Televízia al-Džazíra podnecuje násilie, preto bude musieť odísť z Izraela

    0
    Odstraňovanie rámových detektorov pred vstupom na Chrámovú horu v Jeruzaleme. (Autor: TASR)

    “Niekoľkokrát som apeloval na orgány činné v trestnom konaní a žiadal som zatvorenie kancelárie al-Džazíry v Jeruzaleme. Ak sa to nepodarí v dôsledku právneho výkladu, budem pracovať na uzákonení požadovanej legislatívy na vyhostenie al-Džazíry z Izraela,” napísal v stredu Netanjahu na svojom facebookovom účte.

    Denník Haarec pripomenul, že minulý týždeň – počas zrážok medzi Palestínčanmi a izraelskými silami vo východnom Jeruzaleme a na Západnom brehu – al-Džazíra zverejnila videozáznam, na ktorom vidno izraelského vojaka, ako kope do Palestínčana kľačiaceho na niečom, čo sa podobalo na modlitebný koberček. Reportér al-Džazíry to komentoval slovami, že izraelskí vojaci zaútočili na mierumilovných palestínskych demonštrantov pri Chrámovej hore.

    Benjamin Netanjahu Zdroj: TASR

    Izraelský bezpečnostný kabinet v noci na utorok rozhodol o odstránení rámových detektorov kovov zo vstupov na Chrámovú horu v Jeruzaleme. Toto bezpečnostné opatrenie, ktoré vyvolalo protesty palestínskych Arabov v Jeruzaleme a na západnom brehu Jordánu, zaviedol Izrael po útoku trojice Palestínčanov na príslušníkov izraelských bezpečnostných zložiek zo 14. júla. Detektory kovov však majú nahradiť iné prostriedky kontroly, napríklad kamery a zmienené zábrany.

    Palestínčania obviňujú Izrael, že si pomocou týchto bezpečnostných opatrení chce zaistiť kontrolu nad  posvätným miestom pre židov i moslimov. Izrael to popiera a tvrdí, že ide o spôsob, ako predchádzať ďalším útokom.

    - Reklama -