Bude to len horšie. Belgicko a Holandsko sa nespamätajú. Politici hlúposťou búrajú to, čo naši predkovia stáročia chránili. Bezpečnostný analytik Zábojník prehovoril o budúcnosti Európy

0
Juraj Zábojník (Autor: Archív, JZ)

Ako sa dá proti takému terorizmu brániť?

Rozumnou politikou, ničím iným. Dnes je to už čitateľné, že Európska únia nemá silných lídrov, aby stabilizovali situáciu konfliktu, v ktorom sa EÚ ocitla. Bohužiaľ. Mohli by sme povedať, že zvyšovaním nákladov v inštitúciách zaoberajúcich sa bezpečnostnou politikou a to sú tajné služby, všetky bezpečnostné zložky v štáte, armáda a podobne, ktoré majú zabezpečiť ochranu občanov, ale to je nezmysel, lebo je to nedostatočné. Mohli by sme tiež povedať, že zvyšovaním počtov špecialistov, agentov v tajných službách, navyšovaním počtov policajtov v hliadkach atď., ale ani to nie je postačujúce. Nakoniec aktuálny prípad v Paríži jasne ukázal, že mám pravdu. Chaos a destabilizácia v súčasnej Európe má svoje pozadie a jasné príčiny. Ak sa vytvorí v organizme nejaká infekcia, aby sme ju eliminovali, musíme diagnostikovať príčinu. Musíme vidieť zrkadlový obraz tejto príčiny. Na tango, ktoré chcete tancovať s partnerkou, musíte byť dvaja. To znamená, že aj na vyriešenie situácie a konfliktu s druhou stranou nemôžete byť sám, musíte buď zvíťaziť, alebo sa dohodnúť. Víťazstvo je v tomto prípade, ako vidíme, nemožné. Sme svedkami nekonštruktívnej politiky lídrov Európskej únie. Hovorí sa, že daj pokoj a máš pokoj. Preto nečakajme, že Európa bude pokojná. Nebude a bude to len horšie a horšie, pokiaľ sa nezmení celá filozofia a Európska únia sa nerozhodne byť sama sebou. Číňania majú také príslovie, že choď len do tej vojny, ktorú môžeš vyhrať. Islamský štát nie je úzka skupina alebo hŕstka ľudí, ktorých je možné eliminovať lusknutím prsta. Je to subjekt, ktorý je dennodenne posilňovaný nielen jednoduchými pešiakmi, ktorí sú ochotní zomrieť pri samovražednom útoku, ale je to teleso metodicky a logisticky riadené odborníkmi aj z radov tajných služieb v štátoch, ktoré boli rozbité ako Irak, Líbya a teraz Sýria, plus k tomu sa nabaľuje Afganistan a iné krajiny. Len zo samotného Francúzska odišlo posilniť Islamský štát do Sýrie cez tisíc ľudí. Teroristický útok podľa mňa zrealizovali teroristi žijúci vo Francúzsku s napojením sa na okolité krajiny. Mladí radikáli. A čo je najhoršie, že bez mihnutia oka sa rozhodli umrieť. To je najťažší nepriateľ, akého proti sebe máme, respektíve, ktorého už máme medzi nami.

Sú útoky v Paríži predzvesťou konca Schengenu?

Tieto krvavé útoky vo Francúzsku ešte nie sú úplne pomenované, aj keď si myslím, že je to reakcia zo strany IS a myslím, že mnoho poznatkov aj tomu nasvedčuje. Myslím, že Schengen nadobudne nové kontúry a možno vznikne niečo úplne iné a toto, čo bolo, bude už len minulosťou. Bola by to obrovská škoda, ale je dosť možné, že sa tomu nevyhneme. Stálo to obrovské množstvo finančných prostriedkov, musíme si však uvedomiť, že situácia sa z hľadiska bezpečnosti rapídne zhoršila a možno jeho zrušenie bude ako prvoradé nasadenie antibiotík, hoci si myslím, že diagnóza súčasného stavu je úplne iná a spôsob liečby by aj bol známy, len je potrebná vôľa. Politici EÚ sa vyjadrujú v médiách, ako odsudzujú tieto útoky, ako im je to ľúto, ako budú brániť svojich občanov. Mnohí sa tvária, akoby to bolo prvýkrát, čo padol nejaký meteorit. Problém je však v tom, že je to potrebné riešiť a nie bezmocne kecať. Všetko je jasné tak, že viac už ani nemôže byť.   

Čo by mala teraz Európa robiť?

Pomenujem to trošku tvrdšie, lebo som už z toho veľmi unavený, keď mám opakovať stále to isté. Nebojovať proti medzinárodnému terorizmu doslova prázdnymi rečami a beznádejnými vyjadreniami niektorých disfunkčných politikov, ale konštruktívne konať. Upevniť základy bezpečnosti v Európe, aby neboli zasiahnuté srdcia a zdravie občanov v celej Únii. Nastal čas, keď musia mnohí zvážiť svoje pôsobenie v pozíciách, lebo EÚ je ohrozená tak, ako nikdy nebola. Začala sa vojna IS s Európou. Francúzsko je symbolom demokracie a jedna z kľúčových dominantných krajín Európy, ktoré na jednej strane vychádza v ústrety iným kultúram ako žiadna iná krajina a na druhej strane je vnímaná zo strany radikálov ako nepriateľ, ktorý sa podieľa na vraždení ich bratov. A to je moment akéhosi kruhového objazdu, z ktorého niet cesty von.

Opäť sa ozývajú pochybnosti o kompatibilite islamu a európskej civilizácie. Čo si o tom myslíte?

Multikulturalizmus a jeho budovanie v Európe zlyhal. Povedala to i samotná Merkelová a mnohí iní, či už významní, alebo aj bezvýznamní politici. Nesnažme sa spájať niečo, čo nedokázali naši predkovia po stáročia a nezabudnime, čo chránili, aby sme dnes mohli v pokoji žiť a čo dnes niektorí politici svojou hlúpou a nerozvážnou politikou búrajú. Je mi to ľúto, že to musím takto povedať, ale je to tak. Každý to vie, len sa tvári, že s tým nič nemá. Európa zanikne v tej podobe, v akej je, ak sa nespamätáme. Bude to veľmi zlé. Ako človek pohybujúci sa desiatky rokov v bezpečnostnej politike viem, o čom hovorím. Všetci nemôžeme odísť do takých krajín ako je Austrália alebo Japonsko, kde sa vedia vyrovnať s problémami v ich zárodku skôr, akoby mali vôbec vzniknúť. Dovolili sme, aby to narástlo do katastrofálnych rozmerov a to bude Európanov bolieť. Belgicko, Holandsko už nemajú od toho ďaleko. Sú na najhoršej ceste, akej mohli byť. Nespamätajú sa z toho.

Hrozí obmedzovanie ľudských práv v Európe?

Ak hovoríme o obmedzovaní ľudských práv, tak vraždenie nevinných ľudí je čo, prosím? Práva ľudí v Európe sú už dávno obmedzené. Európa je už podstatne iná. Zobuďme sa. Koľko ľudí ešte bude musieť zomrieť aby sa už začalo konať? Ak to nevedia tí, ktorí sú politicky voči občanom zodpovední, nech to dajú iným a nech nezavadzajú, lebo pretečú ešte potoky krvi. Nikto už nepotrebuje žiadne signály. Je tu jasný agresor. Ak sa za to nepostavia zodpovední politici, bude zle.

Dôjde k útokom na bežných moslimov? Ako by sa mal umiernený islam s problémom radikálov vyrovnať?

Obávam sa, že ak sa nezačne situácia riešiť v jednotlivých štátoch EÚ, ak sa nezmrazia zárodky extrémizmu a nenávisti, tak k ničomu inému to nesmeruje, bohužiaľ. Je to živná pôda pre krajnú pravicu a extrémistov a to sú obrátené presýpacie hodiny. Tento terorizmus je globálny faktor a je potrebné zničiť jeho štruktúru. Toxické invázie do štátov spôsobili tento stav, že sa vygeneroval nepriateľ a tým je IS. Média zverejňujú vyhlásenia predstaviteľov Islamského štátu po teroristických útokoch v Paríži a tie sú jasné.

Je v súčasnosti vôbec možné, aby Európa naozaj uzavrela svoje hranice?

Možné je všetko, čo je nevyhnutné a pre nevyhnutnosť bezpečnosti občanov nie sú žiadne hranice realizujúcich sa krokov. Všetko smeruje k tomu, že ak sa nezvládne táto zložitá situácia v najbližšom období, o čom silno pochybujem, pretože je to už v štádiu ťažkej udržateľnosti, bude sa musieť pristúpiť ku konštruktívnym opatreniam, ktoré nás budú obmedzovať. Nie je na výber. Kocky sú hodené.

Budú politici, ktorí budú konať, označovaní za rasistov a xenofóbov?

Všetko, čo vpustíte do spoločenského systému, ovplyvní konanie ľudí. Ale pýtam sa: Môže byť niečo vážnejšie ako ohrozenie životov ľudí v ktorejkoľvek časti Európy? Politici musia hľadať riešenia, lebo prevzali politickú zodpovednosť a je povinnosťou nás občanov ich v ťažkých riešeniach podporovať. Dôležitý je rozsah konania a logických opatrení na elimináciu nebezpečia. Radikáli z Islamského štátu vyzývajú svojich bratov po celej Európe, aby pokračovali v zabíjaní. Aby otrávili vody, aby ohrozovali životy spôsobmi, akými sa to len dá. Ak niekto v krajine, v ktorej sa proti takejto hrozbe začnú realizovať opatrenia z rozhodnutia politických predstaviteľov začne nazývať politického predstaviteľa rasistom alebo xenofóbom, tak je to blázon a blázna nemôžeme brať vážne. Je mi ľúto, že sa i medzi pracovníkmi slovenských médií nájde človek, ktorý spochybňuje vyjadrenia bezpečnostných analytikov, zľahčuje situáciu a uráža ich. Som zvedavý, čo bude písať teraz? Niet väčšieho hlupáka ako píšuceho komentátora trpiaceho záchvatmi akútnej dôležitosti, ktorý už dávno odborne zhasol, no za každú cenu chce zažiariť ako ohorok cigarety odhodený na zem.

K čomu to povedie v politickej rovine? Dostane krajná pravica vietor do plachiet?

Je najvyšší čas zjednotiť politiku postupov a preventívnych opatrení v krajinách Európskej únie. Osobne ma teší, že u nás sú akékoľvek náznaky zárodkov extrémizmu zmrazené a nemajú šancu. A nepredpokladám ani v najbližšom čase, že by začal extrémizmus dýchať na obidve pľúca. V krajine demokracie sa pluralita názorov nesmie potláčať, ale to neznamená, že je dovolené všetko. Krajina je bezpečná vtedy, keď platia určité hranice tolerancie, zásady a sú jasne stanovené mantinely, kde by sme sa mali pohybovať. Ak toto nefunguje, dostáva sa do popredia anarchia a to je už veľmi tenký ľad.

Hrozia podobné útoky aj na Slovensku?

Dúfam že nie… Je obrovský rozdiel medzi krajinami, ako je v tomto prípade Francúzsko a Slovensko. Či už v počte obyvateľov, v počte moslimov žijúcich vo Francúzsku, ktorých sú milióny, v histórii tak významnej krajiny ako Francúzsko, kde skúsenosti s alžírskou Giou, teroristickou skupinou, do nemalej miery ovplyvňovali dianie vo Francúzsku po niekoľko desaťročí, no aj v samotnom prístupe a rozhodnutí francúzskej politickej špičky k medzinárodným problémom na Blízkom východe. Musím povedať, že Európa nebude ušetrená a to je už problém, ktorý sa týka aj Slovenska. Tiež chcem dúfať, že riadiaci predstavitelia rozviedky, kontrarozviedok a bezpečnostných zložiek tohto štátu majú veci pod kontrolou. Správne koordinujú kroky v prevencii, ktorá je vždy najdôležitejšia a prvoradá pri predchádzaní teroristickej hrozby. Vyžaduje si to neustálu ostražitosť, dôkladnú odbornú analýzu operatívnych poznatkov a ich správne vyhodnocovanie.

Nemôže nás ohroziť, že budeme predsedníckou krajinou EÚ?

Nevidím dôvod. Ako Slovensko máme jasné stanoviská k veciam a tým sme si vybudovali rešpekt. Mnohí členovia Únie ho nemajú. A sme členom EÚ a nemôžeme niekedy byť a inokedy zase nebyť, ako sa nám to hodí. Opatrenia k tomuto samitu však musia byť kvalifikovane pripravené, lebo preberáme na seba zodpovednosť. A tá nie je malá.

- Reklama -