Zistili sme, že podvody na občanoch sa nepáchajú iba cez exekúcie, ale aj… Kollárovci chcú ochrániť spotrebiteľov. Do parlamentu idú s týmto

    0
    Poslanci NR SR za stranu Sme rodina, zľava: Peter Pčolinský, Milan Krajniak a Boris Kollár (Autor: SITA)

    „Zistili sme, že podvody na občanoch sa nepáchajú iba cez exekúcie, ale aj cez dobrovoľné dražby. Veľakrát sa exekuujú nehnuteľnosti aj v prípadoch, keď sú pohľadávky premlčané,” vyhlásil na dnešnej tlačovej konferencii v parlamente líder hnutia Boris Kollár. Podľa neho politici pred týmto problémom zatvárajú oči dlhé roky. „Niekomu to asi vyhovuje, asi je silný lobing zo strany splátkových, nebankových spoločností,” myslí si Kollár.

    Poslanci hnutia chcú odstrániť súčasný stav, kedy je podľa nich možné, aby sa záložný veriteľ domáhal uspokojenia svojej pohľadávky zabezpečenej nehnuteľnosťou bez akejkoľvek efektívnej preventívnej súdnej kontroly. Záložným veriteľom, najmä bankám, správcom domov a spoločenstvom vlastníkov bytov, by sa síce podľa nich sťažilo dosiahnutie uspokojenia ich nesplácaných pohľadávok, rozhodne by sa im však neznemožnilo dosiahnutie uspokojenia pohľadávky. „Novela prikazuje veriteľovi a dražobnej spoločnosti, že nehnuteľnosť môžu predať v dobrovoľnej dražbe iba v prípade, ak je pohľadávka potvrdená súdom. Ten bude musieť pred dražbou nehnuteľnosti preskúmať pohľadávku, či je vôbec oprávnená a v akej výške,” vysvetlil zmeny poslanec hnutia Milan Krajniak.

    Prípustná bude aj notárska zápisnica, v ktorej dlžník a záložca vyhlásia, že súhlasia s vykonateľnosťou pohľadávky. Právnou normou sa bude parlament zaoberať už na aktuálnej schôdzi.

    - Reklama -