Zmena predvolebnej retoriky Trumpa? V Pekingu vyhlásil, že nič nie je dôležitejšie ako čínsko-americké vzťahy

    0
    Americký prezidnet Donald Trump, jeho manželka Melania Trumpová, čínsky prezident Si Ťin-pching a jeho manželka Pcheng Li-jüan počas návštevy pekinského historického Zakázaného mesta 8. novembra 2017. (Autor: TASR)

    Peking a Washington môžu spoločne vyriešiť problémy, ktoré predstavujú “veľké nebezpečenstvo” a “ohrozujú bezpečnosť”, vyhlásil Trump počas stretnutia s čínskym lídrom.

    “Nič nie je dôležitejšie ako čínsko-americké vzťahy,” uviedol šéf Bieleho domu, ktorého citovala tlačová agentúra DPA. Trumpové slová odporujú jeho retorike z obdobia predvolebnej kampane, keď v súvislosti s Čínou hovoril skôr o obchodnej vojne a zavedení ochranárskych opatrení na čínske tovary. 

    USA a Čína podpísali napokon vo štvrtok ďalšie obchodné dohody v hodnote 206,5 miliardy dolárov. Stalo sa tak počas druhého dňa návštevy amerického prezidenta Donalda Trumpa v Pekingu.

    Dohody boli podpísané na slávnostnom obrade, na ktorom sa zúčastnili Trump aj čínsky prezident Si Ťin-pching. Zmluvy sa týkajú napríklad predaja čipových súborov, prúdových motorov či automobilových dielcov.

    Takéto podpisy kontraktov sú neodmysliteľnou, pevnou súčasťou návštev zahraničných lídrov v Pekingu a ich účelom je rozptýliť sťažnosti zahraničia na obchodné politiky Číny, napísala vo štvrtok tlačová agentúra AP.

    - Reklama -