Petícia alebo podvod?

0
Herné automaty (Autor: SITA)

Medzi tieto mestá patrí aj Svidník. O to nepochopiteľnejšia bola pre nás informácia, že aj mesto Svidník, hoci narúšanie poriadku neeviduje, podľahlo hystérii nazvanej „Zastavme hazard“ , ktorú minulý rok začali aktivisti šíriť celým Slovenskom. Očierňovanie a klamstvá o zábavnom priemysle spôsobili, že téma hazardu, ktorá ešte pred dvomi rokmi spoločnosť nezaujímala, začína byť terorom menšiny uzurpujúcej si právo diktovať morálku a správanie ostatným ľudom, pričom týmto aktivistom sa úspešne podarilo navodiť dojem, že ide o majoritný problém tejto krajiny. Menšiny, ktorá nás na prvý pohľad úspešne likviduje.

Petície sú však nezákonné a teda aj následné VZN, ktoré na ich základe zastupiteľstvá odhlasujú sú nezákonné. Disponujeme právnymi rozbormi od renomovaných advokátskych spoločností, ktoré nás budú zastupovať v budúcich súdnych sporoch. Sme legálne podnikanie a máme aj ústavne právo podnikať. Jeho nezákonné narušenie bude mať dohry s následkami náhrady škôd spôsobenými nezákonnými rozhodnutiami; sme však zvedaví, kto za ne ponesie zodpovednosť. Aktivisti asi ťažko. Čo je však šokujúce, nie je nedodržiavanie práva, ale doslova podvod, ktorý sprevádzal petíciu vo Svidníku. Už jej samotné expresné vyzbieranie naznačuje, že niečo nie je v poriadku. Petíciu sa totiž doteraz podarilo vyzbierať iba v mestách, kde ju spojili s volebným dňom. Odchytávanie voličov pred všetkými volebnými miestnosťami a zavádzanie ich, tomu hovoria aktivisti úspešné vyzbieranie podpisov proti hazardu. Svidníku však stačili na vyzbieranie necelé dva týždne. Ako je to možné? K zberu podpisov študentmi stredných škôl namiesto vyučovania sa vyjadrovať nebudeme, to je na svedomí tých, ktorí ich takto využili. Čo však nemôžeme prejsť mlčaním je, že údaje do petičných hárkov od ľudí sa hromadne získavali cez sociálne siete a sms-ky, teda bez toho, aby ju človek fyzicky podpísal. Tento podvod sme ešte v žiadnom meste nezažili. Okrem toho, sme dostali aj fotografie ako vyzerali vyplnené samotné petičné hárky. Na niektorých je z 10 podpisov platný iba jeden, pretože chýbajú úplné adresy či mená a dátumy narodenia, nehovoriac o nečitateľnosti a nezrozumiteľnosti údajov.

Na iných je zasa 10 riadkov vypísaných tým istým písmom, takže celú rodinu podpísala jedna osoba. Pokiaľ mesto príjme na základe takejto petície všeobecne záväzné nariadenie na zákaz hazardu, určite podáme podnet na prokuratúru. Mesto by totiž nedostatočne prešetrilo petíciu bez toho, aby zistilo skutočný stav veci ako to chce zákon.

Máme tiež informácie, že jedna osoba, ktorej meno a adresa boli takto zneužité, bez toho aby petíciu podpísala, podáva podnet na Úrad na ochranu osobných údajov. Ďalšia zvažuje v tejto záležitosti podanie trestného oznámenia. Je nám ľúto, že nás doposiaľ nikto z vedenia mesta či poslancov nekontaktoval a nezaujímal sa o právnu stránku veci alebo nás neprizval do racionálnej diskusie, kde by sme im vedeli poskytnúť všetky informácie súvisiace s našim podnikaním a dôsledkoch jeho zákazu.

Poslanci budú o VZN hlasovať a možno ani netušia, že v NR SR sa budúci týždeň schvaľuje novela zákona o hazardných hrách, ktorá prísne a tvrdo reguluje hazard na Slovensku. V pohostinstvách viac nesmú byť výherné zariadenia, herňa musí mať minimálne dvanásť prístrojov, oproti súčasným piatim. To znamená likvidáciu nielen automatov v krčmách, ale aj malých herní, keďže nový poplatok vláda stanovila až na neúnosných 5.500 eur za jeden prístroj, čo si mnohé prevádzky v kombinácii s navýšením počtu prístrojov nemôžu dovoliť. Podľa našich informácií sú vo Svidníku cca tri pohostinstvá s automatmi a jedna herňa. Nový zákon ich existenciu zničí, nevidíme pret dôvod na podvodnú petíciu a nezákonné VZN o úplnom zákaze hazardu v meste Svidník.

- Reklama -