Roman Bednár: Nová inteligentná zázračná zbraň USA funguje ako “kolektívny organizmus”

0
Roman Bednár (Autor: Roman Bednár)

V tomto prípade bol úspešne testovaný veľký roj miniatúrnych bojových dronov, pozostávajúci zo 103 mikro-dronov, v ktorom drony pracujú ako „kolektívny organizmus“. Americkí vojenskí stratégovia vkladajú veľké nádeje do tejto novej technológie zbraní a Pentagon nešetrí financiami na jej ďalší vývoj a to o to viac, že ich zhotovovanie nie je veľmi náročné. Okrem toho si je Pentagon istý, že na základe veľkého počtu bojových dronov v roji, schopných navzájom optimálne spolupracovať, bude táto zbraň aj veľmi účinná.

Podľa informácií Pentagonu sa bojové mikro-drony pri nasadení do akcie správajú ako roj organizmov v prírode. To znamená, že fungujú tak, ako keby boli „kolektívnym organizmom“, ktorého úmysly a rozhodnutia sú riadené istým druhom „decentralizovaného mozgom“, pričom sa jednotlivé časti roja – drony – neustále prispôsobuju jeden druhému.

Ministersto obrany USA informovalo aj o tom, že prvé úspešné testy novej zbrane boli vykonané už v októbri minulého roka na púšti v Kalifornii. Miniatúrne bojové drony majú veľkosť 16 centimetrov. Šéf pentagonského oddelenia vývoja týchto dron povedal, že nie sú nijakými vopred naprogramovanými „indivíduami“, ale že každý dron komunikuje a spolupracuje s ktorýmkoľvek iným v roji a že roj nemá nijakého vodcu, lebo všetky drony sú rovnocenné.

A čo je dôležité, je to, že roj je schopný prijať do svojho „spoločenstva“ aj nových prichádzajúcich „partnerov“, a to už aj počas bojového nasadenia, ale len za predpokladu, že ho spozná ako „svojho“. V prípade, že by išlo o nepriateľského votrelca, tak ho okamžite zneškodní.

Mikro-drony vyvinulo špeciálne oddelenie Pentagonu, ktoré je príslušné pre integráciu technologických inovácií do moderných zbraní. Oddelenie bolo založené v roku 2012 ministrom obrany Ashtonom Carterom, ktorý bol vtedy vicešéfom Pentagonu.

Roman Bednár
Článok publikujeme so súhlasom autora, pôvodný text nájdete na www.roman-bednar.com.

- Reklama -