Zmeny vo voľbách do VÚC? Bude to fungovať v jedinom prípade, varuje politológ

    0
    Poslanec a predseda ĽS-NS Marian Kotleba (Autor: SITA)

    Poslanci Smer-SD a Most-Híd sa spojili a rok pred voľbami, ktorých sa to týka, chcú meniť pravidlá. Podľa ich názoru je dobré zmeniť dvojkolové voľby do VÚC na jednokolové, lebo zrušením druhého kola sa ušetria finančné zdroje. Rovnako argumentujú, že účasť v druhom kole býva nízka a občania sú viac motivovaní si ísť vyberať zástupcov v tom prvom.

    Preferencie najsilnejšej strany vládnej koalície Smer klesajú a aj keď má aktuálne šesť županov, preferencie národniarov stúpajú. Tí navyše deklarovali, že do volieb pôjdu samostatne. Sociológ Martin Slosiarik pre Aktuálne.sk pripomína: „Do úvahy treba brať aj fenomén nepolitickej politiky, teda, že sa voliči prikláňajú k nezávislým kandidátom.“ Čo zjednodušene znamená, čím známejší človek, tým väčšie šance.

    Navrhovatelia zmien hovoria, že to nie je namierené na aktuálneho banskobystrického župana Mariana Kotlebu. Opozícia a analytici takí jednoznační nie sú. Jedni tvrdia, že mu práve zrušenie druhého kola pomôže, ďalší, že nie. Politológ Marek Rybák podotýka, že takýto systém volieb v boji proti extrémizmu je z iných krajín osvedčený a funguje, ale podmienkou je vysoká volebná účasť.

    - Reklama -