Dušan Koniar: Do pozornosti mravokárcu Danka

0
Štefan Harabin, sudca Najvyššieho súdu SR (Autor: SITA)

Priamo v jeho pôsobnosti to nie je. Sudcu Najvyššieho súdu nerieši Národná rada. A konkrétne Štefana Harabina, toho by zrejme najradšej neriešil nikto. Nejako sa nám moc rozkecal ukrivdený Pišta a zastrája sa informáciami o kdejakom ústavnom činiteľovi. Súčasnom aj minulom a hlavne o ich bezostyšnej minulosti, o ich obchádzaní a pošliapavaní ústavnosti plánuje tárať. Síce veľmi konšpiračne a v médiách, ktoré z konšpirácií žijú, ale ktovie? Ktovie čo všetko pustí do éteru?

Prirovnanie Andreja Kisku k Adolfovi Hitlerovi, ak by ostalo iba jednoduchou vetou, by mohlo byť iba nevinnou, aj keď nechutnou metaforou. Omnoho jednoduchšie si ale viem predstaviť trestnoprávne riešenie takéhoto prirovnania, ako krkolomné kreácie okolo Matovičovho prirovnania postavenia opozície k postaveniu Židov v koncentračných táboroch.

Lenže Harabin neprirovnáva. O Hitlerovi existuje zopár všeobecne známych skutočností. Chcel byť maliarom akademickým, stal sa maliarom izieb. Napísal vo väzení nejaký ikonický škvár. Bol populista a do nôty mu najviac pasoval Wagner. Vyhral voľby a stal sa predsedom vlády. Krátko nato dal podpáliť parlament a potom už vládol sám. Oheň ho vzrušoval, tak po večeroch prikuroval knihami. Sľuboval mier a rozpútal vojnu. Európa sa otriasala a roztriasol sa aj on, lebo z toho chytil Parkinsona. Miloval seba a psov, bezvýhradne mu oddané ženy, už spomenutého Richarda Wagnera a germánskych mužov. Ak boli zo sadry, v nadživotnej veľkosti a heroicky nahí, tak ešte viac. Všetko ostatné nenávidel a tak mu z toho vzišiel holokaust. Bol vegetarián, ku koncu vedel stráviť už iba čokoládové torty. Raz sa oženil, ale o pár hodín si to rozmyslel a spáchal samovraždu. Doprial si kremáciu niekde v jame na dvore. Ostala po ňom sporná časť lebečnej kosti, ako po nejakom Cromagnoncovi a veľmi, veľmi zlá reputácia.

Harabin neprirovnáva ale nálepkuje

Toto a mnoho iného patrí do všeobecne známych skutočností o Adolfovi Hitlerovi. Nijako si však neviem vybaviť, že by sa niekde spomínala jeho volebná kampaň pred januárovými voľbami v roku 1933, financovanie tej kampane, ale hlavne premrštenie financií použitých na tú kampaň. Toto rozhodne nie je všeobecne známa informácia zo života Adolfa Hitlera. Tak isto ani mne a asi ani vám nie je známe, ako fungoval živnostník Hitler. Za koľko bol schopný vymaľovať bežný pavlačový byt vo Viedni. Bol prehnane drahý, bol lacný Jožko, aký bol? Kto vie aké nevýhodné zmluvy nanútil svojim zákazníkom, ako ich úžernícky sankcionoval, ak sa s platením omeškali?

Nie, Harabin neprirovnáva ale nálepkuje, toto nie je metafora. Zámerne používa pejoratívum (Hitler), aby v podvedomí publika zarezonovali záporné asociácie k nemu viazané, ale „prirovnávanému“ (Kiskovi) prisudzuje niečo, čo sa veľmi ťažko dáva do súvisu s Hitlerom (predražená volebná kampaň, úžera ako zdroj obživy a správanie sa ako riaditeľ Guantanáma). Ani len to posledné nesedí. Na to mal Hitler svojho pošuka Himmlera a do kapusty mu neliezol. Trápne omieľanie úžery, ako vraj fungovalo Quatro (od roku 2004 vo vlastníctve VUB banky a.s. v prakticky nezmenenej forme), je po nedávnych legislatívnych zmenách smiešne. Pofidérne ponuky na úvery zmizli zo Slovenska zo dňa na deň, produkt bratov Kiskovcov zostáva na trhu. Čudujem sa banke, že sa dôrazne neohradila už začiatkom roka 2014, kedy takto tliachal Fico vo svojej zbabranej kampani na post „bez zodpovednosti“.

A tak zrejme jediným dôvodom Harabinovej žlčovitej reakcie na dianie okolo neho budú len a len sprosté peniaze. Tie ktoré ešte nevysúdil a tie ktoré mu už disciplinárne strhli z platu. Takto to asi bude pán Danko. Sudca, predstaviteľ stavu, ktorému si ani len netrúfnete navrhnúť zmrazenie platov, pretože by okamžite túto rozkradnutú republiku priviedli žalobami k ďalšiemu psiemu tridsiatku, si neomalene berie na paškál najvyššieho ústavného činiteľa. Neviete si s takouto situáciou dať rady, vy- druhý najvyšší ústavný činiteľ. Ani s Harabinom, ani s tým sudcovským stavom, ktorého dôveryhodnosť klesla na najnižšiu možnú mieru. Potom sa čudujete aké sú reakcie ľudí, ako na ne spätne reagujú ich volený zástupcovia v Národnej rade, lebo tí pôjdu svojmu voličovi vždy poruke a tak im vy skúšate ísť po krku. Pre nejaké plagátiky, pre omrvinky z keksíkov, pre zle zladený outfit v pléne, ktorý deštruuje a uráža vaše predstavy o fungovaní právneho štátu. Pre slová, ktorým si vy trúfnete byť výkladovým slovníkom bez toho, aby ste sa aspoň raz zamysleli nad slovníkom vlastným.

Dušan Koniar
Článok publikujeme so súhlasom autora, pôvodný text nájdete na dusankoniar.blog.sme.sk.

- Reklama -