Zomrel vodca hnutia za nezávislosť Západnej Sahary – Polisario

    0
    Ulice miest v Maroku stráži armáda (Autor: SITA)

    Muhammad Abdalazíz mal podľa alžírskej tlačovej agentúry APS 68 rokov. Narodil sa v roku 1948 v meste Samara, ktoré sa teraz nachádza na území pod marockou kontrolou. Od roku 1976 stál na čele hnutia Polisario a po desaťročia slúžil ako prezident jednostranne vyhlásenej Saharskej arabskej demokratickej republiky (SADR).

    Maroko si pripojilo Západnú Saharu v 70. rokoch minulého storočia, keď sa z nej stiahlo Španielsko ako vtedajšia koloniálna mocnosť.

    Oslobodenecké hnutie Polisario, podporované Alžírskom a ďalšími africkými štátmi, bojuje za suverenitu Západnej Sahary. Do roku 1991, keď OSN sprostredkovala prímerie, viedlo proti marockej prítomnosti partizánsku vojnu. Znepriatelené strany sa však ešte stále nedokázali dohodnúť na budúcnosti regiónu.

    Maroko nehodlá poskytnúť Západnej Sahare, ktorú považuje za svoje južné provincie, viac než autonómiu. Saharskú arabskú demokratickú republiku (SADR), ktorú vyhlásilo Polisario, uznáva niekoľko štátov najmä z Africkej únie, ale žiadna západná krajina. Oblasť Západnej Sahary je bohatá na fosfáty, pri pobreží sa môže nachádzať ropa a zemný plyn.

    - Reklama -