Novotný (Šanca): Spor obetí páchateľa netrápi

0
Podpredseda strany Šanca Viliam Novotný (Autor: SITA)

Spor medzi súkromnou zdravotnou poisťovňou vlastnenou holandskou spoločnosťou a našimi slovenskými nemocnicami, nie je sporom medzi dobrým a zlým, ale sporom dvoch obetí oklamaných Ficovou vládou.

Minulá Ficová vláda na svojom sklonku totiž presadila novelu zákona o poskytovateľoch, podľa ktorej sa v roku 2016 zvýšili platy sestrám a ostatným zdravotníkom v nemocniciach. V priebehu roka nemocniciam rástli aj náklady na valorizáciu platov lekárov podľa zákona a ostatných zamestnancov v súvislosti so zvyšovaním minimálnej mzdy. Spolu teda zvyšovanie platov vo „volebnom roku“ stálo 95 mil. Eur. Vláda však peniaze nemocniciam nedala. Memorandom ale prisľúbila, že ak poisťovne dajú viac nemocniciam, a tie to dajú na platy, vláda im to potom vráti. Parlament síce na posledné dva mesiace roku 2016 pridal do rozpočtu na zdravotnú starostlivosť 35 miliónov Eur, ale tým kompenzoval vyšší výpadok príjmov cez odvodovú odpočítateľnú položku, ako pôvodne ministerstvo financií očakávalo a nie platy.

Všeobecnej zdravotnej poisťovni je to zjavne jedno, pri 283 miliónovej sekere vyrobenej tento rok katastrofálnym hospodárením sa tých pár desiatok miliónov hore – dole stratí. Aj tak to nakoniec zaplatí štát z daní ľudí, tak načo sa naťahovať s nemocnicami. A Dôvera si už zjavne zvykla na podrazy a nedodržiavanie sľubov Ficových vlád. Poisťovňa UNION sa však cíti byť podvedená a žiada dodržanie memoranda podpísaného za 2. Ficovu vládu exministrom zdravotníctva Čislákom.

Zaujímaví ľudia, títo Holanďania, písaná zmluva je asi u nich vážny dokument a písomný sľub vlády skoro zákon. Títo západní investori akosi nechápu, že keď „baťko minister“ v demokracii karpatského typu niečo pred voľbami podpíše, to nie je až tak záväzné!

No ale dosť už satiry. Poisťovňa UNION sa rozhodla, že v zmysle memoranda bude požadovať vrátenie vyplatených peňazí na vyššie mzdy. Nemocniciam vyplatí v ďalších mesiacoch menej o predtým navýšené sumy. Nemocnice sa tak stali nielen obeťou ale dvojitým rukojemníkom. Vlády, ktorá nesplnila sľuby a poisťovne, ktorá chce svoje peniaze späť. Reagovali tak v sebeobrane poslednou zbraňou – vypovedaním zmlúv poisťovni UNION.

Páchateľa tohto sporu – vládu to dovtedy zjavne netrápilo a tvárila sa, že s tým nič nemá. Naopak v tom istom čase presadila štátny rozpočet, podľa ktorého dá do zdravotníctva o 170 miliónov Eur menej ako v tomto roku, takže o podobné krízové situácie ako je táto zrejme nebude núdza. Tretia Ficová vláda ale nakoniec ústami ministra Druckera veľmi placho naznačila UNIONu, že ak stratí zmluvy s nemocnicami, môže stratiť licenciu! Nechcem špekulovať ako by rozhodol medzinárodný arbitrážny súd v Londýne v spore o licenciu UNIONu. Spor o zisk zdravotných poisťovní tam 1. Ficová vláda zhodou okolností s vlastníkmi UNIONu už prehrala.

Ale podstata je inde. Proste najprv Vás oklamú, potom okradnú a ešte sa Vám aj vyhrážajú. Smutný príbeh!

- Reklama -