Zrejme to bol len symbolický úder. Američania informovali Rusov a oni pravdepodobne varovali Asada, hovorí analytik o zásahu USA v Sýrii

    0
    Na snímke odpálenie striel Tomahawk z americkej vojnovej lode USS Ross (Autor: TASR)

    Prečo Spojené štáty zaútočili na sýrsku vládnu základňu Asadových jednotiek?

    Keď sa objavili prvé správy o chemickom útoku v Sýrii, tak som si hovoril, že zo strany režimu to nedáva veľmi zmysel. To, že Asad použil chemické zbrane už v minulosti, keď bol v zúfalej situácii a snažil sa odvrátiť svoju porážku, to malo vojenskú racionálnu logiku. Ibaže teraz vďaka ruskej pomoci vyhráva. Takže ďalší chemický útok sa nezdá ako racionálny krok a zrejme majú pravdu Rusi, keď hovoria, že sýrsky nálet len zasiahol skladisko zbraní takzvanej umiernenej opozície, kde tieto chemikálie boli uskladnené. Potom som si ale preštudoval viacero investigatívnych článkov, ktoré sa celou záležitosťou zaoberali a tie sa vo väčšine prikláňali k názoru, že útok má skutočne na svedomí režim Bašára Asada. O tom sú naviac presvedčení aj Izraelčania, ktorí majú v oblasti zrejme najlepšie informácie. No a to, že Američania teraz zaútočili na sýrsku základňu, je ďalší veľmi silný dôkaz, že za spomínaným chemickým útokom naozaj stojí Asadov režim. V uplynulých dňoch totiž Trump naznačil určitú zmenu svojho postoja k Sýrii a oznámil, že odstránenie Asada už viac nie je prioritou a rysovala sa tam zo strany USA určitá tolerancia voči režimu. A zrazu obrat o 180 stupňov a útok. To napovedá, že Američania zrejme skutočne získali nejaké dôkazy, že za chemickým útokom stál režim. Trump očividne mal predtým vymyslenú nejakú stratégiu, ako ďalej so Sýriou, ktorú teraz ale radikálne zmenil, čo by neurobil, ak by pre to neexistoval poriadne vážny dôvod. Muselo sa ukázať niečo zásadné.

    Ako útok ovplyvní vzťahy USA s Ruskom?

    Nejaké dôsledky to určite mať bude. Ruské reakcie sú, pochopiteľne, negatívne. Môže to skomplikovať nejakú potenciálnu dohodu medzi Trumpom a Putinom. Na druhej strane si nemyslím, že by tento útok bol niečo, čo takúto dohodu úplne zlikviduje. Skomplikovať, to áno, zlikvidovať nie. Američania navyše Rusov o tomto útoku dopredu informovali, čiže im poskytli čas, aby Rusi stihli presunúť svojich vojakov a materiál preč z tejto základne. Povedzme si na rovinu, ani pre USA, ani pre Rusko nie je Sýria niečím, na čom by stála a padala ich zahraničná politika. Ani pre jedného nepredstavuje oblasť životného záujmu. Sýria je pre nich niečo, s čím sa dá takpovediac obchodovať.

    Ide o ojedinelý útok alebo je možné, že budú útoky pokračovať?

    Zatiaľ to vyzerá ako ojedinelý útok. Samozrejme, je vysoko pravdepodobné, že varovaní Rusi následne varovali aj Asada, takže škody, ktoré v dôsledku útoku režim utrpel, zrejme nie sú nejaké katastrofické. Zo strany USA išlo teda zrejme skôr o symbolický úder, akúsi ukážku sily a zdvihnutý prst, že teda: „Takto nie, Asad!“ V tejto chvíli je však ešte skoro tvrdiť to s istotou.

    Je možné, že Asad bude vnímať tento útok ako akt vyhlásenia otvorenej vojny zo strany USA?

    Keďže cez Rusov sa k Asadovi takmer určite dostalo varovanie a útok tak zrejme nespôsobil režimu veľké škody, a teda, aj keď áno, bola zničená základňa a zrejme tam aj umreli nejakí vojaci, nie je to niečo, čo by znamenalo pád režimu alebo bolo ekvivalentom vyhlásenia vojny. Asad je ale v tomto prípade až na druhej koľaji. Pokiaľ sa trebárs dohodnú Trump s Putinom, že Rusko bude mať rozhodujúci vplyv v Sýrii, ale výmenou za to Asad odíde, tak sám Asad s tým nič neurobí. On je skrátka chránencom Ruska a ak mu Rusi dajú, ako vraví klasik, ponuku, ktorá sa neodmieta, tak on ju neodmietne. Asad nie je fanatik a blázon, Asad je pragmatik.

    Trumpovi voliči sú útokom v Sýrii pobúrení a jeho profily na sociálnych sieťach zahlcujú negatívnymi reakciami. Do akej miery môže útok ovplyvniť Trumpovu voličskú základňu, môže na tom americký prezident vo výsledku tratiť u svojich voličov?

    Je to možné. Trumpovi voliči však nechceli v prvom rade rozsiahle dlhodobé vojenské intervencie v zahraničí bez viditeľného výsledku. V tomto prípade ale ide o jednorazový úder, ktorý de facto zásadne nemení zahraničnú politiku Spojených štátov. Superveľmoci občas takéto veci prosto robia a s tým sa musíme zmieriť. Obdobné krátke drvivé útoky na podporu vlastných záujmov nie sú nič neobvyklé. To v podstate robili aj všetci americkí prezidenti, nemôžme čakať, že Trump by sa správal inak. On odmieta dlhodobé okupačné operácie, invázie a zmeny režimov, toto ale nič podobné nebolo, toto bol jednorazový, krátky a zrejme symbolický útok. Toto je malá ukážka toho, že Trump nebude robiť žiadne polovičaté obmedzené intervencie v štýle Obama. Trump buď neurobí nič, alebo zasiahne s maximálnou tvrdosťou.

     

    - Reklama -