Izraelsko-palestínske strety majú už šesť mŕtvych. Abbás oznámil prerušenie stykov so židovským štátom

    0
    Izraelskí pohraniční policajti kontrolujú identifikačnú kartu Palestínčana (Autor: TASR)

    “V mene palestínskeho vedenia oznamujem pozastavenie všetkých kontaktov s okupačnou mocou (Izraelom) na všetkých úrovniach, kým Izrael nezruší všetky svoje opatrenia voči palestínskemu ľudu, Jeruzalemu a najmä mešite al-Aksá a nebude ctiť status quo a právny štatút mešity al-Aksá,” povedal Abbás podľa agentúry DPA po mimoriadnom zasadnutí palestínskeho kabinetu. 

    Abbás tiež vyzval Izrael, aby v nedeľu odstránil detektory kovov na vstupoch do mešity a umožnil prístup moslimom k tomuto posvätnému miestu.

    Doterajšie ozbrojené zrážky medzi palestínskymi demonštrantmi a izraelskými bezpečnostnými silami, ku ktorým došlo včeraa v izraelskej metropole Jeruzalem a jej okolí si vyžiadali životy troch Palestínčanov.

    Protesty Palestínčanov v Jeruzaleme a Predjordánsku vyvolalo rozhodnutie izraelskej vlády nainštalovať na vstupoch na Chrámovú horu v Jeruzaleme rámové detektory kovov.

    Ide o bezpečnostné opatrenie, ktoré si podľa Izraela vynútil útok trojice izraelských Arabov na príslušníkov izraelských bezpečnostných zložiek z minulého piatka.

    Násilnosti kvôli posvätnému miestu v Jeruzaleme majú už šesť mŕtvych

    Šesť ľudí už prišlo o život po tom, čo napätie medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi ohľadne najspornejšieho posvätného miesta vo Svätej zemi – Chrámovej hory – prepuklo do násilností. Informuje o tom agentúra AP.

    Traja Palestínčania zomreli v piatok pri pouličných bojoch v Jeruzaleme a traja Izraelčania pri útoku nožom v osade Halamiš na západnom brehu Jordánu. Po súmraku tam vnikol do jedného príbytku mladý palestínsky Arab a nožom zaútočil na štyroch ľudí. Útok neprežili dvaja muži vo veku 40-60 rokov a 60-ročná žena.

    K týmto násilnostiam došlo na záver dňa, ktorý poznačili ozbrojené zrážky medzi niekoľkými tisíckami Palestínčanov a izraelskými bezpečnostnými silami v Jeruzaleme a na západnom brehu rieky Jordán. Ozbrojené strety si vyžiadali životy troch Palestínčanov a niekoľko desiatok hospitalizovaných. 

    Demonštranti zapaľovali pneumatiky a hádzali kamene a delobuchy. Izraelské jednotky odpovedali gumovými projektilmi a slzotvorným plynom, ale aj streľbou ostrými nábojmi, píše AP.

    Protesty palestínskych Arabov v Jeruzaleme a na západnom brehu Jordánu vyvolalo rozhodnutie izraelskej vlády nainštalovať na vstupoch na Chrámovú horu v Jeruzaleme rámové detektory kovov. Ide o bezpečnostné opatrenie, ktoré si podľa Izraela vynútil útok trojice Palestínčanov na príslušníkov izraelských bezpečnostných zložiek z piatka 14. júla.

    - Reklama -