Zvrat vo vyšetrovaní leteckého nešťastia Germanwings? Expert spochybnil jeho závery. Vyjadril sa aj otec pilota, ktorý mal byť za tragédiu zodpovedný

    0
    Günter Lubitz, otec Andreasa Lubitza, ktorý úmyselne zavinil podľa doterajších poznatkov vyšetrovateľov haváriu Airbusu A320 vo francúzskych Alpách. (Autor: TASR)

    Podľa Van Beverena bolo vyšetrovanie predpojaté a niektoré stopy neboli preverené. Napríklad nebolo jednoznačne určené, kto sedel v čase havárie v pilotnej kabíne. Do úvahy sa nebrala možnosť problémov s dverami kokpitu. Expert uviedol, že dostal informáciu, že posádka havarovaného lietadla sa už v minulosti viackrát vymkla. Hoci o tom vyšetrovateľov informoval, uvedenú možnosť nepreverili.

    “Všetko sú to domnienky. Ale domnienky nie sú dôkazy,” vyhlásil Van Beveren. Kritizoval skutočnosť, že vyšetrovatelia určili príčinu havárie už po 48 hodinách. “Za ostatných 25 rokov som ešte nič podobné nezažil,” povedal. Nepáči sa mu ani to, že na vyšetrovaní sa podieľali iba technici, ale žiadni odborníci na “ľudský faktor”, ktorí by analyzovali záznamy komunikácie posádky.

    Van Beveren tiež upozornil na vzdušné turbulencie, ktoré sa 24. marca 2015 vyskytli v oblasti havárie. Takéto turbulencie sú veľmi nebezpečné a niekoľko ďalších pilotov v ten deň preto zvolilo nižšiu letovú hladinu.

    Oficiálnym záverom francúzskeho Úradu vyšetrovania a analýz pre bezpečnosť civilného letectva (BEA) naďalej veria nemecká vláda, prokuratúra i odborový zväz pilotov Vereinigung Cockpit (VC). “Nemáme dôvod pochybovať o povahu a výsledkoch vyšetrovania,” uviedlo dnes nemecké ministerstvo dopravy.

    Airbus A320 nízkonákladovej spoločnosti Germanwings havaroval počas letu z Barcelony do Düsseldorfu. Podľa  vyšetrovateľov sa druhý pilot sa zamkol sám v kokpite a lietadlo následne naviedol do masívu francúzskych Álp.

    Otec pilota: Môj syn v čase havárie netrpel depresiami

    Pilot lietadla spoločnosti Germanwings, v tom čase netrpel depresiami a nemal dôvod páchať samovraždu. Dnes to vyhlásil otec druhého pilota Andreasa Lubitza. 

    “Náš syn v čase havárie netrpel depresiou,” zdôraznil na dnešnej tlačovej konferencii otec Günther Lubitz, čím spochybnil oficiálne závery vyšetrovania. Podľa neho bol Andreas v tom čase opäť plný životnej sily a radosti. 

    Günther Lubitz zároveň obvinil médiá z toho, že nepravdivo vykreslili jeho syna ako “psychologicky nestabilného masového vraha”. 

    Otec zdôraznil, že Andreasove opakované návštevy u lekárov vôbec nesúviseli s jeho psychickým stavom, ale s očnými problémami.  

    - Reklama -