Arogantní utečenci. Tu to dopadne šialene. Vybuchne to. Mám toho plné zuby, kam sa hrabú komunisti, hlási Češka z východu Nemecka

0
Angela Merkelová, predsedníčka vlády Nemecka (Autor: SITA)

Značne kritizuje kancelárku Merkelovú a jej migračnú politiku. Prečo?

Kašle na svojich občanov, úplne ich odsunula do pozadia. Zametá cestu pre utečencov. Podľa mňa sa zbláznila. Vôbec netuší, aká je realita, že nie všetci Nemci sú takí nadšení ako ona. Možnože ju tých pár nohsledov, ktorí sú okolo nej, utvrdzuje v tom, že všetko robí krásne. Ale Nemecko je v totálne žalostnej situácii.

Čo podľa vás hrozí Nemecku tým príchodom veľkého množstva ľudí z odlišnej kultúry?

Ako sa vždy hovorilo, že Nemecko je hospodárska veľmoc, tak už dávno to tak úplne nie je. To mi hovorí manžel, podnikateľ, ktorý príde do kontaktu s podnikateľskými kruhmi. Nemecko melie z posledného, tam nie sú peniaze vôbec na nič. A zrazu peniaze sú. Dozvedáme sa, že Nemecko je taká bohatá krajina, že si môže dovoliť x miliónov utečencov v podstate živiť. Pretože sa nedá predpokladať, že sa všetci asimilujú a integrujú. To bude minimálne percento. Ostatní sem idú za lepším životom a budú žiť na úkor štátu. Nemecko pritom nemá peniaze na postihnutých, školy, škôlky. Ale na utečencov zrazu peniaze sú.

Okrem toho si myslím, že kancelárka svojou šialenou politikou rozvrátila celú Európu. Podľa mňa bude ona príčinou tretej svetovej vojny alebo minimálne európskej. Nemecká spoločnosť sa úplne rozdelila. Kompletne. Sú tu buď slniečkári, takzvaní Gutmenschen, alebo tí, ktorí s tým nesúhlasia. Neexistuje nejaký stred. Poznám veľa ľudí, ktorí majú napríklad tri deti. Dve sú za azylantov, jedno proti. Trhá sa celá rodina, nehovoria spolu. Podobne kolegovia v práci. Je tu diktatúra temna, kam sa hrabú komunisti. To bol len slabý odvar toho, čo sa deje teraz. Keď je nejaká demonštrácia, tak podniky ústne – nie je to nikde napísané – zakážu zamestnancom zúčastniť sa na demonštrácii pod hrozbou výpovede. Zastrašujú a utláčajú ľudí. Jednoducho šialené. Je to teror. Je obrovský tlak zhora na obce, krajinské rady, starostov. Keď niekto povie, čo si myslí, tak ho označia za fašistu.

Predpovedáte skorý koniec kancelárky, ale zatiaľ posledné krajinské voľby nič podobné neukázali… Taký skorý asi nebude…

Dve z tých troch krajín, kde sa konali voľby, ležia na západe. To je dekadentná, skazená spoločnosť – ľudia, ktorým sa darí tak dobre, že vôbec nechápu, čo sa s nimi deje. Dalo sa predpokladať, že to tam tak dopadne; inak ako v bývalom NDR. Problém je v niečom inom. Miestni voliči sú takí hlúpi, že si povedali – nebudeme Merkelovú voliť, ukážeme jej. A volili Zelených. Je tam veľa Turkov. Je to, ako keby vyhrala Merkelová. My sme tu z toho boli úplne zúfalí. To mohli pokojne dať hlas Merkelovej. Sú to rozmaznaní, hlúpi, naivní ľudia. Tu na východe si všetci myslíme, že na západe vôbec nevedia, koľko bije.

Vidíte teda veľký rozpor v názoroch medzi východom a západom Nemecka?

To vám povie každý východný Nemec. Na západe sa im žilo stále dobre. Takže to teraz vôbec nechápu. V porovnaní s východným Nemeckom majú veľké platy aj dôchodky. Ak im niekto nesiahne na peniaze a žrádlo v chladničke, tak nepochopia nič. Alebo to pochopia, keď už bude neskoro. A napokon, neskoro už je. Nie som proti tomu, aby sa pomáhalo. Ale pomoc, pri ktorej človek sám seba zničí, to už nie je žiadna pomoc. Toto blahobytom rozmaznaní ľudia zo západu nechápu. Východní Nemci a vôbec aj ostatné štáty bývalého východného bloku si museli slobodu vybojovať. Je to tu o niečom inom.

Máte obavy, že časom – ak to takto bude pokračovať ďalej – bude dávať stále viac Nemcov hlasy krajnej pravici. To myslíte konkrétne akú stranu?

Vzniknú určite ešte aj iné strany. Vidím to vo svojom okolí. Ľudia, ktorí doteraz volili doľava, budú teraz voliť úplne radikálne. Aspoň tu vo východných krajinách.

Vystupujete na zhromaždeniach Pegidy. Tá sa nechce angažovať politicky… Žeby kandidovala vo voľbách?

Neviem. Za mnou chodia stovky ľudí, ktorí chodia pravidelne na pondelkové demonštrácie. Tí hovoria, že by sa strana mala zriadiť. Iní sú však proti. Boja sa, že samostatne Pegida nezíska toľko hlasov a uberie ich Alternatíve pre Nemecko. Nikto sa k tomu z ich vedenia nevyjadril. Možno sami nevedia, čo chcú.

Mohli by nadviazať napríklad s Alternatívou nejakú spoluprácu, pretože Pegida je silná na východe, AfD na západe…

Aj AfD tu podľa mňa dostane priestor. Pretože niekomu voliči hlas dať musia. Aj keď ich program som neštudovala. Čo sa týka Pegidy, neviem, čo tam hore upečú.

Len demonštrovať však nemá v podstate žiadny výrazný politický vplyv…

Áno. Aj ja to tak chápem. Ľudia sa tam schádzajú už viac ako rok. A sú takí, ktorí nechýbali ani raz. To je neuveriteľné. Veľa ľudí – zatvrdilých Pegiďákov – mi však hovorí: Prestanem tam už chodiť. Časom to vyšumí. Musí sa to posunúť niekam ďalej. S tým súhlasím. V tých pegiďáckych pondelkoch sú moje prejavy iné. Ostatní hovoria akoby bez života. Musí to mať švih aj trochu vtipu, musí sa to posunúť inak. To, čo stačilo pred rokom, už dnes nestačí. Stále rovnako, to nie je dobré.

Vlani ste sa zúčastnili na demonštráciách proti zriadeniu tábora pre utečencov na nemeckej strane osady Cínovec. …

Áno. Vtedy prebleskli neoficiálne informácie, že tu ubytujú aj ľudí s kriminálnou minulosťou. Uisťovali nás, že to nie je pravda. Teraz sa roznieslo, že 21 z nich má za sebou nejaký kriminálny čin – podpaľačstvo, ublíženie na zdraví, krádeže. Nemecké médiá namiesto toho, aby sa pozastavili nad tým, že nám klamali, sa čudujú, že unikli informácie z policajných zdrojov.

Nedávno uzavrela EÚ dohodu s Tureckom. Je to krok správnym smerom? Bude to fungovať?

Nebude to fungovať. Turecko je moslimská krajina. Navyše má Európu v hrsti. Turecký prezident už niekoľkokrát naznačil, že keď bude chcieť, otvorí hranice. Opäť ďalší bláznivý krok Merkelovej, ktorá vôbec nevie, čo sa deje. Alebo je niekým riadená, kto chce zlikvidovať Európu. Pretože dať ju napospas Turkom, to mi pripadá fakt zvrátené.

Čo sa teda podľa vás má urobiť, aby nenastali chmúrne konce, ktoré naznačujete?

Podľa mňa už je neskoro. Nemecko je odpísané. Už je také zaplavené, že sa z toho nespamätá. Dobrovoľne neodíde žiadny z utečencov. Aj keby sa zmenila politika. Tí, čo sa sem nahrnuli, už tu ostanú. Ďalší príliv pokračuje, veď prichádzajú každý deň. Skončí to zle. Raz to tu skončí občianskou vojnou, pretože to tu časom vybuchne. Ľudia sa budú navzájom strieľať. Tu to dopadne šialene.

A čo zvyšok Európy?

Aj ten sa rozkladá. A všetko pre Merkelovú. Keby nepovedala pár ústretových pozývacích viet, tak by toto všetko nebolo. Za všetko môže ona. Rozvŕtala celú Európu. Víziu budúcnosti mám úplne temnú. Nevidím žiadne riešenie, pretože podľa mňa ani žiadne neexistuje. Hranice sa mali ochrániť už dávno. Všetko sa to zosype.

Ste dosť veľká pesimistka…

To som. Dám vám príklad. 22. marca sa konala demonštrácia tu v Altenbergu. Zorganizovala ju Domobrana, tiež som tam vystúpila. Poznám tu veľa ľudí, všetci nadávajú, sú nahnevaní. Častokrát už ani nedokážu vyjadriť, akí sú nahnevaní. Bola som zvedavá, koľko z tých ľudí bude na tej demonštrácii. Nebol tam nikto z nich. Prišlo tristo ľudí, väčšina prišla z Drážďan. Ale z blízkeho okolia, kde žije 12-tisíc ľudí a všetci sú nahnevaní, nepríde nikto.

Ako si to vysvetľujete?

Boja sa. Dostali vyhrážky, že dostanú výpoveď. Taká je tu sloboda. Tá už tu nie je. Je tu zastrašovací teror. Na demonštrácii som povedala vetu, že keď tu tí ľudia nie sú, tak si nič iné nezaslúžia. Som už v tomto radikálna. Keď tí ľudia nič nerobia, tak si nezaslúžia nič iné. Mám toho plné zuby, prestáva sa mi v Nemecku páčiť. Keď prechádzam medzi Altenbergom a osadou Cínovec, vidím prúdy utečencov. Mladých chalanov, ktorí bývajú na hraničnom priechode. Chodia nakupovať jedlo za peniaze, ktoré im dáva Nemecko. Nie sú ani schopní uhnúť sa autu.

Je krásne vidieť, ako sa to posunulo. Na začiatku, keď prišli, chodili opatrne, pozerali do zeme. Po pár mesiacoch sa oklepali, chodia po Altenbergu sebavedome, vyzývavo. Sú to všetko mladí chalani, úžasne oblečení, nagélovaní, úžasné mobily v ruke a robia veľké nákupy. Poslala by som ich domov, nech si dávajú do poriadku svoju vlastnú krajinu. Potom za nich chodia bojovať nemeckí vojaci. Som z toho úplne hotová, čo sa v tom svete deje. To nie je normálne. Myslím si tiež, že medzi tými utečencami je neskutočný počet bojovníkov, ktorí čakajú len na povel. Nemyslím tým len Nemecko. A len čo niekto piskne, začnú nás hubiť. Teraz sa do Európy napchajú moslimovia a počkajte, keď sa dá na pochod Afrika. Ak nebudeme nič robiť, Európa bude zlikvidovaná. Ale Nemecku už nič nepomôže.

Ešte sa spýtam na záver, aký máte názor na českého prezidenta Miloša Zemana?

Nemala som ho rada, nevolila som ho. Nie je to moja šálka kávy. Keď ho však teraz počujem, tak si hovorím: To je jediný človek, ktorý sa zrejme niečím posilní a potom je mu jedno, čo hovorí. Takže hovorí pravdu. Povedal tri krásne vety, za ktorými stojím. „Nikto vás sem nepozval. Správajte sa podľa našich pravidiel. Keď sa vám to nepáči, tak bežte preč.“

- Reklama -