Zrejme budeme mať o jeden deň voľna viac. Ale iba tento rok

    0
    Rokovanie slovenskej vlády (Autor: TASR)

    Deklaráciou sa predstavitelia slovenského národa prihlásili k sebaurčovaciemu právu národov a k vzniku samostatného Česko-slovenského štátu. S návrhom na vyhlásenie jednorazového štátneho sviatku nesúhlasila koaličná SNS. Stotožnila sa s obavou zamestnávateľov, že by išlo o precedens. “Nevidíme dôvod, aby sa takého mimoriadne sviatky zavádzali aj do budúcnosti,” uviedla vo svojom vyhlásení.

    “Slovenská republika má dva štátne sviatky, ktorými si pripomíname našu modernú históriu. To je Deň vzniku Slovenskej republiky a Deň Ústavy Slovenskej republiky. Tieto štátne sviatky považujeme za dostatočné. Výročie Martinskej deklarácie alebo Deklarácie slovenského národa je pamätným dňom, čo plne postačuje,” uviedla SNS vo vyhlásení.

    “Vláda schvaľuje vždy konsenzuálne, to znamená, materiály sú vydiskutované,” naznačila po zasadnutí vlády ministerka školstva Martina Lubyová (nominantka SNS), že koalícia medzičasom dospela v uvedenej veci k dohode.

    V pondelok (21.5.) sa na vyhlásení 30. októbra 2018 za jednorazový štátny sviatok nedohodla tripartita. Podporu, naopak, návrhu z Úradu vlády SR deklaroval prvý viceprezident Združenia miest a obcí (ZMOS) Jozef Dvonč. Bod tak pokračoval na ďalšie legislatívne konanie s rozporom.

    Názorové rozdiely sú vydiskutované

    Jednorazový štátny sviatok na sté výročie Deklarácie slovenského národa 30. októbra by mal získať podporu v Národnej rade (NR) SR. Negatívne stanovisko Slovenskej národnej strany (SNS) celkom nekorešpondovalo s názorom celého vedenia a rozpory boli vydiskutované v utorok (22. 5.) na koaličnej rade. Uviedol to v stredu na 29. sneme Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) premiér SR Peter Pellegrini (Smer-SD).

    Koaličná SNS deklarovala nesúhlas s návrhom na vyhlásenie jednorazového štátneho sviatku, podľa Pellegriniho si to však vydiskutovali na koaličnej rade. “Išlo o stanovisko, ktoré nejakým spôsobom bolo zverejnené, ale nie úplne korešpondovalo s celým názorom celého vedenia Slovenskej národnej strany, a preto sme sa dohodli, že to na vláde predložím a tento návrh by mal získať podporu v Národnej rade Slovenskej republiky,” priblížil premiér.

    Pellegrini dodal, že toto výročie je podľa neho dôležitejšie než ekonomické záujmy podnikateľov. “Ja rešpektujem stanovisko našich zamestnávateľov a firiem, ale ja si myslím, že pre mňa osobne je sté výročie Deklarácie slovenského národa ďaleko vyššie postavené ako nejaké ekonomické záujmy slovenského biznisu,” skonštatoval.

     

    - Reklama -