Roman Bednár: Trump zruší veľvyslancov Obamu. Putina “miluje” ďalej

0
Roman Bednár (Autor: Roman Bednár)

Sotva poldruha hodiny trvalo stretnutie Trumpa so šéfmi CIA, NSA a FBI. Už len tým dal prezident najavo, ako málo si cení ich správy. Naplánované boli tri hodiny – hodina pre každého, aby budúcu hlavu štátu detailne informoval o tom, ako Putin 11 mesiacov pracoval na tom, aby muž, ktorému to vykladali, vyhral voľby.

V podstate to bola absurdná situácia, s príchuťou komédie. Ak to Putin naozaj urobil, tak Trump to určite vedel a potom to muselo byť jasné aj šéfom tajných služieb, že to vie a celá fraška informovania bolo zbytočná. Ak to Putin ale neurobil (čo jednoznačne potvrdil aj Julian Assange, ktorý prehlásil, že na kompromitujúce maily Hillary sa dostal pomocou jedného Demokrata, ktorý mal osobné dôvody, aby sa jej pomstil), tak Trump to pochopitelne tiež vedel a potom dobre vedel, že tajné služby prekrúcaju fakty a luhajú. Fakt, že Trump stretnutie skrátil viac ako o polovicu, svedčí o tom, že nemal záujem počúvať ich „táranie“ a ho radikálne obmedzil.

Už mesiace predtým Trump veľmi expresívne a opakovane kritizoval tajné služby USA a niekoľkokrat zdôraznil, že neverí na ruské cyberataky na Demokratickú stranu. Aj to poukazuje na to, že ich prijal len preto, že ho jeho poradcovia presvedčili, že je nevyhnutné, aby prejavil aspoň zdanie toho, že vec berie vážne a aby tak nedal Demokratom možnosť konštruovať nové obvinenia. Faktom ostáva, že tajné služby Trumpovi neboli schopné predložiť nijaké dokumenty, ktoré by obsahovali konkrétne dôkazy potvrdzujúce vznesené obvinenia proti Putinovi. A nie je v nich ani slovom zmienka o tom, akými metódami sa dospelo k možnosti vierohodne postulovať také závažné obvinenie. Vyplýva to z oficiálneho 25-stranového spisu, ktorý bol krátko po stretnutí s novým prezidentom zverejnený.

Donald Trump výsmešne kontroval aj tým, že pre neho sú tajné služby USA sotva dôveryhodné. Stačí, keď im a verejnosti pripomenie ako po svete v roku 2003 rozširovali lživé informácie, že majú jednoznačné dôkazy o tom, že Irak vlastní zbrane hromadného ničenia.

Trump vyjadril svoj obdiv pre Vladimíra Putina, ako silného vodcu svojho národa a zdôraznil, že ho pociťoval už dávno predtým, ako sa rozhodol uchádzať o úrad prezidenta. Trump diplomaticky povedal aj to, že možné je, že niektoré krajiny a hackerské skupiny, medzi nimi možno aj Čína a Rusko sa pokúšali preniknúť do počítačových systémov Demokratov alebo Republikánov. To však nemalo absolútne nijaký efekt na výsledok volieb. Napokon Trump výslovne zdôraznil, že ak Západ teraz nehanebne preto obviňuje Rusko, tak že to pokladá za „politický pohon na bosorky“ a že on bude aktívne pracovať na vybudovaní dobrých vzťahov s Ruskom.

O niečo neskôr sa ozval nový prezident aj na twitteri a ešte dodatočne naložil Demokratom a ich spojencom, tajným službám:

„Jediným dôvodom, prečo sa diskutuje o ruských útokoch na Demokratov, je to, že ich porážka vo voľbách bola taká obrovská, že sa úplne blamovali.“

Roman Bednár
Článok publikujeme so súhlasom autora, pôvodný text nájdete na www.roman-bednar.com.

- Reklama -