportérmi Pandur, pretože nemáme náhradné diely, to asi veľmi nezachránime. Vrátim sa k tej dohode s Tureckom. Z môjho pohľadu to bola zásadná chyba vôbec s Tureckom o tomto rokovať. Bolo jasné, že je to nepriechodné. Turecko je islamistická krajina už pätnásť rokov, Erdogan je úplne regulárny diktátor. Vôbec sa s nimi nemali baviť. Európa v zajatí svojho multikulturalizmu a humanity chráni ľudské práva všetkých okolo okrem vlastných občanov. Hneď na začiatku, keď sa začala rozbiehať migračná vlna, mala zasiahnuť armáda, ako to urobili Rusi alebo Američania proti pirátom pri pobreží Somálska, keď podľa medzinárodného práva je za pirátstvo trest smrti a oni to začali uplatňovať. Presne toto je v podstate prípad lodí, ktoré smerujú do Európy.

Myslíte si teda, že mala armáda zasiahnuť proti prevádzačským gangom ako proti pirátom?

Snažili sa zasiahnuť. Ale mali prevádzačstvo postaviť na roveň pirátstva a lode mali bez milosti likvidovať. Je to drsné, ale nedá sa nič robiť.

Spomenuli ste Izrael. Mám pocit, ako keby sa nám trochu presúval do Európy, hovorí sa aj o určitej izraelizácii života. Ako to vidíte?

To, čo sa deje v Európe, zatiaľ pripomína skôr orwellizáciu. Hovorí sa síce o izraelizácii, ale Európska komisia sa snaží európskym občanom zakázať vlastníctvo zbraní. Dokonca to zašlo až tak ďaleko, že sa snažili zakázať v Európe automatické zbrane vôbec vyrábať. To ničomu nepomôže. Výrazne sa zvyšuje špicľovanie obyvateľov. Je tu snaha osekávať ľudské práva. Zbavovanie sa zbraní, špicľovanie, obmedzovanie internetu či Facebooku. Pritom nie je zmapovaná ani nijako sledovaná oblasť počítačových hier, prostredníctvom ktorej komunikovali atentátnici v Paríži a Bruseli. Dokonca si tu môžete tie situácie priamo simulovať.

Izraelizácia je trošku iný pojem. Bol by som rád, keby k nej česká spoločnosť smerovala. Nie preto, aby tu bolo viac výbuchov, viac terorizmu. Súvisí to s tým, že izraelizácia sa opiera o sebavedomého a hrdého občana, ktorý je schopný a ochotný brániť územie, na ktorom žije. Začína sa to pri sebaobrane a končí pri ochote brániť svoju zem. Toto je izraelizácia spoločnosti. Na jednej strane sú pod zástavou politickej korektnosti ľuďom zapchávané ústa, boja sa hovoriť. Poviete, že Rusko nás neohrozuje, a už ste putinovec. Alebo nesúhlasíte s prisťahovaleckými kvótami, nemáte radi ľudí, ktorí vyznávajú náboženstvo, ktoré je vám úplne cudzie, pretože je to riziková záležitosť pre vás a vašich blízkych, a zrazu ste fašista a xenofób. Nikoho nezaujíma, že vám neprekážajú Vietnamci či Ukrajinci, ktorí tu žijú. Žije tu veľa Američanov. Prečo nie. Nech tu žijú. Nemám s tým problém. Ale keď sa sem snažia napchať človeka, ktorý sa od trinástich rokov živil pytliactvom, niekde strieľal nosorožce, a teraz má vytrhnúť európsku ekonomiku? To nech sa na mňa nikto nehnevá…

- Reklama -