Prvý problém novej koalície? Hneď pri prvom hlasovaní, myslí si politológ Kusý

0
Radoslav Procházka, Béla Bugár, Andrej Danko a Robert Fico počas tlačovej besedy v rámci druhého dňa rokovaní trojčlenných delegácií strán Smer-SD, SNS, Most-Híd a Sieť k programovým prioritám strán na Úrade vlády SR (Autor: SITA)

Bol by som opatrný brať takéto vyhlásenia ako bernú mincu,“ povedal. Keby sa dnes dohodnutý program začal skutočne plne realizovať, nová vláda by podľa Kusého mala šancu dokončiť volebné obdobie. Je však presvedčený, že problémy nastanú už pri prvom hlasovaní v parlamente alebo keď sa budú dohadovať prvé konkrétne ciele, napríklad v poľnohospodárstve, ktoré je jednou z priorít Mosta-Híd, alebo v boji proti korupcii, čo zas presadzuje Radoslav Procházka. Až pri konkrétnych krokoch sa ukáže, nakoľko to aj Smer-SD myslí vážne,“ povedal. V novej koalícii bude totiž podľa Kusého tvoriť jeden väčší blok Smer-SD spoločne s SNS, na druhej strane budú dve menšie zoskupenia Most-Híd a Sieť, ktoré však spoločný blok nevytvoria a ostanú osamotené. Budú môcť vyskakovať len toľko, koľko im dovolí ich percentuálne zázemie. Smer-SD ich tam teraz potrebuje, ale keď tam už budú, budú pod jeho vládou, nebudú to partneri, ale poskokovia,“ myslí si Miroslav Kusý.

Rodiaca sa nová vládna koalícia Smer-SD, SNS, Most-Híd a Sieť sa dohodla na programových prioritách na roky 2016 – 2020. Priority sú rozdelené do jedenástich oblastí. V zahraničnej a európskej politike je to jednoznačná kontinuita proeurópskej a proatlantickej orientácie SR, partneri sa zhodli na aktualizácii bezpečnostnej a obrannej stratégie SR. Koalícia sa tiež zhodla na protikorupčnom programe a na znížení dane z príjmov právnických osôb na 21 percent. Živnostníci budú môcť očakávať zvýšenie limitov na paušálne výdavky. V kapitole školstvo vznikla zhoda štyroch strán na účasti zástupcov pracovníkov školstva na tvorbe programu vlády. Schválená má byť dlhodobá koncepcia obsahu výchovy a vzdelávania. V oblasti zdravotníctva nastala zhoda v tom, že opozícia bude mať zastúpenie v kontrolných orgánoch, zisk súkromných poisťovní sa má obmedziť.

Medzi priority patrí aj znižovanie regionálnych rozdielov a rozšírenie pôsobnosti zákona o podpore najmenej rozvinutých okresov na ďalšie okresy. Inštitucionálne sa má posilniť nezávislosť kontroly činnosti ozbrojených zborov a koalícia chce tiež pripraviť nový zákon o spravodajských službách. V kapitole sociálne veci a práca našli strany zhodu na podpore hospodárskeho rastu, plánujú vytvoriť 100-tisíc pracovných miest a znížiť nezamestnanosť pod 10 percent.

Koalícia pripraví nový zákon o strategických podnikoch, pričom bude zakázaná privatizácia strategického majetku štátu. Nová vládna väčšina chce prijať zákon o vytvorení fondu pre financovanie menšinových kultúr. Ambíciou vlády bude zosúladiť prax s platným zákonom o používaní jazykov národnostných menšín. Koalícia sa tiež zaväzuje sprehľadniť pravidlá pri posudzovaní vplyvov na životné prostredie.

- Reklama -