Ak by teraz zaútočili mimozemšťania, tak nacionalisti strácajú akúkoľvek agendu. Umieračik zvoní aj KDH, ich hrobárom má byť Procházka so Sieťou. Slovensko pred voľbami očami politologičky

0
Doktorka politológie Gabriela Mezeiová (Autor: archív)

Voľby sú už na jar. Čo budú najväčšie trháky kampane?

Podľa prognóz, žiaľ, pôjde o menej významné až o nepodstatné témy. Strana, ktorá si dokáže nájsť a uchopiť nejakú originálnu tému, môže výsledkom nečakane prekvapiť.

Pri ostatných voľbách do veľkej miery zohrávali úlohu sociálne siete. Nezanedbávajú to strany pred tými budúcoročnými?

Podľa mojich pozorovaní určite nie. Čo zanedbávajú, je kvalita a tiež spôsob využívania sociálnych sietí. V tomto sme u nás o jedno volebné obdobie pozadu.

KDH vyrukovalo s kampaňou matky s dieťaťom v slovenskej zástave… Hrá na cit nacionalistom?

KDH si uvedomuje, že ich pozícia slabne a príchod Procházkovej Siete ich môže v marci aj pochovať. KDH sa preto môže snažiť podnikať rôzne zúfalé marketingové ťahy, ktoré by boli ešte v minulom volebnom období nemysliteľné. Táto rola im však vôbec nesvedčí.

Je naozaj Sieť lídrom pravice?

Skôr by som sa spýtala, či ním naozaj chce byť. Miškov (predseda strany SKOK! – pozn. red) má napríklad pravdu v tom, že táto deľba na pravicu a ľavicu prestáva byť aktuálna a voliča to skôr oklame, než mu pomôže sa zorientovať. Dnes je dôležitejšie byť lídrom čo najkonkrétnejších myšlienok a činov. Slováci prestávajú chápať, čo to vlastne znamená byť pravičiar alebo ľavičiar. A to najmä pre stav, aký sme tu po ich reprezentantoch zdedili.

Ako vidíte SNS a SMK s Most-Híd… Je ešte nacionalistická politika zaujímavá pre voliča?

Nebyť utečeneckej krízy, tak by som povedala, že už menej. Bizarne pôsobí spájanie sa slovenských a maďarských nacionalistov, ktorí si našli spoločného nepriateľa. Aspoň je vidno, na čom stojí ich politika. Ak by teraz zaútočili mimozemšťania, tak nacionalisti strácajú akúkoľvek agendu.

Dá sa povedať, že busta Štúra v Štúrove bol jeden z predvolebných ťahov?

Nezvyknem sa na podobné akcie pozerať ako na provokácie. Chce to tak bulvár, lebo sa tým živí. Okolo Štúra je teraz v inom zmysle naozaj veľký „hype“ a som skôr zvedavá, ktorá strana po tom ako prvá skočí.

Smeru sa vyčíta, že nie sú sociálna demokracia, sulíkovcom, že nie sú liberáli. Naozaj sa tak výrazne odkláňajú od svojich názvov?

Odklon je možné vnímať najvýraznejšie nielen pri spontánnych prejavoch, ale takisto aj pri oficiálnych vystúpeniach jednotlivých členov strán. Niekedy ma prekvapuje, čo sú schopní niektorí liberáli proti slobode navrhnúť, konzervatívci znesvätiť a s kým sa spájať, o nacionalistoch už hovoriť nebudem. Ak by išlo o radových členov niekde v teréne, tak to chápem, že sa to nedá pri celej základni ustriehnuť. Ale pri top vedení či dokonca pri lídroch to poukazuje na moment, keď názvy niektorých strán už prestávajú mať zmysel a stačilo by ich nahradiť číslami.

Zbaví sa Matovič Lipšica pred voľbami? Predvolebné preferencie im veľmi neprajú.

Prečo by to robil? Matovič sa spojil s Lipšicom, lebo pochopil, že sám nemá veľké šance na parlament. Nemyslím si, že sa bude vyvíjať situácia v Matovičov prospech, takže ich spojenectvo, podľa mňa, vydrží až do volebnej noci.

Ako hodnotíte pomerne veľké odchýlky v preferenciách politických strán jednotlivých agentúr?

Často sa spochybňuje agentúra, keď prinesie zásadne odlišné percentá oproti ostatným prieskumom. Argumentuje sa tým, že štatistické odchýlky nemôžu byť také veľké a hľadá sa za tým manipulácia a podvod. Iste, často je to naozaj podozrivé. Je však pravdepodobnejšie, že zavádza jedna agentúra alebo ostatné tri? Poznáme tieto štatistiky?

Ako vnímate doterajšie pôsobenie prezidenta Andreja Kisku?

Voliči si chceli zvoliť za prezidenta občianskeho kandidáta namiesto politika a to sa im podarilo. S plusmi, aj s mínusmi. Veľmi som zvedavá na prezidentove ďalšie politické ambície a takisto aj predvolebný vplyv, ktorý určite využije.  

Ako vnímate genderovú politiku na Slovensku? V Kanade zostavil premiér genderovo vyváženú vládu.

Nesúhlasím s tým, keď sa na dôležité posty v akejkoľvek oblasti pretláčajú ľudia na základe iných kľúčov, než sú schopnosť, skúsenosť a kondícia zastávať tento post. Čiže nesúhlasím, keď sa tam tlačia nasilu typicky ženy, zástupcovia menšín a rôznych etník, alebo jednoducho treba umelo vyvážiť priemerné vekové zloženie skupiny. Slovenská politika a biznis (čo sú vlastne takmer synonymá) je plná agresivity, na ktorej zvládnutie treba mať mužský element. Tu to často nie je len o vzdelaní, vytrvalosti, húževnatosti, vyjednávacích schopnostiach a súťaživosti, čo hravo zvládajú aj ženy. Ale často aj o zastrašovaní, bezohľadnosti, intrigách, vulgárnosti a psychickej muskulatúre, v čom bývajú disponovanejší muži. Preto je ten pomer muži verzus ženy u nás iný ako v Kanade.

- Reklama -