Žitňanská v rozprave k voľbe kandidátov na ÚS: Je to hrubá neúcta voči ľuďom

    0
    Na snímke poslanci NR SR vľavo Lucia Žitňanská (nezaradená) a vpravo Peter Kresák (Most-Híd) (Autor: TASR)
    “Ak dnes nebudú zvolení žiadni kandidáti, je to zase len prejav hrubej neúcty voči kandidátom aj ľuďom, o ktorých hlasy sa práve v týchto dňoch všetky politické strany vrátane vládnej koalície uchádzajú,” pripomenula Žitňanská.
     
    Poukázala tiež na to, že vo voľbe kandidátov je koho voliť a zároveň nie je jedno, kto bude zvolený a predložený prezidentovi SR ako kandidát.
     
     
    “Ak nikoho nezvolíme alebo nezvolíme dostatočný počet kandidátov, je to preto, lebo tento parlament nechce kandidátov na sudcov Ústavného súdu, respektíve koaličná väčšina nechce,” vyhlásila exministerka.
     
    Ústavný súd je podľa Žitňanskej vrcholná inštitúcia právneho štátu, posledný garant, kde by sa mal občan domôcť základných práv, keď všetky ostatné inštitúcie zlyhajú.
     
    Preto podľa nej stále platí, že je koho voliť a je to povinnosť parlamentu v záujme právneho štátu na Slovensku.
     
    Oficiálne aj neoficiálne rokovania o voľbe kandidátov na ústavných sudcov sa uskutočnili, teraz ide o to, aby nastal prienik aj smerom k opozícii. Uviedol to poslanec parlamentu Dušan Jarjabek (Smer-SD).
     
     
    Podľa poslanca Ľubomíra Petráka (Smer-SD) sa dá rokovať o dohode do poslednej chvíle. Obaja hovoria o snahe zvoliť desať kandidátov.
     
    Ambíciou je podľa Jarjabka zvoliť desať kandidátov. “Či sa na tých desiatich dohodneme aj v konečnom dôsledku, je otázne. Najpodstatnejšie je, aby mal Ústavný súd (ÚS) plný počet sudcov Ústavného súdu,” doplnil.
     
     
    Petrák predpokladá, že sa podarí zvoliť všetkých potrebných kandidátov, čo podľa neho znamená desať kandidátov. “Do poslednej chvíle máte možnosť sa dohadovať… Všetko je to vždy do poslednej chvíle otvorená záležitosť,” uzavrel.
     
    - Reklama -