Výsledok samitu v Bratislave je do značnej miery rozpačitý, myslí si politologička

0
Neformálny summit v Bratislave (Autor: TASR)

“Dalo sa to očakávať, keďže mnohí lídri majú krátko pred voľbami vo svojich krajinách a pravdepodobne niektorí sa už na plnení tejto mapy nezúčastnia vo vrcholových pozíciách – čakajú nás voľby v Nemecku, vo Francúzsku, referendum v Taliansku a asi aj v Španielsku,” uviedla politologička.

Predseda Európskej rady Donald Tusk sa podľa jej slov vyjadril, že diskusia lídrov by mala byť “brutálne úprimná”, no z tlačovej konferencie a z vyjadrení, napríklad maďarského premiéra Orbána či talianskeho premiéra Renziho, zaznieva kritika a z toho možno dedukovať, že “psy zaštekali, ale karavána ide pokojne ďalej tak ako doteraz”.

“Z vyjadrení nie je jasné, či lídri pochopili a uvedomujú si, čo od nich občania skutočne očakávajú. Jediní sa k tým očakávaniam vyjadrili na úvod samitu asi grécky premiér Tsipras a český premiér Sobotka, ale ich požiadavka rovnomernejšieho a spravodlivejšieho prerozdeľovania bohatstva akosi zanikla a ja túto základnú požiadavku ani nevidím v cestovnej mape. To znamená najmä prehodnotenie postoja k takým globálnym dohodám, ako je CETA a TTIP, či k rovnakým mzdám za rovnakú prácu alebo európskemu poisteniu v nezamestnanosti či materskej dovolenke,” vysvetľuje politologička.

Pokiaľ ide o spoločnú bezpečnosť, odborníčka hovorí o tom, že v tejto oblasti sa opäť prejavujú rozpory v chápaní medzi Nemeckom a Francúzskom na jednej strane a minimálne krajinami východnej Európy.

- Reklama -