Zlučovanie termínov bude. Voľby do VÚC a komunálne sa majú konať súčasne

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Zlúčenie termínu volieb navrhla koalícia. Pripomenuli, že oboje voľby sa v súčasnosti konajú v rôznom čase, voľby do vyšších územných celkov o rok skôr ako komunálne voľby. Zjednotenie termínu sa dosiahne tak, že volebné obdobie orgánov VÚC sa nateraz predĺži na päť rokov.

    “Tým sa vytvorí možnosť, aby voľby do orgánov samosprávy obcí a orgánov vyšších územných celkov v roku 2022 sa mohli konať v jeden deň. Súčasne so zmenou ústavy bude potrebné upraviť volebné pravidlá, ktoré zabezpečia vykonanie uvedených volieb v roku 2022 pre obidva druhy orgánov v rovnakom čase,” vysvetľujú predkladatelia.

    Od zjednotenia termínu dvoch volieb si sľubujú vytvorenie lepšieho prostredia pre voliča na výkon jeho ústavného práva voliť. “Pre voliča to znamená voliť tieto orgány v jeden deň, na rovnakom mieste, čo v konečnom dôsledku mu nielen usporí čas, ale najmä zvýši pozornosť vo vzťahu ku kandidátom a prirodzenému výberu tých z nich, ktorí sú spôsobilí plniť jeho predstavy v jednotlivých orgánoch,” doplnili predkladatelia.

    - Reklama -