Zrušme Veľkonočný pondelok a Turíce, nahradí ich moslimský a židovský sviatok. Zaznelo vo Francúzsku

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Takáto zmena by podľa think-tanku Terra Nova prispela k lepšej integrácii moslimov v krajine. Zrušiť by sa podľa nadácie mali Veľkonočný pondelok a Turíce. V správe nadácie nesúcej názov Emancipácia islamu vo Francúzsku sa píše, že tieto kresťanské sviatky nie sú dôležité a ich obetovanie v prospech sviatkov iných náboženstiev prispeje k udržaniu multikultúrneho mieru. Podľa návrhu by ich mal nahradiť Jom Kipur, čo je najväčší židovský sviatok, a moslimský sviatok Eid el Kebir.

    V rámci biskupskej konferencie vo Francúzsku bol návrh nadácie rázne odmietnutý, naopak, Únia islamských organizácií vo Francúzsku ho víta. Únia by dokonca chcela do francúzskeho kalendára dostať aj ďalšie moslimské sviatky ako Eid al-Fitr a Eid al-Adha. Zrušenie kresťanských sviatkov a ich nahradenie podporujú aj francúzski sekularisti. Francúzsko podľa nich musí tomuto návrhu vyhovieť. Socialistický prezidentský kandidát Benoit Hamon, ktorému bola správa nadácie Terra Nova doručená, sa tiež v minulosti ukázal ako otvorený ústupkom voči islamu.

    Francúzske noviny Le Figaro sa v reakcii na návrh nadácie začali zamýšľať, či už sa nedá hovoriť vo Francúzsku o islame ako o hlavnom náboženstve krajiny. „Namiesto toho, aby bojovali za záchranu toho, čo sa ešte dá zachrániť, podpisujú francúzski tvorcovia verejnej mienky podmienky kapitulácie,“ napísal denník na margo návrhu.

    Rovnako šokujúci nápad prišiel koncom minulého roka aj z dielne iného, liberálneho think-tanku, inštitútu Montaigne, ktorý je známy tým, že poskytuje svoje návrhy kandidátovi na prezidentský úrad Emmanuelovi Macronovi, píše Gatestone. Vo svojej správe inštitút Montaigne minulý rok v novembri navrhol vytvorenie funkcie veľkého imáma Francúzska, ktorý by bol francúzskym duchovným lídrom moslimov. Spolu s tým predstavil inštitút ešte ďalších 8 návrhov zbližovania sa Francúzska s islamom, medzi ktorými bolo aj vyučovanie arabského jazyka na školách. Gatestone inštitút píše, že s takouto hybridizáciou kultúr a odmietaním kresťanstva Francúzsko čoskoro skončí tak, že nebude učiť na školách aj arabčinu, ale iba arabčinu a Veľkú noc natrvalo nahradí ramadán.

    „V prípade, že je cieľom Francúzska miesto integrovania moslimov radšej sa im prispôsobovať a podriaďovať, prečo potom nezakážu v školách bravčové mäso, nezačnú separovanie mužov a žien v bazénoch a zakazujú nosenie moslimských závojov zamestnancom vo verejnej správe?“ uvádza sa v správe Gatestone. „To, čo sa dnes v krajine deje, nie je emancipácia, ale náboženská segregácia. A práve v tomto apartheide rastie islamský extrémizmus,“ píše sa ďalej v správe. „Namiesto plytvania svojho času snažením sa usporiadať francúzsky islam by francúzski politici, tvorcovia verejnej mienky a think-tanky mali radšej hľadať spôsoby, ako čeliť postupnej islamizácii svojej krajiny. V opačnom prípade sa možno čoskoro stane skutočnosťou nielen veľký imám Francúzska, ale aj verejné bičovanie a kameňovanie na Champs-Elysées,“ zhrnul Gatestone.

    - Reklama -