Žitňanskej návrh zákona o drogách spustil lavínu. Tvrdá reakcia koaličných aj opozičných poslancov. Čaká nás nová vládna kríza?

    0
    Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská chce za jeden joint marihuany dávať iba pokuty (Autor: TASR/ pixabay.com/ df)

    Ministerstvo spravodlivosti pripravilo návrh zákona prinášajúci dekriminalizáciu prechovávania nepatrného množstva drog pre vlastnú potrebu. Materiál by sa mal prerokovať zajtra (v stredu) vo vláde. Rezort Lucie Žitňanskej ho predkladá bez rozporov, pričom k nemu nemali výhrady ani ministerstvá pod vedením nominantov SNS, ktorej predstavitelia zmiernenie trestov za drobné drogové delikty verbálne odmietli. Legislatívnou radou vlády prešiel 13. februára.

    Kostru legislatívneho balíka tvorí návrh zákona, ktorým sa ustanovujú množstvá omamných a psychotropných látok pri postihovaní drogovej trestnej činnosti. Odborníci z rôznych oblastí, ktorí v rámci pracovnej komisie diskutovali o návrhu niekoľko rokov, dospeli k presvedčeniu, že v prípade držby nepatrného množstva drogy by mala dostať prevencia prednosť pred doterajšou kriminalizáciou.

    Súčasný systém vedie ku kriminalizácii užívateľov drog, odôvodňuje ministerstvo

    Prvýkrát by držanie nepatrného množstva drogy malo byť trestané ako priestupok a až v prípade opakovaného porušenia zákona v priebehu 12 mesiacov ako trestný čin. Mladším ako 18 rokov má byť okrem pokuty automaticky nariadená aj lekárska diagnostika, absolvovanie sociálneho poradenstva a prípadne aj liečba drogovej závislosti.

    Návrh zákona stanovuje pre každý druh drogy, aký objem predstavuje jej nepatrné množstvo. Napríklad:

    – marihuana 1 gram,

    – pervitín 0,2 gramu,

    – heroín 0,5 gramu,

    – kokaín 0,3 gramu,

    – extáza 0,8 gramu alebo do troch tabliet.

    V predkladacej správe ministerstva sa píše, že návrh zákona bol vypracovaný na základe programového vyhlásenia vlády Slovenskej republiky v časti trestné právo a politika. Dôvodom vzniku novej legislatívy je, že aktuálne platná právna úprava Slovenskej republiky v súvislosti s postihovaním drogovej trestnej činnosti vrátane postihu za neoprávnenú držbu drog predstavuje jednu z najprísnejších v oblasti výšky trestných sadzieb v rámci Európskej únie.

    „Súčasný systém vedie ku kriminalizácii užívateľov drog, prevažne v kategórii osôb do 30 rokov, pričom sa zameriava najmä na následok vo forme udelenia trestnej sankcie a nevenuje sa dostatočne príčinám, ktoré vedú k páchaniu tejto trestnej činnosti,“ odôvodňuje zmenu v materiáli Žitňanskej rezort. Drogová politika Slovenska by tak mala byť v budúcnosti viac zameraná na postihovanie nelegálneho obchodu s drogami.

    SNS návrh odmieta: Zvýši sa dopyt po drogách

    Samotný návrh zákona však naráža na koaličnú stranu SNS, kde ho odmietajú podporiť na rokovaní vlády, hoci k nemu nemali jej ministri predtým výhrady.

    „Legislatívny návrh na dekriminalizáciu omamných a psychotropných látok na Slovensku by mal prejsť širokou celospoločenskou diskusiou,“ uvádza sa v správe SNS. Zákon musí byť podľa SNS dobre koncipovaný, aby nedošlo k zvýšeniu už súčasných užívateľov drog.

    „Myslíme si, že dôraz treba dať na prevenciu a nie na dekriminalizáciu drog, navyše heroínu alebo kokaínu,“ zdôraznil predseda poslaneckého klubu SNS Tibor Bernaťák. SNS poukazuje, že dekriminalizácia môže priniesť úsporu pre justíciu, keďže sa počíta s nižším počtom odsúdených za drogy. Zároveň však treba podľa národniarov počítať s vyššími nákladmi pre zdravotníctvo.


    „Na Slovensku narástol za posledné dve desaťročia počet liečených užívateľov drog o viac ako 50 percent. Dekriminalizáciou sa očakáva, že sa automaticky zvýši dopyt po týchto látkach, keďže sa odbúrava psychologická zábrana voči užívaniu drog. Po roku až dvoch sa predpokladá výrazné zvýšenie užívateľov drog a môže niekoľkonásobne rásť,“ tvrdí predseda výboru NR SR pre zdravotníctvo a podpredseda SNS Štefan Zelník.

    S návrhom nesúhlasí ani ďalší podpredseda SNS Anton Hrnko. Na otázku, či to môže vyvolať ďalšiu koaličnú krízu, keďže ministerka svoj návrh odôvodňuje programovým vyhlásením vlády, Hrnko odpovedal: „Prečo by to malo vyvolať krízu? Žitňanská všeličo rozpráva.

    S dekriminalizáciou mám problém, hovorí smerák

    Negatívne stanovisko zaujal aj Dušan Jarjabek zo Smeru. „Akonáhle po rokovaní vlády zákon uvidím, tak sa k tomu vyjadrím. V dekriminalizácii drog som však veľmi konzervatívny a osobne mám problém celkovo s dekriminalizáciou drog, bez ohľadu na to, či sú tvrdé alebo mäkké. Rozprávali sme sa o tom aj na poslaneckom klube Smeru, ale stanovisko zverejníme až po schválení návrhu na vláde,“ uviedol podpredseda klubu Jarjabek.

    Úspech je, že sa dohodneme, že túto tému teraz odložíme, tvrdí Gál z Mosta

    Žitňanskej návrh si však zastal jej kolega z Mosta-Híd Gábor Gál, pričom mu neprekážajú ani negatívne stanoviská z iných strán. „Budeme o tom rokovať. Ak s tým koaliční partneri nesúhlasia, tak povedia, s čím konkrétne, a to bude predmetom rokovania. Je to zákon ako každý iný, pričom teraz to má v rukách pani ministerka Žitňanská,“ povedal Gál.

    Či očakáva úspech, že zákon prejde, reagoval Gál: „Úspech je, keď sa vieme na niečom dohodnúť, čo je prospešné pre spoločnosť. Keď politické strany povedia, že toto pre spoločnosť neprinesie pozitívum, tak aj to bude úspech, že sa dohodneme, že túto tému nateraz odložíme, ak je kontroverzná. Je pravdou, že táto téma vyvoláva kontroverzie už desaťročia, ale na druhej strane, vidíme, že je to problém, s ktorým treba niečo robiť.“

    Podľa poslanca Mosta je nutné nájsť riešenie, ktoré bude celospoločensky akceptované, keďže podľa neho nie je správne, aby sa zničil život nejakému mladému tínedžerovi, ktorý by fajčil marihuanu zo svojej mladíckej nerozvážnosti. „Priznávam, že sa týmto môže otvoriť Pandorina skrinka, otázne však je, či do toho pôjde terajšia politická reprezentácia. My hovoríme, že to treba riešiť,“ uzavrel predseda poslaneckého klubu Most-Híd.

    SaS: Je dôvodom dekriminalizácie kokaínu fakt, že niektorí predstavitelia strany Smer môžu byť jeho konzumentmi?

    Žitňanskej návrh by v prípade, že by prešiel po rokovaní vlády do parlamentu, nepodporila ani najsilnejšia opozičná strana liberálov SaS, ktorá má dlhodobo v programe dekriminalizáciu marihuany. Liberáli sú však zásadne proti dekriminalizácii tvrdých drog, ako kokaín, heroín, pervitín a podobne.

    „Návrh ministerstva spravodlivosti ide oveľa ďalej a strana SaS ho v tejto podobe nepodporí. Žiadne množstvo pre nás nie je nepatrné, keď ide o tvrdé drogy. Dekriminalizácia tvrdých drog nie je podľa nášho názoru vo verejnom záujme, lebo sa zoslabuje odstrašujúci účinok a zvyšuje riziko nárastu užívateľov,“ uviedla predsedníčka poslaneckého klubu SaS a tímlíderka strany pre osobné slobody Natália Blahová. 

    Strana SaS víta otvorenie tejto nepopulárnej témy zo strany ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej. „Sme pripravení intenzívne diskutovať a podieľať sa na finálnej podobe návrhu, ktorý by sme podporili svojimi hlasmi aj v NR SR,“ povedala Blahová.

    Podľa opozičnej strany je záhadou, ako sa takýto prístup dostal do programu vlády, keď SNS teraz širokú dekriminalizáciu drog odmieta podporiť.

    „Pýtame sa, či dôvodom dekriminalizácie kokaínu je fakt, že niektorí predstavitelia strany Smer-SD môžu byť jeho konzumentmi,“ uzavreli liberáli.

    Kollár je proti dekriminalizácii

    Akúkoľvek dekriminalizáciu drog odmieta Boris Kollár zo Sme rodina. „Sme proti dekriminalizácii, pretože drogy sú kriminálna vec. Sme za určité uvoľnenie, čo sa týka postihov. To znamená, že ak by mal nejaký mladý chlapec pri sebe marihuanovú cigaretu, tak si nemyslíme, že by mal ísť do basy na niekoľko rokov, aby sme mu zničili život. Bolo by dobré, keby mal každý tzv. ročnú imunitu, že by mohol byť perzekvovaný za jednu marihuanovú cigaretu na úrovni podmienky. Ak by bol chytený v priebehu 12 mesiacov opäť, tak som za tvrdý trest. V tomto súhlasíme s pani ministerkou, ale určite sme proti tomu, aby sa rovnako nazeralo na tvrdé drogy, ako je heroín či kokaín,“ uviedol Kollár.

    Otvára sa tým Pandorina skrinka

    Milan Uhrík z ĽSNS hovorí o otváraní Pandorinej skrinky. „Most-Híd ukazuje svoju skutočnú tvár. Chcú, aby sa tu ešte ľahšie a viacej drogovalo, čím podporujú rôznych asociálov. Nevieme si predstaviť kompromis medzi tvrdými a mäkkými drogami, pretože sa tým otvára Pandorina skrinka. Dnes sa zlegalizuje marihuana, povolia sa pravidlá pre užívanie tvrdých drog, a o chvíľu by sa zlegalizovali aj oni, pretože už budú celospoločenským fenoménom,“ povedal Uhrík s tým, že by v žiadnom prípade nepodporili návrh z dielne ministerstva spravodlivosti.

    Autor: Ondrej Šprlák/TASR

    - Reklama -