Viliam Novotný: Druckerove rany z minulosti

0
Podpredseda strany Šanca Viliam Novotný (Autor: SITA)

Keď druhá Ficova vláda odovzdala zdravotníctvo, VšZP dosiahne na konci volebného roka 2016 stratu 283 mil. Eur a dlh štátnych nemocníc prekročí 500 mil. Eur. Škodoradostníci by si povedali, ešte že si to tentoraz odovzdali sami sebe.

Tieto katastrofálne hospodárske výsledky Ficovych vlád v zdravotníctve však svedčia o dvoch skutočnostiach:

1, nevedia zodpovedne hospodáriť a

2, organizovane tunelujú štátne zdravotníctvo.

Do toho prichádza neborák Drucker. Už ani nie je dôležité čo chcel, skôr čo bude musieť robiť. Dlh štátnych nemocníc a strata VšZP sú pre neho dve rany z minulosti, pre ktoré je už „len“ krízovým manažérom.

Aby toho nebolo málo, minister financií mu pripravil v poradí už tretiu ranu z minulosti. Tak, ako každy rok chce aj v tom budúcom dať menej peňazí za poistencov štátu. O 100 mil. Eur menej ako v tomto roku. A keď bude najhoršie, ako každý rok pred Vianocami niečo prihodí (tento rok  to bolo 35 mil. Eur na november a december).

Vráťme sa ale k VšZP. Príčiny jej obrovskej straty sú tri:

1, Politika – vláda pred voľbami zvýšila platy v nemocniciach. Poisťovne to museli na základe memoranda uhradiť. Akurát vláda sľúbených 95 miliónov na vyššie platy nedala. Pre VšZP to znamenalo nárast výdajov približne o 65 mil. Eur z celkového nárastu 193 mil. Eur.

2, Zlé hospodárenie – Foraiovsko – Vaďurovský manažment VšZP viedol „turecké hospodárenie“. Deloitte zistil, že minulý rok netvorili ani zákonom predpísané technické rezervy. Aj vďaka tomu akože dosiahli zisk 17 miliónov, aj keď mali byť v strate už v 2015. No ale Čislák potreboval pred voľbami dobré výsledky a manažment odmeny. Kontrola NKÚ zase odhalila, že najväčšia zdravotná poisťovňa uzatvára zmluvy s poskytovateľmi netransparentne, bez jasných pravidiel.

3, Klientelizmus – chronicky známe kauzy „Teta Anka“ či „Klinika Kostka“ nie sú vo VšZP ojedinelými výstrelkami. Znovu kontrola NKÚ konštatovala, že existujú viacerí poskytovatelia zdravotnej starostlivosti, ktorí majú omnoho výhodnejšie platby zo strany štátnej poisťovne ako iní poskytovatelia rovnakej služby.

V rokoch 2010 – 2012 dokázal Radičovej manažment VšZP vyriešiť 120 miliónovú sekeru zdedenú po Ficovi úspornými opatreniami. Ak sa o to pokúsia aj Druckerovci, narazia na samu podstatu SMERu, postavenú na klientelizme a tunelovaní štátu. Lebo začína to jasnými pravidlami uzatvárania zmlúv, ich zverejňovaním v celom rozsahu a nekompromisnou vnútornou (dozorná rada) a vonkajšou (ministerstvo zdravotníctva a úrad pre dohľad) kontrolou. Ale pri skoro 300 miliónovej sekere ani toto nestačí. Darmo sa minister zdravotníctva nechal počuť, že „účtovnú“ stratu VšZP pacienti nepocítia, lebo šetriť sa bude na liekoch a nižších platbách za vyšetrenia. Ak budú lekári predpisovať menej a lacnejšie lieky, na vyšetrenia sa bude dlhšie čakať a možno aj ďalej cestovať, tak sa to dotkne hlavne pacientov.

Lenže ani to asi nebude stačiť. Bude treba oddlžovať. A tak všetci pracujúci zaplatíme za zdravotnícke Eldorádo Paškovcov z našich daní pekných pár stoviek miliónov Eur.

Ale aj to patrí k podstate vládnutia SMERu – oni žúruju a my platíme. 

Viliam Novotný (Šanca)
Článok publikujeme so súhlasom autora, pôvodný text nájdete na viliamnovotny.blog.sme.sk.

- Reklama -