Roman Bednár: Stačí mať číslo mobilu a drón zabije človeka všade. USA pomáhal aj Berlín

0
Americké bezpilotné lietadlo typu Predator. Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

Presne pred rokom sedel pred NSA-vyšetrovacím výborom Bundestagu (výbor prešetrujúci nezákonnú spoluprácu Nemecka s NSA) Brandon Bryant, niekdajší americký drón-pilót. Bol jedným z tímu zabijákov, jeden z tých, ktorí riadili a kontrolovali vražedný let drón. Keď drón precízne lokalizuje cieľ – živého človeka – tak vyšle Hellfire-raketu, ktorá zasiahne cieľ takmer so stopercentnou istotou. Bryant sledoval na monitore miesto, kde stál človek, ktorého mal zavraždiť a v nasledovnej chvíli namiesto neho videl už len zvírený mrak prachu.

Americký drónový zabiják vypovedal vtedy jednoznačne, že viac ako mobilné číslo osoby, ktorú mal zabiť, nepotreboval. Toto číslo sa rovnalo smrti dotyčného. Faktom je, že nemecká vláda odovzdala viacero takýchto mobilných čísel istých osôb Americkej spravodajskej službe NSA. To vypovedali viacerí svedkovia, pracovníci BND, Spolkovej spravodajskej služby. Pričom ale aj oni popierali tvrdenie Bryanta a tvrdili, že s týmito číslami nie je možná lokalizácia osôb.

Medzičasom je ale dokázané, že Berlín luhal. Profesor informatiky na Univezite Hamburg, Hannes Federrath vypracoval dvadsaťstranový odborný posudok, kde ukázal , že na základe poznania čísla mobilu je možná presná lokalizácia mobilných telefónov. Čím bližšie sa drón dostane k mobilu cieľovej osoby, tým presnejšie je určená jej lokalizácia. Nemecká vláda tvrdohlavo tvrdí, že nevedela, že je niečo také možné. Jej svedkovia opakovane prehlasovali pred NSA-výborom Bundestagu, že do roku 2013 nemali nijaké informácie o tom, že číslo mobilu stačí na to, aby drón zabíjal. Výbor prešetroval predmetnú vec v časovom rozpätí od roku 2 000 až do roku 2013.

Že Berlín klamal na to však existujú viaceré dôkazy. Jeden z nich uvediem.

24. novembra 2010 vydal šéf oddelenia pre referáty na Ministerstve vnútra, Dieter Romann (dnes je prezidentom Bundespolizei), tajný výnos, ktorého podstatná výpoveď znie nasledovne: Akékoľvek údaje k osobám podozrivým z teroru sa nesmú odovzdávať ďalej, ak sú tieto údaje nápomocné k lokalizácii týchto osôb.“

V tejto súvislosti ešte dodám, že koncom roku 2010 bol v Afganistane na hranici k Pakistanu zavraždený pomocou drónového útoku nemecký občan, B. E., ktorého Američania podozrievali (bez najmenších dôkazov) zo spolupráce s teroristami. Krátko predtým oznámili nemecké bezpečnostné úrady číslo jeho mobilu Američanom. To je len jeden takýto prípad z mnohých.

Naša demokracia je neraz veľmi krvavá a brutálna a vraždiaca.

Roman Bednár
Článok publikujeme so súhlasom autora, pôvodný text nájdete na www.roman-bednar.com.

- Reklama -