Znásilňovanie: neradostné štatistiky z Rakúska

    0
    Rakúska vlajka (Autor: Hans Štembera)

    Za celý minulý rok bolo podľa rakúskych štátnych zástupcov nahlásených 1 097 prípadov sexuálneho násilia, ale tieto čísla budú v tomto roku určite prekonané. Od januára do júla 2016 sa totiž eviduje už 886 prípadov súvisiacich so sexuálnym násilím. Možno teda očakávať, že v porovnaní s minulým rokom dôjde tento rok až k dvojnásobnému nárastu. Vedľa toho sa tiež razantne zvýšil počet podaných žalôb. V minulom roku išlo o 246 stíhaní, ale za tohtoročných päť mesiacov bolo podaných už 242 žalôb.

    Mnohé z týchto prípadov sú spájané s utečencami, ktorých prišli do Rakúska v posledných mesiacoch desiatky tisíc. Vláda síce prijala početné opatrenia s cieľom zastaviť masívnu migráciu, ale počty prípadov znásilnenia a sexuálneho obťažovania stále neklesajú. V posledných dňoch pobúril rakúsku verejnosť prípad ženy, ktorú vo Viedni znásilnilo deväť žiadateľov o azyl z Iraku. Všetci podozriví, ktorých vek sa pohybuje medzi 21 až 47 rokmi, boli zadržaní políciou predminulý víkend.

    Ešte väčšie zdesenie vyvolalo znásilnenie desaťročného chlapca irackým žiadateľom o azyl Amirom R., ku ktorému došlo vlani v decembri v záchodovej kóji plaveckého bazéna vo viedenskej štvrti Meidling. Obžalovanému hrozilo až pätnásť rokov odňatia slobody, ale nakoniec bol pre svoju trestnú bezúhonnosť odsúdený minulý mesiac na šesť rokov vo väzení. Rozsudok súdu však ešte nie je právne záväzný a môže sa v prípade odvolania zmeniť.

    Tento rok v apríli zase médiá informovali o znásilnení 21-ročného dievčaťa vo viedenskom Prátri. Študentka tureckého pôvodu sa na chvíľu odpojila od svojej kamarátky, aby si odskočila na toaletu, a to sa jej stalo osudným. Sledovali ju traja mladší žiadatelia o azyl z Afganistanu a postupne ju všetci traja brutálne znásilnili. Páchatelia vo veku šestnástich a sedemnástich rokov svoj čin najprv popierali a tvrdili, že boli opití. Nakoniec sa jeden z nich pod ťarchou dôkazov priznal a uviedol, že k znásilneniu skutočne došlo.

    Terčom znásilnenia mladého utečenca z Afganistanu sa vlani na jeseň stala aj sedemdesiatdvaročná dôchodkyňa v blízkosti utečeneckého tábora v Traiskirchene. Christiana F. si vyšla so svojím psom na prechádzku k rieke, kde narazila na dvoch kúpajúcich sa mužov. Jeden z nich sa na ňu vrhol a potom ju znásilnil. Úrady však celý prípad dlho tajili a na verejnosť sa všetky podrobnosti dostali až s veľkým oneskorením. Páchateľ bol navyše odsúdený len na dvadsať mesiacov väzenia a vzhľadom na takú nízku sadzbu nebude zrejme ani vyhostený.

    - Reklama -