Žitňanská búši na dvere Kaliňáka: Pomôžte týraným ženám

    0
    Lucia Žitňanská, podpredsedníčka strany Most-Híd (Autor: SITA)

    “Nie som ochotná zmieriť sa s tým, že politici o tejto téme hovoria len vtedy, keď je nejaký prípad medializovaný. Štúdie, akčné plány, pracovné skupiny a nevypočutí odborníci obetiam násilia nepomôžu. Vláda často, a najmä v poslednej dobe, rada demonštruje, ako rýchlo a rázne vie konať,” poznamenala. Vyzýva preto šéfa rezortu vnútra, aby ukázal, že je akcieschopný aj v situáciách, keď ide naozaj o život. “Zabezpečením preškolenia svojich podriadených má ideálnu príležitosť urobiť niečo konkrétne a užitočné,” dodala.

    Žitňanská upozornila na fakt, že každá tretia žena na Slovensku zažíva počas svojho života fyzické alebo psychické násilie. “Napriek opakovaným sľubom terajšej vlády, že týraným ženám pomôže, je situácia v tejto oblasti alarmujúca,” pripomenula. Chýba podľa nej komplexný systém podpory, pričom policajti, ktorí by mali ženy chrániť najmä v počiatočných štádiách násilia, často nevedia, ako v týchto prípadoch postupovať. Europoslankyňa pri príležitosti Medzinárodného dňa boja proti násiliu páchanom na ženách, ktorý si svet pripomenul 25. novembra, zdôrazňuje, že je nevyhnutné urgentne policajtov preškoliť. Ako pokračovala, “1. januára 2016 nadobudne účinnosť novela zákona o policajnom zbore, vďaka ktorej bude možné vykázať osobu podozrivú z páchania násilia z jej príbytku až na desať dní v porovnaní so súčasnými 48 hodinami”. Ide podľa jej slov o dôležitú zmenu, ktorej cieľom je vytvoriť dostatočný časový priestor, aby sa obeť bez nátlaku násilníka mohla zorientovať v situácii a vyhľadať odbornú pomoc. Europoslankyňa však upozornila na to, že ak Kaliňák nezabezpečí preškolenie svojich podriadených, legislatívna zmena bude iba prázdnym gestom.

    “Na Slovensku máme jasné dôkazy o tom, že inštitút vykázania nefunguje tak, ako má. Dobre to ilustruje aj počet prípadov týraných žien, ktoré prokurátor postúpil na vybavenie vďaka telefonickej linke, ktorú spustila Generálna prokuratúra v marci tohto roku. Iba za tri mesiace bolo týchto prípadov viac ako 300, pričom ročne vykážu len približne rovnaký počet osôb. To môže znamenať iba dve veci, a síce, že týrané ženy buď políciu vôbec nekontaktujú, lebo jej nedôverujú alebo, že aj keď sa ňu obrátia, k vykázaniu nedochádza,” vysvetlila Jana Žitňanská.

    Europoslankyňa počas niekoľkých mesiacov zisťovala, aká je situácia v oblasti násilia páchaného na ženách. Prostredníctvom žiadostí o informácie kontaktovala viaceré zodpovedné inštitúcie od polície, cez prokuratúru, súdy až po ministerstvo vnútra, spravodlivosti a justičnú akadémiu. Na základe zistení upozorňuje, že nefunkčné vykázanie je iba jedným zo série nástrojov na pomoc týraným ženám, a že toho u nás nefunguje viac. “Potvrdilo sa mi, to, čo experti hovoria už roky. Nielen policajti, ale ani prokurátori a sudcovia nie sú v tejto problematike systematicky školení, neexistuje dostupná právna pomoc pre obete násilia a ani systém financovania krízových centier pre týrané ženy. V niektorých regiónoch centrá vôbec nie sú, v iných majú zase naplnené kapacity. Výsledkom je, že obete násilia nemajú dôveru v inštitúcie a nemajú kam od násilníka odísť. Obete tak trpia hneď dvakrát – keď zažívajú násilie a následne, keď sa s tým snažia niečo urobiť a kompetentní im nevedia alebo nechcú pomôcť,” vysvetlila.

    Z hľadiska ochrany žien a prevencie voči tejto forme násilia ide o vážny a dlhodobo neriešený problém, upozornila europoslankyňa Monika Flašíková Beňová. “Takéto násilie má cezhraničný charakter. Na úrovni EÚ však neexistuje ani minimálna miera harmonizácie v tom, ako sa s ním vyrovnať. Vnútroštátne pravidlá v jednotlivých členských štátoch sa v mnohom odlišujú a ženy pritom zostávajú v neistote,“ poznamenala. Nikto doteraz podľa nej nereagoval ani na potrebu jednoznačne sa vymedziť voči novým formám obťažovania prostredníctvom internetu. “Štatistiky nám ukazujú, že počty žien, ktoré museli čeliť nejakej forme násilia či obťažovania, sú alarmujúce. Komisiu to však akoby nezaujímalo a svojou nepochopiteľnou pasivitou im dáva signál, že ich v tom necháva samé,“ uzavrela pre agentúru SITA.

    Medzinárodný deň eliminácie násilia páchaného na ženách ustanovila na 25. novembra Organizácia Spojených národov v roku 1999. Tento deň bol zvolený na oslavu pamiatky vraždy sestier Mirabelových v roku 1960 diktátorským režimom v Dominikánskej republike.


     

    - Reklama -