Roman Bednár: Rakúsko chce vstúpiť do Vyšehradskej štvorky a vytvoriť tak spoločne protiváhu k Merkel

0
Vlajky krajín V4 (Autor: ČT)

Strache chválil v rakúskej tlači Maďarov, Čechov, Slovákov a Poliakov za to, že sa stali tvrdou opozíciou voči utečeneckej politike kancelárky Merkel a Bruselu. FPÖ žiada prísnu kontrolu rakúskych hraníc a rigorózne obmedzenie masového „prísunu“ utečencov. Preferencie FPÖ stále stúpajú a v súčasnosti dosahujú až 35 percent, to znamená, že majú najvyššiu podporu zo všetkých strán v Rakúsku. Strache vyhlásil, že práve Vyšehradská štvorka ponúka šancu uskutočniť zásadnú reformu EÚ a pre Tiroler Tageszeitung povedal, že ak bude táto štvorka, rozšírená ešte o Rakúsko na päťku, tak bude mať ešte väčšiu váhu na to, aby takú reformu spoločne presadili. Strache chce teraz dosiahnuť to, aby Rakúsko podalo oficiálny návrh na rozšírenie V4.

Český prezident Miloš Zeman už pozdravil túto rakúsku iniciatívu a povedal, že Rakúsko je určite veľmi vítaným partnerom pre V4.

Päťka by sa potom veľmi rýchlo mohla rozšíriť na šesťku

Strache ďalej zdôraznil, že už len z pohľadu na dejiny Európy by bolo pre Rakúsko veľmi rozumné a nanajvýš odporúčaniahodné, aby sa stalo členom V4. Práve Vyšehradska štvorka vytvorila silný protipól voči kancelárke Merkel a francúzskemu prezidentovi. Stracheho veľmi hnevá to, že dosiaľ to v EÚ funguje tak, že Berlín a Paríž sa na niečom dohodnú len sami a ostatní členovia EÚ to musia potom už len „prehltnúť, aj keď im to, čo navarili Merkel a Hollande vôbec nechutí.

Taký krok Rakúska by určite podporil napríklad aj rakúsky minister zahraničia Kurz, aj keď to oficiálne ešte nepovedal, lebo je zjavné, že má merkelovskej diktátorskej politiky už dávno „plné zuby“. Päťka by sa potom veľmi rýchlo mohla rozšíriť dokonca aj na šesťku, lebo aj taliansky premiér Renzi je veľkym odporcom nariadení zo strany dvojzáprahu Merkel-Hollande. Renzi to veľmi jasne dával najavo aj počas bratislavského summitu v uplynulom týždni.

Roman Bednár
Článok publikujeme so súhlasom autora, pôvodný text nájdete na www.roman-bednar.com.

- Reklama -