Znechutenie v Taliansku po stretnutí pápeža s imámom. Ľudia aj noviny sa už Františkovi vysmievajú

    0
    Ahmed el-Tayeb, vrchný imám mešity al-Azhar a pápež František (Autor: SITA)

    Pozvanie dostal Ahmed el-Tayeb tento rok vo februári, keď káhirskú univerzitu navštívil monsignor Miguel Ángel Ayuso Guixot, sekretár Pápežskej rady pre medzináboženský dialóg, v sprievode apoštolského nuncia v Egypte monsignora Bruna Musara. Pri tejto príležitosti monsignor Ayuso odovzdal veľkému imámovi list kardinála Jeana-Louisa Taurana, predsedu rovnakého vatikánskeho úradu, ktorý v ňom vyjadril svoju ochotu prijať Ahmeda el-Tayeba v Ríme a odprevadiť ho na oficiálnu pápežskú audienciu. Na tú teda v pondelok došlo a zábery pápeža objímajúceho moslimského hodnostára obleteli svet.

    Nie vždy sa pritom stretli s pozitívnym hodnotením – skôr naopak. Najmä s ohľadom na názory islamského učenca. Vo svojich kázňach totiž el-Tayeb opakovane zvoláva celý arabský a moslimský svet proti „spoločnému sionistickému nepriateľovi“ a príliš pochvalne sa nevyjadruje ani o kresťanskom Západe. Odmieta barbarské praktiky Islamského štátu, ale predovšetkým je Ahmed el-Tayeb považovaný za krutého antisemitu. V roku 2011, ešte za pápežovho predchodcu Benedikta XVI., prerušil styky s Vatikánom potom, keď pápež vyzýval na ochranu kresťanov na Blízkom východe počas „Arabskej jari“.

    Ahmed el-Tayeb okrem iného s obľubou školí svojich verných, ako správne biť ženy. „Podľa Koránu – ako povedal veľký imám – príde najprv varovanie, potom oddelené lôžka a nakoniec telesný trest,“ káže. Dokonca vysvetlil, ako správne fyzicky trestať: hovoril o „ľahkom bití“, ako sú „úder päsťou“ alebo „štuchance“.

    Preto návšteva v Taliansku veľké nadšenie nevyvolala. V novinových komentároch k udalosti sa môžeme okrem iného dočítať: „Bergoglio zapredáva kresťanov islamu namiesto toho, aby sa staral o prenasledovaných a zmasakrovaných kresťanov jeho moslimskými priateľmi; chýba mi Benedikt XVI.“

    Napríklad politik Matteo Salvini z konzervatívnej strany Liga severu povedal v rádiu Padania, že nevie, prečo pápež objal osobu tohto typu, a nechápe, ako si vo Vatikáne vyberajú svojich hostí.

    „Talianska verejnosť bola doslova pobúrená, keď toho imáma chcela v októbri 2015 pozvať predsedníčka poslaneckej komory Laura Boldriniová. To, že el-Tayeba pozval pápež, ju šokovalo ešte viac,“ povedala k tomu pre PL Češka žijúca v Taliansku Monika Pilloniová.

    Podľa nej majú Taliani čoraz väčší problém podobné aktivity pápeža Františka akceptovať a zaznievajú dokonca aj názory, že „Bergoglio sa stretol so svojím nadriadeným“.

    - Reklama -