Žitňanská sa vyhýba zodpovednosti, Bugár klame. Galko odpovedal na drsné otázky od čitateľov PL.sk

    0
    Ľubomír Galko (SaS) (Autor: sita)

    Na profile ParlamentnýchListov.sk je aktívny aj poslanec za SaS Ľubomír Galko. Čitateľa Rastíka zaujímalo, ako Galko hodnotí prieskum verejnej mienky, podľa ktorého by Smer, SNS a ĽS NS získali ešte viac hlasov ako vo voľbách. „Rozdiely sú minimálne. Najväčšia zmena bola zaznamenaná pri Sieti (z 5,6 na 1) a pri SaS (z 12,1 na 17,1),“ odpovedal exminister obrany.

    Jurečko sa Galka spýtal, či si nemyslí, že SaS sa stala príliš radikálnou a či si nemyslí, že urážky prezentované v parlamente budú liberálov stáť voličské hlasy. „Dobrý deň, čo je väčšia urážka, povedať im do očí pravdu, ako kradnú a podvádzajú alebo samotný fakt, že kradnú a podvádzajú?“ odpovedá Galko otázkou a vo vyjadreniach na adresu koalície ešte pritvrdil a vyhlásil, že koalícia si z pracujúcich ľudí urobila bankomat. „A vždy im všetko prešlo. Verte, že ak im vykričím, akí sú gauneri, je to i preto, lebo hájim vaše záujmy a chcem, aby práve vaše dane prestali rozkrádať,“ dodáva exminister.

    Žitňanská sa vyhýba zodpovednosti 

    Čitateľa pod prezývkou BorskySvJur zaujímalo fungovanie bankového systému na poskytovanie pôžičiek. „Zdá sa mi to neštandardné, aby banka poskytovala pôžičku na stratovú firmu,“ myslí si čitateľ. „Keďže banka je súkromná inštitúcia, i keď pod dohľadom centrálnej banky, v zásade je na jej rozhodnutí, či je ochotná investovať i do rizikových pozícií,“ odpovedá Galko a dodáva, že ak banka nepožaduje dostatočné záruky, sama seba vystavuje riziku, ktoré môže degradovať jej pozíciu na trhu.

    Medzi čitateľmi rezonoval aj prípad výtvarníkov Kalmusa a Lorenza, ktorí sa zamerali na pamätníky sporných osobností slovenskej histórie. Kláru zaujímalo, ako hodnotí snahy výtvarníkov oblievať tieto sochy farbou. „Nesúhlasím s tým, aby sa takéto tabule osádzali, ale skôr presadzujem princíp, aby bol spoločný politický tlak na predstaviteľov miest a obcí na zamedzenie vystavovania takýchto pomníkov a tabúľ,“ myslí si exminister.

    Ofélia sa zas liberála pýtala, ako hodnotí postoj ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej, ktorá Ľuboša Lorenza podporila. Čitateľku totiž zaujímalo, či jej kroky boli úprimné, alebo iba hrané PR. Podľa Galka sú dôležité činy a nie slová. „A ona s tými komunistami, resp. s ich pohrobkami často ešte horšími alebo podobnými ako sú tí, ktorí tu boli predtým, vliezla do jednej vlády,“ obul sa do ministerky saskár a podotýka, že Žitňanská si na jednej strane robí PR vo veci, ktorá sa jej netýka, „nemá nad ňou zodpovednosť, na strane druhej sa zodpovednosti vyhýba“.

    Čitateľku Oféliu rovnako zaujímalo aj to, prečo Galko tvrdí, že koalícia nepodporila žiaden opozičný návrh, keď novelu pána Dostála posunuli do druhého čítania. „Neprešiel ani jeden z našich 40 návrhov z nášho ekonomického reformného programu. Dostálov návrh nebol jeho súčasťou,“ odpísal exminister.

    Bugár klame

    Keďže Galko v minulosti pôsobil ako minister obrany, ObiWan sa ho spýtal, ako hodnotí doterajšiu činnosť súčasného ministra Petra Gajdoša. „Ak to pojde ďalej tak, ako sa to javí teraz, bude to v armáde určite posun. Treba však povedať, že minister Glváč nasadil latku príliž nízko, preto prekonať ju nebude veľmi náročné,“ myslí si Gajdošov predchodca.

    Pri armáde sa do Galka drsne obul čitateľ pod prezývkou Mikjer, ktorý tvrdí, že exminister armáde vôbec nerozumie a na generálnom štábe by civili pôsobiť nemohli. “Ste blbeček, prepáčte za výrok.” Galkovi čitateľ naozaj nič nedaroval. „Nebolo to myslené tak, aby na GŠ boli civili, ale aby niektoré funkcie, ktoré sú na GŠ a niektoré funkcie, ktoré sú v civilnej časti ministerstva, neboli zbytočne duplicitné a jeden zamestnanec mohol pracovať v prípade potreby pre obe súčasti. Bavíme sa o pozíciach ako ekonómovia, právnici, oddelenie protokolu a pod.“ vyjadril sa exminister.

    Čitateľka Klára sa Galka pýtala aj na jeho reakciu na výrok Bélu Bugára z mája tohto roka, keď líder strany Most vyhlásil, že Kaliňák na rozdiel od Galka nie je zlý človek. „Toto je vyjadrenie Bélu Bugára, ktorému neprekáža, že Kaliňák je vážne podozrivý, že lieta s Bašternákom a ďalšími v podozreniach vratkodépeháčskej mafie, neprekáža mu kopa jeho ďalších zločinov, ale prekáža mu, že som zverejnil, že mi ponúkol, že ak zmiernim kritiku Siete a hlavne Mostu, prihovorí sa za mňa, aby ma zvolili do komisie na kontrolu nasadzovania ITP,“ rozčúlil sa Galko a dodáva: „ Lenže pán Bugár klame, on naozaj chcel kšeftovať.“ Exminister má na to podľa svojich slov aj svedkov. „Fackovala by ma hanba, ak by ma chválil človek, čo s Robertom Kaliňákom a Robertom Ficom vliezol do jednej postele a obcuje s nimi s radosťou každý deň,“ vyhlásil liberál.  

    - Reklama -