Adam Sipos: Prečo utekám študovať do Dánska

0
Vlajka Dánska (Autor: pixabay.com)

Veľa ľudí sa ma to pýta. Prečo práve Dánsko? Prečo ideš preč? …Prvýkrát som začal rozmýšľať o odchode zo Slovenska, keď sa do slovenského parlamentu dostal neonacista Marián Kotleba so svojou bandou. Nebolo to však rozhodujúce. Proti neduhom v spoločnosti treba bojovať a nie utekať.

Prečo Dánsko?

Dánsko je krajina, ktorú nie všetci považujeme za nejakú obľúbenú destináciu. Či už dovolenkárov alebo študentov. Poslednú dobu sa to však mení a slovenskí, českí študenti s obľubou začínajú študovať v Dánsku.

Táto škandinavská krajina má podľa svetových rebríčkov jeden z najlepších vzdelávacích systémov. Na Slovensku je výučba zameraná na veľké percento teórie. Dánsky systém je založený na výučbe študentov do praxe a teórie je veľmi málo.

Samotné dánske univerzity a vysoké školy majú dohodnutú spoluprácu priamo s veľkými firmami a študentov sa snažia umiestniť na pracovný trh už počas školy .

Krajina, kde to funguje

Dáni sa netaja svojím „welfare state“ a patria medzi krajiny s najvyššími daňami v Európe. Má to však jeden háčik.

Dane, ktoré platíte sa odzrkadlia vo veľmi kvalitných štátnych službách: zdravotníctvo zadarmo, školstvo zadarmo a veľmi dobre vybudovaný sociálny systém. V minulosti boli podľa štatistík vyhlásení za krajinu, ktorá má najlepší penzijný systém na svete.

Nezamestnanosť v Dánsku bola v apríli tohto roku na šiestich percentách a Dánsko patrí ku krajinám s najnižšou nezamestnanosťou v Európe. Dáni však nepoznajú pojem ako minimálna mzda. Takže to nie je ten klasický „socializmus“ ako ho poznáme u nás.

Dáni boli taktiež vyhlásení aj za najšťastnejšiu krajinu na svete. Treba to však brať s rezervou. Marketing krajiny navonok nemusí byť vždy obrazom reality. Spomeňme si napríklad na Good idea Slovakia.

Čo je však fakt, je to, že Dánsko je podľa svetových štatistík stále krajina s najnižšou mierou korupcie na svete a životná úroveň krajiny je taktiež jedna z najvyšších na svete. Vysoké životné náklady kompenzujú vysoké mzdy. Študenti si zarobia za akúkoľvek študentskú prácu aj 14 euro za hodinu.

Zažiť krajinu nezasiahnutú komunistami

Vždy som sa zaujímal o krajinu v ktorej žijem. Vždy som chcel prispieť k tomu, aby sa na Slovensku dobre žilo. Brať si dobré príklady je potrebné.

Dánsko je krajinou, z ktorej by sme si mohli zobrať pár príkladov. Naši rodičia a starí rodičia nemali tú možnosť. Odísť a zažiť iné národy. Preto je potrebné, aby sme využili otvorený svet naplno.

Každému mladému človeku by som odporučil, aby na chvíľu odišiel von a zažil inú kultúru, zaujímal sa o to, ako ľudia žijé niekde inde. Možno aj tam, kde krajina nebola poznačená totalitou. Treba zažiť inú mentalitu.

Je potrebné vrátiť sa

Potom sa možno vrátiť a snažiť sa niečo zmeniť u nás. Lebo Slovensko je úžasná krajina s obrovským potenciálom.

Žijú tu mladí ľudia, ktorí majú „drive“ a chcú z tejto krajiny spraviť miesto pre lepší život. Trvá a bude to trvať príliš dlho. Dúfam, že potom bude menej Kollárov, Kotlebov a mafiánov zo Smeru.

Nie je zase všetko také čierne. Žije sa nám najlepšie doposiaľ. Je potrebné však pridať. Preto je správne, že sa ľudia vracajú z cudziny a zapájajú sa do aktívneho života.

Niekedy je to však veľmi ťažké žiť v krajine, kde prevláda negativita, závisť, korupcia, prehnité zdravotníctvo, školstvo a strach zo všetkého cudzieho. A iného. Netreba si však idealizovať iné krajiny. Aj Dánsko má svoje chyby a nie všetko je dokonalé. Ide však o tú mieru. A áno, aj lego je z Dánska. A pre všetkých, ktorí by mali záujem tak: Agentúra WSI.

PS: Pridávam ešte videjko o tom, čo si myslia dánski učitelia o slovenských platoch.

Adam Sipos
Článok publikujeme so súhlasom autora, pôvodný text nájdete na adamsipos.blog.sme.sk.

- Reklama -