Zvolenie Macrona je dobrou správou, tvrdí Fico

    0
    Predseda vlády Robert Fico (Autor: TASR)

    „Francúzski občania si vybrali v slobodných voľbách svojho prezidenta a toto rozhodnutie treba rešpektovať. Veríme, že táto voľba je dobrou správou pre budúcnosť EÚ a umožní hľadať členským štátom cestu k sebe a nie od seba,” doplnil Fico ústami Pellegriniho.

    Zdôraznil, že Európa po brexite potrebuje stabilitu a konštruktívnu spoluprácu. “Voľba Emmanuela Macrona čiastočne uvoľnila napätie šíriace sa v uplynulom období naprieč celou Európou. Jeho víťazstvo svedčí o aktuálnosti tradičných európskych hodnôt pre občanov. Jeho silne proeurópsky program a výborná znalosť problematiky EÚ predstavujú nádej a predpoklad pre ďalší vývoj a pokračovanie európskej spolupráce,” doplnil.

    Hrozba extrémizmu však nekončí podľa Fica francúzskymi prezidentskými voľbami. “Macron bude musieť presvedčiť národ, že je schopný uskutočniť reformy. V opačnom prípade to posilní pravicový aj ľavicový extrémizmus,” myslí si slovenský premiér. Macronovo víťazstvo je podľa neho dobrou správou pre jednotu Únie. “Veríme, že Francúzsko bude pod vedením nového prezidenta zjednocujúcim prvkom,” píše sa v premiérovej odpovedi.

    Zdôraznil, že Francúzsko je jedným z najdôležitejších partnerov Slovenskej republiky. “Úspešne spolupracujeme v mnohých oblastiach zakotvených v strategickom partnerstve aj nad jeho rámec. Rozvoz tejto praktickej spolupráce považujeme za užitočný pre občanoch oboch krajín,” uzavrel.

    - Reklama -