Znepokojenie na Západe. Turecko podpísalo s Ruskom dohodu o nákupe protivzdušných systémov S-400

    0
    Ruský protiletecký systém S-400 (Autor: SITA)

    Zo strany Turecka ako členskej krajiny NATO ide o prvý veľký nákup zbraní z Ruska, ktoré nie je dodávateľom Severoatlantickej aliancie. Táto skutočnosť vyvoláva na Západe znepokojenie. Erdogan však vyhlásil, že Turecko môže slobodne nakupovať arzenál podľa potrieb obrany svojho územia, vyzdvihol denník Hürriyet i iné turecké masmédiá.

    “Rozhodnutia týkajúce sa našej nezávislosti robíme my sami. Je našou povinnosťou robiť bezpečnostné opatrenia zamerané na obranu našej vlasti. Za nákup systému S-400 sme už zložili preddavok,” povedal Erdogan novinárom na palube svojho prezidentského lietadla smerujúceho z Kazachstanu.

    Dohodu potvrdila aj Moskva. Prezidentský poradca pre vojensko-technickú spoluprácu Vladimir Kožin vyhlásil: “Kontrakt je podpísaný a pripravený na implementáciu.” Moskva a Ankara za uplynulý rok posilnili svoje bilaterálne vzťahy. Turecko predtým chcelo kúpiť obdobné systémy od Číny, kontrakt sa pre nezhody nerealizoval.

    Turecko, členský štát NATO od roku 1952, má v ostatnom čase komplikované vzťahy s Washingtonom ohľadom viacerých otázok vrátane americkej podpory Ľudovým obranným jednotkám (YPG) – v Sýrii operujúcim kurdským milíciám, ktoré Ankara a niektoré ľudskoprávne skupiny považujú za teroristickú organizáciu.

    - Reklama -