Petícia: Výzva na odvolanie Ivana Muchu z funkcie zborového farára

0
Vlajka Slovenskej repubiky (Autor: SITA)

Vážené predsedníctvo Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na Slovensku (ECAV), vážené predsedníctvo Západného dištriktu Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na Slovensku,  

my, dolu podpísaní členovia ECAV s hlbokým znepokojením sledujeme kauzu súvisiacu so škandalóznym správaním seniora Ivana Muchu, ktorá sa už niekoľko mesiacov objavuje v  médiách. Táto kauza traumatizuje celú evanjelickú verejnosť a hrubým spôsobom poškodzuje meno našej cirkvi v spoločnosti. S nevôľou berieme na vedomie skutočnosť, že hoci ste ako členovia predsedníctva ECAV a zvlášť členovia predsedníctva ZD ECAV, ktoré je priamo zodpovedné za riešenie tejto kauzy, vedeli o celej záležitosti už vtedy, kým neprenikla na verejnosť, nevykonali ste účinné kroky k jej urovnaniu, ba dokonca sa usilujete konanie seniora Ivana Muchu obhájiť a ospravedlniť.  

Samostatnou kapitolou a vrcholom predmetnej kauzy je vydanie knihy seniora Ivana Muchu – Hon (Príbeh pre Coru), v ktorej osočuje a uráža nielen brata biskupa Východného dištriktu ECAV Mgr. Slavomíra Sabola, ale aj rad ďalších bezúhonných pracovníkov ECAV a priamo zainteresované osoby.

Táto kauza už prekročila všetky hranice slušnosti a morálky, o kresťanských hodnotách ani nehovoriac. Mnohí členovia našej cirkvi sú zneistení a znechutení. Nechceme sa nečinne prizerať tomuto vážnemu poškodzovaniu dobrého mena Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na Slovensku, jej členov a pracovníkov z radov duchovných i neordinovaných. Preto Vás dôrazne žiadame, aby ste v rámci Vašich kompetencií podnikli všetky potrebné kroky k tomu, aby bol senior Ivan Mucha, ktorý už dávno nespĺňa základné kritériá morálneho profilu kňaza, bezodkladne odvolaný z funkcie zborového farára. Pamiatka reformácie nemá byť akousi triumfálnou oslavou, ale mala by byť impulzom k hlbokej celocirkevnej sebareflexii a úprimnému pokániu.  

Petíciu môžete podpísať tu.

- Reklama -