Analytik Baránek zhodnotil koaličnú krízu. Toto sú už také hovadiny, zaznelo

0
Ján Baránek (Autor: Reprofoto: Teraz.sk)

Zaznievajú šumy, že dnešná Holjenčíkova neúčasť v parlamente sa dá vnímať aj ako tajný pakt dvojice Fico-Bugár. Čo si o týchto tvrdeniach myslíte?

Ťažko povedať, je to len jedna z možností. Ale či to tak aj je, to sa, samozrejme, nikdy nedozvieme. Vždy prichádza do úvahy viacero vecí. Možno sa chcel samotný Holjenčík vyhnúť nejakej konfrontácii a  možno koalícia uznala za vhodné neísť do takejto konfrontácie… Komu to viac vyhovuje, ťažko určiť v tejto chvíli. Či Holjenčíkovi, či Ficovi, alebo Bugárovi. Takže v tomto smere by sme mohli len špekulovať, čomu by som sa rád vyhol.

Ale záver môže byť taký, že to, že tam (Holjenčík) nebol, niekomu pomohlo. A pomohlo to možno jemu a aj koalícii. Teda určitej časti koalície.

Keď už vravíte o koalícii, tak otázka ´napriamo´ – sme svedkami prvej koaličnej krízy od marcových volieb?

Pozrite, Fico hovorí, že nie, no Danko hovorí, že áno. V takýchto prípadoch, keď je to vzťah dvoch a jeden tvrdí iné ako druhý, treba súhlas obidvoch strán, aby to platilo. Takže z tohto vyplýva, že kríza je. Na to, aby nebola, by musel aj Danko, aj Fico negovať tieto dohady. A to sa nestalo. Čiže kríza to je, no otázkou zostáva, prečo.  

Prečo Danko zvolal tlačovku a nerokoval s Ficom? Sám povedal, že niekoľko dní s ním už nehovoril. A či sa toto celé už pretransformovalo do súboja o voliča, lebo Dankovi idú preferencie dole, to je len jedna z alternatív. 

Sám Andrej Danko pritom tvrdí, že za zlú situáciu v energetike môže aj privatizácia počas vlády Mikuláša Dzurindu…

Ale to je blbosť, prosím vás pekne! Toto už sú také ´hovadiny´. To potom už môžem povedať, že za to môže Adam a Eva, lebo ich potomkovia a prapotomkovia spravili hento a tamto… Privatizácia je jedna vec, no privatizovalo sa všade vo svete, privatizovala aj Margareth Thatcherová. Nezaregistroval som žiaden korupčný škandál ani žiadny politický škandál s 400-, 500- alebo 700-percentným navýšením súm.

Viete, nejde o to, že ´privatizovať-neprivatizovať´, ide o to, ako sa to spravuje. Problém je, či chce na tom niekto pokútne zarobiť a nie privatizácia.

Čiže kľúčový je aj tak záujem a chuť rozvíjať podnik či fabriku, však?

Ale zaiste. Veď privatizácia ako taká je ozdravné opatrenie. Teda v našom pravicovo-konzervatívnom vnímaní. Socialisti to, samozrejme, vnímajú inak, ale to potom by sa mal Danko rozhodnúť, či je socialista, či je konzervatívny pravičiar, alebo kam sa vlastne chce zaradiť. 

Naopak, Igor Matovič upozorňuje, že jeho politický sok Danko zámerne poukazuje na iných, aby tak zakryl svoj podiel viny na neúmerne vysokých tarifách za energie. Aký je váš názor?

Matovič asi naráža na tie energetické lobby a energetické zoskúpenia, kde údajne má aj Danko svojich ľudí. Hovorí sa, že, skrátka, takéto osoby tam sú. Pravda to tým pádom asi byť môže.  

A na záver vaša predpoveď smerom do budúcich týždňov, respektíve mesiacov. Aký vývoj udalostí očakávate? Obrúsia sa vzájomné ´koaličné hrany´ alebo presne naopak, situácia ešte vygraduje?

Tak tu ide hlavne o to, či to bude chcieť ďalej gradovať. Lebo u Fica som snahu vyhrocovať to nezaznamenal. Ak sa Danko rozhodne, že týmto zabráni poklesu preferencií, lebo začne bojovať za lacnejšiu energiu, tak sa môžeme dokonca dočkať až predčasných volieb. Každopádne, ťažko to teraz predvídať.

Tak napokon predsa ešte jedna otázka, keď ste zmienili predčasné voľby. Vidíte túto možnosť ako reálnu?

Momentálne si to nemyslím. Aktuálna situácia nie je na to zrelá. Ale ten vývoj môže byť ozaj ´veselý´ a všelijaký. Myslím si, že ešte ani samotní aktéri nevedia, aký bude ten vývoj.

- Reklama -